Rekordmennyiségű használt autót vettek a magyarok – mutatjuk a legnépszerűbb modelleket is

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Áprilisban is magas forgalom jellemezte a hazai használtautó-piacot: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint az elmúlt hónapban 69 113 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 7,2 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszak volumenét. Egyre biztosabbnak látszik, hogy idén megdől a 2021-ben beállított 817 ezres adásvételi csúcs.

Ha nincs új, jó a használt is

„Az autógyárak kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a kereslet" – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – "Immár a használtautó-import is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi használt autók iránti keresletet: mivel a beszerzési országok is hasonló ellátási gondokkal küszködnek, már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. Az importőrök helyzetét ráadásul a kedvezőtlen euróárfolyam is nehezíti. Az érdeklődők figyelme ezért fokozottan a hazai piac felé fordul, ami egyre fokozódó árspirált generál.”

Az év első négy hónapjában gazdát cserélt használt autók száma meghaladta a 288 ezret, ami 10 százalékkal múlja felül az előző év hasonló időszakában regisztrált 262 ezres értéket. A használtautó-piaci forgalom annak ellenére volt ilyen erős, hogy számos vállalati flotta lecserélésének elmaradása jelentősen szűkíti a használtautó-kínálatot, és

egyes használtautó-kategóriákban nem ritka a 20-30 százalékos áremelkedés sem.

Bár februárban és márciusban a kormányzati intézkedések nyomán a háztartásokhoz került plusz források is hozzájárultak a kiemelkedő értékekhez, az adásvételek száma a következő hónapokban is a havi 70 ezres szint közelében mozog majd. 

Mivel az autópiacokon a következő hónapokban sem lehet jelentős fordulatra számítani, minden esély megvan arra, hogy a belföldi használtautó-piac az idei évet egy újabb rekorddal zárja majd.

Tovább emelkednek az árak, sietnek a vásárlók

„Az adásvételek számát növeli az a várakozás, hogy az árak a jövőben még tovább emelkedhetnek, ily módon sokan „előrehozzák” a vásárlásukat. A magas forgalomban emellett közvetett módon szerepe van a szervizdíjak megugrásának is. Sok autós a felmerülő javítási, karbantartási költséget is igyekszik az autó lecserélésével megspórolni. Mindez vevői oldalon nagyobb körültekintést igényel a vásárláskor, ezért még inkább felértékelődnek az ellenőrzött hirdetéseket közlő piactér oldalak szolgáltatásai” – tette hozzá a JóAutók.hu szakértője.

Ezek a legnépszerűbb modellek

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első négy hónapban. 

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei

  • az Opel Astra,
  • a Ford Focus
  • és a Volkswagen Golf.

kisautók listáját

  • magasan a Suzuki Swift vezeti,
  • amelyet az Opel Corsa
  • és a Volkswagen Polo követnek.

A leggyakoribb tíz modell között a felsőközépkategória

  • a Volkswagen Passattal,
  • a BMW 3-as szériával,
  • és a Skoda Octaviával képviselteti magát.

Borítókép:

chatsimple