Itt a friss adat, megvan mennyit keresnek most a magyarok

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2022 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 511 400, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 522 300 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 340 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 352 200 forintot ért el.

Közel 18 százalékos emelkedés

bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,5%-kal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 18,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 459 700 forintra becsülhető, ez 15,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el, amely 15,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 273 700 forint volt, 16,5%-kal felülmúlta az előző év márciusit.

Forrás: KSH

A minimálbér és a bérminimum emelése lehetett a kulcs

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsora a keresetek változatlanul lendületes növekedését jelzi a háború okozta gazdasági nehézségek és a járvány ellenére - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A bérek kimagasló emelkedésében számottevő szerepet játszik a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji nagymértékű növelése.

Az adatokban megmutatkozik a kormány közszférában végrehajtott, mások mellett az ápolókat, pedagógusokat, felsőoktatásban és rendvédelemben dolgozókat érintő bérnöveléseinek hatása is - írták. Hozzátették, hogy nemzetgazdasági szinten a bruttó és a nettó átlagkereset 2022 első negyedévében 21 százalékkal nőtt.

A fogyasztói árak január-márciusi, átlagosan 8,2 százalékos növekedését figyelembe véve a reálkeresetek az első három hónapban 11,8 százalékkal emelkedtek.

2022 első negyedévében 2010 azonos időszakához képest

  • a bruttó keresetek mintegy 146,
  • a nettó keresetek kedvezmények nélkül több mint 150,
  • a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig közel 160 százalékkal emelkedtek.

Borítókép: Getty Images