Így köss biztosítást, hogy ne a nyaralás alatt érjen meglepetés

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Az idén külföldi útra induló honfitársaink vélhetően a korábbiaknál nagyobb arányban kötnek majd utasbiztosítást. A díjak az inflációt is figyelembe véve szerény mértékben emelkedtek, a megfelelő ajánlat kiválasztásával ugyanakkor most is komolyan lehet spórolni. A money.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem csak a díj, hanem a biztosító szolgáltatásainak színvonala is vizsgálandó a legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásakor.

Hurrá nyaralunk!

A pandémiás évek után idén lényegesen többen vállalkoznak majd külföldi utazásra. Bár a szakértők szerint a 2019-es csúcsév adata - amikor a többnapos külföldi utazások száma meghaladta a 9,3 millió darabot - messze nincs veszélyben, azonban a 2020-as 3,9 illetve a 2021-es 4,3 milliónál lényegesen több alkalommal utazunk majd több napos külföldi útra az idén.

Az utazási vágy emelkedésre a biztosítóknak is jól jöhet, hiszen az elmúlt két évben lényegében földbe állt az utasbiztosítási piac.

A money.hu szakértői arra emlékeztetnek, hogy bár a 2021-es 8 milliárd forintot közelítő utasbiztosítási díjbevétel 25 százalékkal meghaladta a 2020-as szinte,t ám még így is alig több mint fele annak a 15,5 milliárd forintnak, amelyet 2019-ben bevételként könyvelhettek el a biztosítótársaságok.

Nőtt a biztonságos utazást pártolók tábora

Az adatok áttekintése alapján abban lehet reménykedni, hogy a pandémia még jobban megerősítette az utazni vágyókat abban, hogy érdemes utasbiztosítás megkötésével felkészülni a váratlan helyzetekre. Ezt mutathatja, hogy miközben az utazások száma 2020-ról 21-re 11 százalékkal növekedett, addig az utasbiztosításokból származó díjbevétel negyedével tudott emelkedni.

Ennek egy része természetesen a biztosítási díjak emelkedésének köszönhető, ám az iparági szakértők szerint a szerződéskötési hajlandóság is sokat javult. Ez például annak is köszönhető volt, hogy

a biztosítók döntő része a koronavírus járvány idején automatikusan beépítette a szolgáltatásaiba a pandémiás fedezetet,

amikor a fertőzés miatt, vagy épp a terület karanténba helyezése miatt az utazónak meg kellet hosszabbítania a kinn tartózkodását.

Természetesen ettől függetlenül az utasbiztosítási piacon is díjemelkedéssel kell számolnunk. Egy kéthetes ausztriai pihenés ugyanannál a biztosítónál ma 11 százalékkal magasabb díj, 16 800 forint mellett biztosítható a legmagasabb biztosítási fedezetekkel bíró konstrukció esetében két személy részére, mint az a 15 100 forint, amennyibe a biztosítás egy évvel ezelőtt került. Ugyanakkor az infláció figyelembevételével a díjemelés lényegesen szerényebb. Ráadásul az elmúlt év forintgyengülése miatt a biztosítók által helyettünk fizetett ellátások költsége is drasztikusan emelkedik majd.

Ne csak a díj döntsön!

Ugyanakkor – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői – a biztosítók ajánlatai között böngészve a díjak tekintetében komoly a különbség.

Két, 10 év alatti gyermekkel tervezett horvátországi egy hetes nyaralásra a legnagyobb online alkusz adatai szerint 13 480 és 31 020 forint közötti díjakat adnak meg a biztosítók.

Fontos tehát az összehasonlítás.

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a megfelelő biztosítás kiválasztásakor a biztosítás díja mellett fontos a szolgáltatások összehasonlítása is. A magas szolgáltatási színvonalú biztosításoknál a kórházi kezelések díját messzemenően fedezni tudják a biztosítók által kínált fedezetek, az olcsóbb biztosításoknál ugyanakkor érdemes ezt is megnézni.

Az azonos egészségbiztosítási paraméterekkel rendelkező biztosításknál általában a poggyászbiztosítás összege és a tárgyankénti limit mértéke lehet az, amely alapján érdemes döntést hozni. Manapság, a többszázezer forintos mobiltelefonok világában kellemetlen meglepetés lehet, ha biztosító tárgyanként 50 ezer forintot térít, s 300 ezer forintban húzza meg a maximális kárértéket.

Repülős utaknál érdemes a járat- és poggyászkésésre szóló fedezeteket is áttekinteni.

Aki a nyaralás alatt valamilyen extrém sportnak akar hódolni – sziklamászás vagy búvárkodás – fontos, hogy megnézze, hogy a biztosítás nyújt-e és ha igen, milyen összegű fedezetet. Egy hegyi mentés vagy épp dekompressziós kabin használata milliós nem várt költséget jelenthet. Az általunk nyaralás során okozott balesetek és károk esetében jól jöhet a jogvédelmi és a (szállodai) felelősségbiztosítási fedezet is.

Bankkártyás biztosítás: nézzük meg a szolgáltatásokat! Nagyon sok ügyfélnek ma már automatikus utasbiztosítási védelem jár a bankkártyájához, itt is érdemes ugyanakkor résen lenni. Ezen biztosítások esetében épp a poggyászbiztosítás szokott a gyenge láb lenni, illetve többségükben nincs fedezet az extrém sport során bekövetkezett károkra és nincs jogvédelmi- és felelősségbiztosítási fedezet sem.

Borítókép: Getty Images