A klímaszorongás növelheti a zöld otthonok számát

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

A napokban írtunk arról, hogy vannak bankok, ahol még mindig nem fogyott ki a zöld hitel-keret, a szuperkedvezményes hitelt kihirdetése óta óriási népszerűség övezi, gyorsan el is fogyott az MNB által meghatározott keret, amelyet aztán később kibővítettek.

Aggódik a régió

Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre látványosabbak és erősödnek a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak, egyre nő a megfontoltabb, tudatosabb fogyasztók tábora is, erre a trendre pedig már a vállalkozásoknak is reagálniuk kell. A Deloitte Sustainable Actions Index felmérésében négyezer cseh, lengyel, magyar és román polgárt kérdezett meg, hogy feltérképezze, miképp alakítják az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak a régió polgárainak mindennapi döntéseit.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy még azokon a területeken is, ahol az éghajlatváltozás viszonylag kisebb következményekkel jár, mint például Kelet-Közép-Európában, a válaszadók 40-60 százalék közötti arányban nyilatkoznak úgy, hogy aggódnak az éghajlatváltozás miatt. Pozitív jel, hogy a felmérés szerint ezekben az országokban már alacsony számú (csupán 7 százalék) a klímaszkeptikusok tábora.

  • Romániában a megkérdezettek 80 százaléka szerint emberi tevékenység változtatja meg a Föld éghajlatát,
  • ez a szám Lengyelországban 79 százalék,
  • Magyarországon 77 százalék,
  • Csehországban pedig 64 százalék.

Változtatni kell a szokásokon

A kutatásban megkérdezettek közül tízből hat válaszadó ismerte fel, hogy a mindennapi cselekvései közvetlen hatással vannak a környezetre. 

  • A legtöbben Lengyelországban (71 százalék)
  • és Romániában (67 százalék),
  • míg a magyarok
  • és a csehek kicsivel több mint fele (55, illetve 53%)

hajlandó változtatni vásárlási szokásain.

Az energiatakarékosság lehet a megoldás?

Ami pedig a konkrét cselekvést illeti, a megkérdezett országokban

első helyen az otthoni energiatakarékosság és az ételpazarlás csökkentése (74%) áll,

69%-uk pedig környezettudatosabban vásárol. Magyarországon hasonló trendek figyelhetők meg, továbbá a válaszadók több mint fele törekszik takarékosabb vízfogyasztásra (60%), illetve választ környezetbarátabb közlekedési formát (58%).

A zöld hitel is az energiatakarékosságra koncentrál

A Zöld Otthon program újranyitásakor szigorodtak ugyanakkor a finanszírozható ingatlanokra vonatkozó energetikai elvárások annak érdekében, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program.

A változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafalhasználásának felső korlátja a korábbi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökkent. 

Borítókép: Getty Images

A money.hu szakértői segítenek összeállítani, beadni, sőt, akár más állami támogatással összevonni a hiteligényed. Válassz saját szakértőt, aki nemcsak időt, de pénzt is spórol Neked. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple