Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek. Az alapkamat gyors emelkedése miatt januártól a közel 50 százalékos hitelkamat sem számít majd uzsorakamatnak.

Az alapkamattal ugrott a kamatplafon is

A Magyar Nemzeti Bank drasztikusan, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Mindez jelentősen drágíthatja a későbbiekben az új hitelek kamatát.

A fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint ugyanis a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat. E tekintetben tehát az új hitelplafon 31,75 százalék lett.

Ennél is rosszabbul járhatnak a hitelkártya és az áruhitelt felvevők. Esetükben ugyanis a maximálisan felszámítható érték az alapkamat +39 százalék. Ez a mostani emelés után akár 46,75 százalékos hitelkártya kamatot is lehetővé tehet – figyelmeztetnek a money.hu szakértői.

Hitelkártyával fizet az interneten

Januártól fáj majd igazán

Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvény értelmében ilyen magas kamatokkal csak a jövő év elejétől szembesülhetnek az adósok. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az adott félévben az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó, azaz a maximális hitelkamatot mindig a június és a december elsejei jegybanki alapkamat határozza meg.

Eszerint tehát az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig nem számít uzsorakamatnak.

Az első félévben a maximálisan felszámítható hitelkamat 26,4, illetve 41,4 százalék volt, egy éve maximum 24,6 és 39,6 százalékos kamatot számíthattak fel büntetlenül a bankok. 

Sajnos, az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban is emelkedni fog. Az elemzők szerint a 8,5 százalékot nagy eséllyel eléri majd a kamatszint. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz a 50 százalék körüli hitelkártya-plafon.

A CSOK büntetőkamat 40 százalék közelében

Ennél is komolyabb és azonnali gondot jelent majd az alapkamat emelés a családtámogatásoknál. Ismert, hogy a legmagasabb, legalább 3 gyermek megszületését vállaló családoknak igénybevehető CSOK támogatás összege új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió forint. Ha a határidőre nem születnek meg a gyermekek – ez 3 gyermek esetében 10 évet jelent -, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék. Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal (a határidő lejártát követő 60 napon belül) visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket azért már nevelő családnak. Ez a 10 milliós támogatásért „cserébe” már bőven 30 millió forintot meghaladó összeget jelent. Ebbe a teherbe bizonyosan belerokkannak a családok.

Jogszabálymódosítás kell!

A money.hu szakértői szerint itt az ideje a jogszabály módosításnak. A büntetőkamat szabályt olyankor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét. Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitel kamatszintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat.

A Babaváró humánusabb

A Babaváró esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb, ott a jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem - az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. A kamattámogatás mértéke korábban az 5 éves állampapír piaci referenciakamat (5 éves ÁKKH) 130 százaléka +2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi 2 helyett már csak 1 százalék az extra tétel ezen a terméken.

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple