Mutatjuk, kik örülhetnek a száguldó inflációnak

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Az MNB drasztikus lépéssel, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. A hír abból a szempontból kedvező, hogy 400 forint alá hozta vissza a forintot, ám a lépés indoka az, hogy már a jegybank is 11 százalék fölé várja az idei inflációt. Kevés ember örülhet ennek a hírnek - azok, akik jelenleg fizetik hitelüket, közéjük tartoznak.

Drasztikus kamatemelés?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamat mértékét. A kamatemelés megdöbbentően nagynak számít, ám a jegybank ezzel lényegében csak beváltotta egy korábbi ígéretét. Korábban azt mondták, 2022. I. félévének a végére azonos szintre hozzák az alapkamatot és az irányadó kamatot, az egyhetes jegybanki betét kamatát.

A lépés ennek ellenére meglepő, hiszen a két érték nagyon távol volt eddig egymástól – az irányadó kamat 7,25 százalékon állt – s ezért az elemzők óvatosabb, lassabb összeérést vártak. A konszenzus arról szólt, hogy ősszel a kamatemelési ciklus csúcsán 8 százalék körüli szinten „egyesülhet” a két kamatszint.

Erős üzenetet küldött az MNB, de ez azért nem jó hír

A mostani drasztikus emelést két piaci folyamatra adott markáns üzenetként lehet felfogni. Az egyik a forint drámai gyengülése – június 27-én már közel 405 forintot kellett fizetni egy euróért. A forint ilyen árfolyamszinteken már önmagában drasztikusan növeli az inflációt, amelynek a letörése a jegybank fő feladata. Ezért kellett a piacot meglepő lépést hozni. A drasztikus emelés hatása rövid távon érezhető volt: a bejelentés után a forint euró árfolyam 398 forintra csúszott vissza.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke
Virág Barnabás, az MNB alelnöke Forrás: money.hu

A másik érv a komoly kamatemelés mellett épp az infláció féken tartása. Az MNB csütörtökön publikálja aktuális inflációs jelentését, de Virág Barnabás jegybanki alelnök a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón már jelezte:

a negyedévvel korábban várt 9,5 százalékos plafon helyett a pénzromlás üteme idén az év egészében 11 és 12,6 százalék között alakulhat,

amiből világosan látszik, hogy nem az áprilisi 10,7 százalékos inflációs adat lesz a legrosszabb, az MNB júniusra 11-12 százalék közötti mértéket vár. Az, hogy a legnegatívabb forgatókönyv szerint az éves pénzromlás 12,6 százalékos lehet, azt jelenti, hogy akár 20 százalékot is közelítheti év közben a forint vásárlóerejének romlása éves összevetésben.

Ráadásul az infláció nem mérséklődik majd gyorsan 2023-ban sem. Az MNB most 6,8 és 9,2 százalékos inflációt vár a jövő évre.

Akinek már ketyeg a hitele, jól jár a következő két évben

Mindez egyre jobban kettéoszthatja a hitelpiac résztvevőit. Tartja a mondás, hogy az infláció a hitelfelvevők barátja. A piaci lakáshitel kamatok egy éve júniusban 3,83 százalékon álltak, jelenleg pedig 7-8 százalékos szinteken lehet hitelt felvenni a piacon. Ezek a kamatszintek alacsonyabbak, mint az inflációs szint. Épp ezért

azok az ügyfelek, akik korábban vettek fel hosszan fix hiteleket, azoknak a következő két évben az infláció alatti hitelkamat kisebb törlesztési terhet okoz majd.

A következő időkben hitel felvételt tervezők számára ez az előny egyre kisebb lesz majd, hiszen az MNB mostani komoly lépését követő tájékoztatón az MNB alelnöke nem hagyott kétségét: a jegybank addig folytatja az alapkamat emelését, amíg az infláció emelkedni fog. Ez pedig az MNB szerint az őszig bizonyosan így lesz. Ennek következtében a következő hónapok folytatódó jegybanki kamatemelése miatt a banki hitelkamatok további emelkedése várható.

A money.hu szakértőinek várakozása szerint a hitelkamatok emelkedése továbbra sem lesz akkora mértékű, mint az alapkamaté, hiszen az elmúlt hónapokban már a bankok azzal szembesültek, hogy az emelkedő kamatok és így megugró törlesztőrészletek miatt egyre több ügyfél nem tud akkora összegű hitelt felvenni, mint amit tervezett, miután a jegybanki hitelfék szabályok megkötik, mekkora lehet a maximális törlesztőrészletek. Emellett pedig a bankok egymás közötti versenye is abba az irányba mutat, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ha ugyanis csökken a hitelkereslet, az a kihelyezési tereiket tartani akaró bankokat komoly akciókra késztetheti.  

Fontos az összehasonlítás

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a hitelfelvételben gondolkodók számára kifejezetten fontos, hogy áttekintsék a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak. A money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 148 és 182 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében már több, mint 20 százalékos különbséget takar.

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple