Már 1,3 millió ember fizet telefonnal vagy okosórával

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Hihetetlen tempóban növekszik az okostelefonos fizetések száma és forgalma Magyarországon. A múlt év végén már több mint 1,3 millió bankkártya volt túl a mobiltelefonba történő költözésen. A mobilos fizetések száma és értéke kiemelkedő növekedést mutatott, 110 százalékkal emelkedett - derül ki a money.hu összeállításából. 

Túl a milliárdon

A készpénzellenes harc állását tekintve örömteli, hogy a bankkártyás fizetéseknél tempós növekedés látható évek óta. A legfrissebb, 2021 egészére vonatkozó jegybanki adatok szerint abszolút rekord született. Először volt példa több mint 1 milliárd kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest,

a magyarországi bankkártyás vásárlási forgalom pedig hasonló növekedéssel megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Bár a tranzakciószámot és a forgalmat nézve még alacsony az úgynevezett mobiltárcás, másként az okostelefonos (okoseszközös) fizetések aránya, ezen a téren óriási növekedés látható.

Millió felett, három számjegyű pluszokkal

A Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma maradt a 9,9 millió darabos szinten, miközben

a mobiltárcába regisztrált, azaz okostelefonba vagy okoseszközbe (például okosórába) “illesztett” kártyák száma 58 százalékos éves növekedést követően elérte megközelítette az 1,3 milliós szintet.

Azaz 100-ból 13 bankkártya tulajdonosnak már nem kell elővennie a pénztárcáját, előhalászni a plasztikot, ha fizetni akar.

Ez önmagában szép bővülést jelent, de sokkal látványosabb számok is születtek:

  • a mobiltárcás fizetések száma 2021-ben 112 százalékkal,
  • a mobiltárcás forgalom összege ugyancsak 114 százalékkal nőtt.

Ez összesen 123 millió fizetést jelentett több mint 730 milliárd forintos értékben.

A money.hu szakértői szerint ezek a számok várhatóan továbbra is dinamikusan növekedni fognak az egyre magasabb bázisadatok ellenére is. A bővülésnek lendületet ad, hogy a bankok is igyekeznek ösztönözni a mobiltárcás fizetést, emellett egyre nagyobb teret nyernek a technológiai óriások fizetési megoldásai, így például az Apple Pay vagy a Google Pay.

Még törékeny a bizalom

Ugyanakkor tempós növekedéshátráltató tényezők is vannak, erre utalt tavaly publikált kutatásában az egyik legnagyobb kártyatársaság, a Mastercard. A felmérés terjedelmes értékeléséből többek között kiderül, hogy a készpénzes és bankkártyás fizetéshez képest a mobiltárcás fizetést sokan kevésbé tartják biztonságosnak.

“A kényelem- és biztonságérzet alacsony foka mellett az innováció iránti nyitottság általános hiánya egy másik tényező, amely hátráltatja az átlagos ügyfelek új fizetési módok kipróbálására való hajlandóságát. Csak a fogyasztók 39 százaléka állítja, hogy érdeklik a fizetési megoldásokkal kapcsolatos új információk, és csak 25 százalékuk igyekszik proaktív módon megismerni őket” - derül ki a Mastercard kutatásából.

Pedig a kényelem és a biztonság tekintetében semmilyen hátrányban sincsenek a mobiltárcák a fizikai kártákhoz képest. Sőt! A felmérések azt mutatják, hogy ha otthon hagytuk, vagy ellopták a pénztárcánkat, sokszor csak órák múlva vesszük észre, a mobilunk eltűnését viszont lényegében perceken belül konstatáljuk – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Amennyiben ez sokakban tudatosul, akkor a fent említett, egyébként tényleg látványos számokból látható bővülés még komolyabb sebességre kapcsolhat.

Borítókép: Getty Images