A money.hu összeszedte a babaváró hitel legfontosabb feltételeit! 

A babaváró hitel feltételei esetében öt fontos pontot kell észben tartanunk, mielőtt nekivágunk az igénylési folyamatnak:

1. Csak házaspárok igényelhetnek babaváró hitelt. Ráadásul a házasságnak a hitel teljes futamideje alatt fenn kell maradnia, különben elveszik a kamattámogatás

2. Ha pedig van már a családban gyermek, akkor a házaspárok egyikének első házasnak kell lennie. 

3. Továbbá a leendő anyukának be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet több 41 évesnél. 

4. A házastársaknak állandó magyar lakcímmel kell rendelkezniük, és később is a teljes futamidő alatt legalább az egyiküknek mindig rendelkeznie kell magyar lakcímmel.

5. Fontos feltétel a folyamatos társadalombiztosítási jogviszony (TB), amellyel a házaspárok egyikének rendelkeznie kell a hiteligénylést megelőző 3 évben. A lényeg, hogy az elmúlt 3 évben ne legyen 30 napnál hosszabb az az idő, amikor nem volt TB jogosultság.

Nem árt tudni, hogy azoknak is van TB-jük, akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak vagy GYES-en, GYED-en voltak. Az is előfordulhat, hogy valaki külföldön dolgozott. Ez nem kizárók ok, de az igénylést megelőző 6 hónapban már magyarországi jogviszonyból kell igazolni a TB-t,  illetve csak magyar állampolgároknak szól a lehetőség.

6. A házastársak egyike sem lehet büntetett előéletű. Azonban jó tudni, hogy 10 évvel a büntetés végrehajtása után már mindenki újra büntetlen előéletűnek számít.

7. A hitel igénylését minden esetben bankhoz kell benyújtani. Fontos, hogy az igénylők nem szerepelhetnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) rossz adósok listáján.

8. Ha pedig élni szeretnénk a kamatmentességgel, vagyis a folyósítást követő 5 éven belül megszületik a család szeme fénye, akkor vállalnunk kell, hogy a gyermeket – függetlenül attól, hogy saját vagy örökbefogadott – nagykorúságáig, de legkésőbb a  kölcsönszerződés lejártáig, saját háztartásunkban neveljük.

A babaváró hitel feltételei tehát meglehetősen jól körvonalazhatók, mégis úgy gondoljuk, az igénylési folyamat megkezdése előtt érdemes konzultálni egy szakértővel.

Ha gyorsan és díjmentesen akarjátok megérteni az igénylés menetét, és nem szeretnétek elveszni a papírmunkában, akkor keressétek a money.hu szakértőit! Kapcsolatfelvétel az info@money.hu címen vagy a +36 70 464 8990-es telefonszámon. A tanácsadás ingyenes!