A verseny lenyomja a jegybanki kamatemelést a személyi kölcsön piacon

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Miközben ma délután 15 bázisponttal megugrott a jegybanki alapkamat, a money.hu összegzése szerint a nyár és az ősz eleje inkább akciókkal, semmint érdemi kamatemelésekkel telik a személyi hitelek piacán. 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2021. szeptember 22-i hatállyal, 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte a jegybanki alapkamat mértékét.

A money.hu korábbi elemzése már bemutatta, hogy a banki verseny bizony csak részben engedte a pénzintézeteknek meg azt, hogy jelzáloghitel-kamataikban érvényesítsék a jegybanki lépések hatásait. Most a személyi hitelek piacát tekintettük át, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy miközben a jegybanki kamatemelést a bankok döntő része a folyószámlahiteleknél vagy épp a Babaváró kölcsön kamataiban automatikusan átvezette, a személyi hiteleknél tovább folytatódó akciókról, kedvezményes kamatokról szólt inkább a nyár és az ősz eleje

Megváltoztatta a feltételeket a kamatsapka

Furcsa piacnak számít a személyi hitelezés, hiszen a hiteltörlesztési moratóriummal párhuzamosan a kormány 2020. végéig kamatsapkát rakott a fogyasztási hitelekre. Mint emlékszünk, azok teljes hiteldíj mutatója (THM) 5 százalékkal haladhatta meg az MNB előbb 0,9, majd 0,6 százalékos alapkamatát. A pandémia alatt ugyanakkor nem tolongtak a hitelfelvevők. Egyrészt a bizonytalanság miatt nem sokan akartak eladósodni, másrészt a bankok számára is komolyabb kockázatot jelentett ilyen marzs mellett finanszírozni fedezetlen hiteleket, így nem is nagyon volt meglepő, ha a személyi hitel-kihelyezés 2020-ban lényegében a 2017-es szintre esett vissza és 40 százalékkal elmarad a 2019. évitől

A verseny lenyomta a kamatokat

Az idei év úgy indult, hogy a bankok a 2019. év végi szintekre emelték vissza a személyi hitelek kamatát, ám ezt követően beindult a piaci verseny. Ennek következtében idén júniusban 11,6 százalékra csúszott le a személyi kölcsönök átlagkamata. Ennél alacsonyabb szinten csak 2020. márciusában, a koronavírus járvány indulásakor állt az MNB által jelzett átlagkamat. Emellett pedig az ügyfelek érdeklődése is visszatért: az emberek július végéig 264 milliárd forint összegű személyi kölcsönt vettek fel, azaz a tavalyi év teljes hitelfelvételének 80 százaléka már a nyár közepére zsákban volt. 

Miközben tavasz óta tudni lehetett, hogy az MNB az alapkamat emelésére kényszerül, a személyi hitelek átlagkamata – mint láttuk – még júniusban, az első jegybanki lépés hónapjában is csökkent. Július végére az MNB statisztikái 15 bázispontos emelkedést mutatnak – az adatok szerint az átlagkamat 11,85 százalékra emelkedett. Beszédes lehet ugyanakkor, hogy a hosszan fix hitelek átlagkamata jobban ugrott – az 5 évnél hosszabb időre fixált hitelek esetében 40 bázisponttal drágábban, átlagosan 12,93 százalékon voltak elérhetőek júliusban. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a személyi hitelek döntő része ma már a teljes futamidő alatt fix törlesztőrészletek mellett fut, azaz a kamatfixálás jellemzően a teljes törlesztési időszakra vonatkozik.

A csúcshónapban nem emeltek, sőt ősszel sem

A nyár a személyi hitel kihelyezések csúcshónapja, a beiskoláztatás évek óta komolyabb keresletet támaszt, mint a karácsonyi bevásárlási időszak. A fentiek miatt várható volt, hogy a bankok nem emelnek kamatemeléssel gátat a komolyabb keresletnek. Az azonban meglepő, hogy a szeptembert is akciókkal, a meglévő kedvezmények átalakításával, vagy épp új ajánlatokkal kezdték a bankok a money.hu adatai szerint. 

Akár év végéig élő akciók

A Budapest Bank júliustól az év végéig kedvezményes kamatozást biztosít a befogadott hitelkérelmekre. A Privát100 és a Privát kölcsön a korábbi 21,8 százalék helyett 18,5 százalékos kamaton érhető el. a Hűség Hitel kamara 18,5 százalékról 14,9 százalékra csökkent. A BB kis összegű személyi hitel konstrukciót is indított, a Privát Minimum kölcsön 200 és 490 ezer forint közötti összegben vehető igénybe, a maximális hitelösszeg mellett 36 hónapos futamidőnél a kamat 21,8, a THM 24,5 százalék. Az év végig a bank a Budapest Banknál fennálló Budapest Bank vagy Tesco személyi kölcsön kiváltására új, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciókat is kínál. 

Az Ersténél a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MFSZH) kamatváltoztatási mutatójának alapjául szolgáló ÁKK referenciakamat értékét folyamatosan az aktuális helyzethez igazították, ám az üzletpolitika itt is közbeszólt. Miközben 250 ezer alatti jövedelem esetén minden összeghatárra emelkedett a kölcsönök THM-je, ám az emelkedés maximális mértéke 16 bázispont volt július és szeptember között, miközben az MNB alapkamat június vége óta 90 bázisponttal emelkedett. A 250 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek közül csak annak kell a júliusinál 16 bázisponttal magasabb, 13,22 százalékos kamatot fizetnie, aki 2,99 millió forint alatti kölcsönt szeretne felvenni és ezt maximum 60 hónap alatt vissza is fizetné. Magasabb hitelösszegnél és hosszabb törlesztési időnél az elmúlt 2,5 hónapban nem változtak a kamatok. 

A magasabb jövedelműeknek kedvezőbb kamat

A banknál új akció is indult szeptember 4-től. A Most Hűség és Erste Most Extra Személyi Kölcsön terméket október végéig igénylők, azon ügyfelek, akik 250 ezer forintot meghaladó jövedelmet tudnak igazolni és legalább 3 millió forintot kérnek, 0,3-2,0 százalékponttal alacsonyabb kamatot kapnak, mint a standard hitel ajánlatban szerepel. Ráadásul a bank augusztus 1-től az Erste Most Extra Személyi Kölcsönénél új jövedelmi sávot vezetett be. Ezzel a 400 ezer forint feletti jövedelműeknek 3-6 millió forintos hitel igénylése esetén 0,3, 6-8 millió forint felvétele esetén pedig 0,8 százalékponttal alacsonyabb kamattal lehet számolni, mint korábban. 

Ugyancsak jövedelmi sávozással válaszolt az OTP Bank is az MNB kamatemeléseire. Az OTP Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelnél 3,1 és 6,1 millió forint közötti hitelösszegnél 1 százalékkal, 10,99 százalékra emelkedett a kamat, ám aki 6,1-7 millió forintot igényel a banktól, az továbbra is csak 9,99 százalékos kamatot kell, hogy fizessen. A Felújítási Személyi Kölcsön kamata augusztus 1-től 6,1 millió forintig 9,49-ről 9,99 százalékra emelkedett.

Kapcsolt kedvezmények

A Raiffeisen Banknál szeptember végéig él az új ügyfél kamatkedvezmény, melyet azok az ügyfelek vehetnek igénybe, akik 2021. július 9-éig még nem rendelkeztek más hitellel a banknál és számlájuk sem volt Raiffeisennél. A kedvezmény mértéke 250 ezer forint alatti jövedelem esetén 3, ennél magasabb jövedelemnél 8 százalék, a kamat az előbbi esetben 12,95% (a THM 14,3%), míg a magasabb jövedelműek a kölcsönt 7,95 százalékos kamat és 8,7 százalékos THM mellett igényelhetik. Feltétel még, hogy a hitel összegének meg kell haladnia az 1 millió forintot. A Raiffeisennél szeptember 30-ig még mód van arra is, hogy az ügyfél úgy kössön NN Személyi Kölcsön Hitelfedezeti Biztosítást, hogy a biztosítás első két havi díját a bank jóváírja a számláján. Szeptember 8-tól pedig a Személyi Kölcsön Extra konstrukcióban 3-4 százalékot is spórolhatnak a kamaton a bank már meglévő ügyfelei, ha a feltételeknek megfelelően gyakran használják banki számlájukat átutalásra és/vagy kártyás fizetésre. 

Akciózik a Provident is. Október 25-ig elérhető a társaságnál a Berendező Kölcsön. A hitelt 400-800 ezer forint közötti összegben lehet igényelni, a futamidő 80 hét. A kamat 9,43 százalék, az akciós THM 9,9 százalék.

A Takarékbanknál a Fix Személyi Kölcsön és Takarék Fix Kiváltó Személyi Kölcsön esetében a továbbra is életben tartott kedvezményes kamatot szeptember közepétől már csak azok kapják meg, akiknek a jövedelmét a munkáltató a számlára utalja – korábban elegendő volt a megfelelő összeg jóváírása a számlán.

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet
chatsimple