Marad a CSOK és a Babaváró jövőre is

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Számos döntést hozott a múlt hét végén a kormány. Az új lakások építésére egy évvel tovább él a kedvezményes áfa. Ismét megerősítették, hogy a családtámogatási rendszer számos eleme 2023-ban is velünk marad.

A hátunk mögött hagyott hét végén számos, a családok sorsát alapjaiban érintő változtatást jelentett be a kormány.

Money.hu-tizbol-negyen-szeretnenek-allamilag-tamogatott20210426

Kihirdetett döntések

  • Magánszemélyek továbbra is 480 forintos hatósági áron tankolhatnak a kutakon. A vállalkozások gépjárműveit - a mezőgazdasági gépek és a taxik kivételével – már csak piaci áron lehet megtankolni.
  • A kormány egy évvel, 2024. december 31-ig kitolta az 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) hatályát az új építési ingatlanok tekintetében

Az erről szóló kormányhatározatok már megjelentek a Magyar Közlönyben.

Megszületett döntések

A szabályozás ugyan még nem jelent meg, de a kormány hivatalos facebook oldalán arról adott hírt, hogy 2023-ban is életben marad számos családtámogatási intézkedés.

Eszerint 2023-tól is igénybevehető a

A pontos szabályozás birtokában még nem tudható, hogy a fenti családtámogatási intézkedések teljesen változatlan formában maradnak-e meg, vagy történik-e valamilyen módosítás bennük.

Az egyik ilyen alapvető kérdés, hogy a CSOK mellé igényelhető, a támogatás kategóriájáéba nem tartozó, kedvezményes, évi 3 százalékos kamatozással bíró CSOK-hitel része marad-e a rendszernek. Vélhetően lesz hitellehetőség - itt a kamat mértéke lehet kérdéses.

Bizonytalan sorsú programok

Vannak ugyanakkor olyan családtámogatási elemek, amelyeknek jövőjéről egyelőre nem tudni.

Az energiatakarékossági program alapja lehetne a felújítási támogatás

A beruházási érték 50 százalékáig, maximum 3 millió forintos értékig igénybe vehető lakásfelújítási támogatás és a maximum 6 millió forintos kedvezményes, évi 3 százalékos hitel esetében a hosszabbítás nélkül már nehéz lehet az őszi igénybevétel, mivel a támogatás utólagos elszámolású, azaz a számláknak az év végéig meg kell születniük.

A lakásfelújítási program átgondolását már korábban is több szakmai szervezet tanácsolta a kormánynak, a támogatás, illetve a kedvezményes kölcsön esetleges növelését ajánlva a figyelmükbe.

Augusztus 1-től életbelépett a rezsiszabályozás módosítása és a családok az átlagfogyasztás felett piaci árat kell, hogy fizessenek a gázért és az áramért. Sokak szerint a lakásfelújítási program továbbvitele és kiterjesztése most kiemelten fontos lehet. A megoldás a házak-lakások energiatakarékossági célú (s így rezsicsökkentő) felújításait támogathatja.

Amint a programok továbbviteleinek részletei nyilvánossá válnak, tájékoztatjuk az olvasóinkat.

Ez is érdekelhet
chatsimple