A money.hu májusi kutatása szerint fokozódik a lakásvásárlási szándék, a vevőjelöltek kétharmada államilag támogatott hitelt is igénybe venne.

A megkérdezettek 16 százaléka vásárolna lakóingatlant a következő egy évben, ami növekedést jelent a februári kutatásban szereplő 13 százalékhoz képest – derült ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu reprezentatív, májusi felméréséből. 

Kétharmaduk hitelt szeretne az állami támogatások mellett

A lakásvásárlást tervezők 67 százaléka saját részre, míg 21%-a befektetési céllal venne ingatlant. Az is kiderül a money.hu felméréséből, hogy a megkérdezettek 66 százaléka venne fel lakáshitelt, ami magasabb a februári értéknél, vagyis némileg fokozódott a hitelkereslet, elemezte az adatokat Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A növekedés azzal is magyarázható, hogy rendkívüli módon kibővül a lakásvásárláshoz igénybe vehető állami támogatások köre. Július elsejétől bővül a CSOK, indul a babaváró hitel, a kistelepüléseken pedig elérhető lesz a falusi CSOK. A nagyobb összegű támogatások a nagyvárosban és fővárosban élők számára is érezhető segítséget jelenthetnek.

Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat!

A hitelfelvételt tervezők 71 százaléka az igénylés előtt összehasonlítaná a bankok ajánlatait, ami azért is fontos, mert óriási különbségeket tapasztalhatunk. De nézzünk is meg egy példát, hogy lássuk a különbségeket!

Június elején a 20 évre felvett és a teljes futamidő alatt fix kamatozású tízmilliós lakáshitel között a legolcsóbbak teljes hiteldíjmutatója (THM) 5-6 százalékos volt, ami 70 ezer forint alatti törlesztő részletet jelent. 

Ellenben a legdrágább konstrukciónál bőven 8 százalék feletti THM-mel kell számolni, aminek a havi törlesztője több mint 80 ezer forint. Ez pedig 20 év alatt több mint 2,6 millió forintos különbséget jelent, hangsúlyozta Trencsán Erika.

Jól jöhet a szakértő

Ráadásul az állami kamattámogatású hitelek esetében (CSOK, babaváró hitel) az előírt követelmények mellett a pénzintézetek feltételeinek is meg kell felelni, ami bankonként eltérő lehet. Ezért a vevőknek érdemes a money.hu hitelszakértőit megkeresniük.

Megjegyzés: A money.hu megrendelésére az NRC Netpanel által 2019 májusában készített reprezentatív kutatásban 1000 fő 18 évnél idősebb hazai internetezőt kérdeztek meg online kérdőíven keresztül.

Ha gyorsan és díjmentesen akarjátok megérteni az igénylés menetét, és nem szeretnétek elveszni a papírmunkában, akkor keressétek a money.hu szakértőit! Kapcsolatfelvétel az info@money.hu címen vagy a +36 70 464 8990-es telefonszámon. A tanácsadás ingyenes!

(money.hu elemzés)

Infografika: money.hu