Mennyit költünk és hogyan fizetünk a horvát nyaraláson?

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Beindult a horvát szállások foglalása, összértékük több mint ötszöröse a tavalyinak. Jó ár, ingyenes lemondás, előleg nélküli foglalás és sok pozitív vendégértékelés mentén keres szállást a magyar. Bár a pandémia előtt már januárban lefoglaltuk horvátországi nyaralásunkat, idén ez inkább májusban kezdett el felpörögni.

200 ezer a lélektani határ

A Szallas.hu felmérésében résztvevők kétharmada tervez nyaralást Horvátországban idén.

  • 200 ezer forint alatt költene szálláshelyre a válaszadók fele,
  • 200-300 ezer forinttal kalkulál a negyedük.
  • Minden tizedik válaszadó 300-350 ezer forint,
  • és 7 százalékuk pedig 400 ezer forint feletti szállásköltségre számít.

 „A foglalási feltételek között a kedvező ár mellett az ingyenes lemondás az elsődleges szempont, ezt követi az előleg nélkül foglalható opció és a sok pozitív vendégértékelés” – árulta el Kelemen Lili, a cég sajtószóvivője. Azt is hozzátette, hogy a szálláshely kiválasztásakor fontos a tengerpart, strand, kikötő közelsége, a térségben könnyen megközelíthető látnivalók és kirándulási lehetőségek, a tengerre nyíló panoráma és a parkolás is.

Az áremelkedés ellenére is keressük a magasabb kategóriákat

A Szallas.hu adatai szerint a horvátokhoz szóló, idén megtett aktív foglalások száma közel ötszöröse a tavalyi év hasonló időszakában beérkezett foglalásokénak, és egyelőre 23 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben ugyanekkor. A foglalási érték azonban már 5,5-szöröse a 2021-es szintnek és 1 százalékkal nőtt 2019-hez viszonyítva. „A foglalási darabszám és értékváltozás közötti különbség legfőbb oka, hogy megnőtt a magasabb kategóriás szállások kereslete – mondta Kelemen Lili. – 2019 végén a hotel kategória tudatos bővítésébe kezdtünk, aminek következtében egyre több hotel foglalható az oldalunkon.” 

Hamarosan Pulán is megtelnek a strandok
Forrás: Getty Images

A sajtószóvivő azt is hozzátette, hogy mindezek mellett áremelkedés is volt az elmúlt években, ami szintén hozzájárult a foglalási érték növekedéséhez. A foglalások hosszában is látható enyhe emelkedés a korábbi évekhez képest.

A pandémia előtt január volt a legerősebb hónap a beérkező foglalások terén, ez eltolódott egyre inkább a nyár felé a járvány és a háború okozta bizonytalanság miatt.

Éppen ezért a Szallas.hu szakértői bizakodóak, akár megdőlhet a 2019-es szint is.

Készpénz kontra bankkártya

A felmérés résztvevőinek kétharmada bankkártyás fizetést részesít előnyben horvát nyaralása során.

  • A készpénzhez szükséges pénzváltást tízből nyolcan itthon intézik el.
  • Horvátországban csak a válaszadók negyede vesz fel bankjegyet ATM-ből.

Ha már bankkártya: fontos tudni, hogy míg Magyarországon jogszabályok tiltják,

Horvátországban a kereskedők elutasíthatják a kis összegű kártyás fizetést, vagy exta díjat (surcharge) számolhatnak fel rá

– emlékeztetnek a money.hu szakértői. Szerencsére, ez nem gyakori, jellemzően a kisebb boltokban fordul elő.

Korábban arról is írtunk, hogy amennyiben kint készpénzre van szükség, akkor nem árt résen kell lenni. Sokan a drága ATM-es készpénzfelvételi költségek miatt esküsznek az itthoni pénzváltásra, pedig kis körültekintéssel számottevően csökkenthető a külföldi, így horvátországi ATM használat is.

A money.hu szakértői ismét felhívják a figyelmet, hogy több bank is ajánl kedvezményes készpénzfelvételt külföldön. Ezek döntő részben ahhoz kapcsolódnak, hogy a magyar bankok egy-egy bankcsoport részei, ahol a bankcsoport ügyfelei kedvezményes, akár hazai pénzfelvételi díjak mellett juthatnak pénzhez. Ezzel a lehetőséggel élhetnek

  • a CIB,
  • az Erste,
  • az OTP
  • és az Unicredit hazai ügyfelei,

hiszen mindegyik banknak van horvát leánybankja.

Borítókép: Getty Images

chatsimple