A rezsiemelés miatt mindenki napelemet akar – de miből? 

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A rezsidíjak emelkedésével akár meg is feleződhet egy napelemes rendszer megtérülése ideje. A beszerzésen túl a beruházás finanszírozásának körültekintő kiválasztásával is hamarabb termelhet nyereséget egy ilyen energiatakarékossági beruházás.

Mindenki a rezsikalkulátorban számolgat

Augusztus elsejével új rezsiszabályok léptek életbe. Ezek alapján az éves átlagos gáz- és áramfogyasztás feletti energiára világpiaci díjat kell megfizetni, ez pedig az eddigi összeg többszöröse. Mivel minden ingatlan más és más, első körben érdemes mindenkinek saját magának kiszámolnia, hogyan érinti az új szabályozás. Annak érdekében, hogy egyedileg modellezhető legyen, hogyan nézhetnek ki az energiakiadások a jövőben, a money.hu rezsikalkulátort hozott létre, hogy mindenki kiszámolhassa, mi vár rá.

Az persze még kérdés, hogy az új rezsiszabályok meddig maradnak érvényben, ám jó eséllyel a korábbi megoldásokhoz vélhetően már nem fogunk visszatérni. Éppen ezért fontossá válik, hogy az emberek áttekintsék, milyen módon tudnak ők a jövőben energiát spórolni. A fejlesztéseknek olyan irányt is lehet adni, amely több energiatípus párhuzamos felhasználására épít, vagy épp ellenkezőleg, kihúz az energiamixből olyan energiaforrást, amelyhez a hozzáférés korlátozott. Ilyen lehet a földgáz felváltás egyéb energiahordozókkal.

Mindenkire süt a nap - használjuk ki

Bár rövid távon nagyon körülményes a gáz lecserélése a különböző európai országokban, ezen belül az iparban vagy éppen a lakóingatlanokban, de a gázellátásban kialakult fennakadások miatt jó eséllyel ez lesz az irány.

Napelemes beruházás

Az egyik megoldás az áramra való váltás, azt ugyanis Magyarországon is elő lehet állítani, atomerőmű vagy napenergia segítségével. Erre utalt tusványosi beszédében Orbán Viktor kormányfő is. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára pedig júliusban arról beszélt, hogy “a földrajzi adottságaink miatt a napenergia-kapacitások növelése a fő csapásirány”. Úgy tűnik, hogy már 2025-re sikerül teljesíteni a kormány azzal kapcsolatos tervét, hogy hatszorosára növelje a napenergia-termelés volumenét. Ezt lépcsőfokot eredetileg csak 2030-ra akarták megugrani.

Megfelezhető a napelem-beruházás megtérülési ideje

A napenergiával magunkat is “kiszolgálhatjuk”. Nem véletlenül ugrott meg az elmúlt hetekben a napelemek, napelemrendszerek iránti kereslet. Persze ez egy komolyabb beruházás, épp ezért fontos, mikorra várható a megtérülés.

Ami nagyon lényeges: nincs általános matek, mert minden egyes családi ház és lakás más és más paraméterekkel rendelkezik. A fogyasztás mellett ugyanis a napelemes telepítésekor figyelembe kell venni a lakóingatlanban élők számát, a ház tájolását, a tető dőlésszögét, hogy csak párat említsünk a sok közül. Az viszont biztos, hogy akik az átlag felett fogyasztanak, s így a túlfogyasztásra az eddiginél nagyobb összegű rezsiszámla érkezik, a korábbinál alacsonyabb megtérülési idővel számolhatnak.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség számításai szerint a napelemes rendszer építésében gondolkodó átlag feletti fogyasztók esetén akár felére is csökkenhet a telepítésbe fektetett forintok megtérülése.

Így ugrik az áramszámla

A szakszövetség szerint ráadásul egyáltalán nem lehet kizárni a további energia áremelkedést sem, hiszen az árfelhajtó tényezők – elsősorban a nemzetközi energiapiac bizonytalanságai – továbbra is jelen vannak.

A mostani számítások szerint

  • a havi 300 kWh-t fogyasztók számlája már megduplázódik: nagyjából 11 ezer forintról 22 ezerre ugrik,
  • 400 kWh-nál már másfélszeres a növekedés,
  • a havi 500 kWh-nál is többet fogyasztók pedig áramdíjuk közel háromszorózódására számíthatnak.

A jelenlegi árak mellett egy nagyobb, 5-6 kWh-s napelemes rendszer megtérülési ideje 5-6 év környékére csökkent.

Ez egy megfelelően szigetelt, jó minőségű nyílászárókkal rendelkező családi házban akár a hőszivattyús villanyfűtés áramigényét is meg tudja termelni. Az áremelkedési trend alapján egyértelmű, hogy a nagyobb fogyasztású háztartásoknak érdemes megfontolni a napelemek telepítését, hiszen pár éven belül a rendszer nyereséget fog termelni számukra – véli a szakmai szervezet.

Jó, jó, de miből?

Egy napelemes rendszer kiépítése komoly kiadást jelent.  Azoknak, akik hosszú távon biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, érdemes a hitelfelvételben gondolkodniuk. Például egy, az átlagnál jelentősebb összegű akár 5-10 millió forintos személyi kölcsönben. A mostani napelemes rendszerek iránti kereslet felfutása miatt nagyon változékonyak az árak, ezért konkrét összegeket szinte lehetetlen mondani.

A beruházásban gondolkodóknak a következő menetrend ajánlott

  1. Érdemes több napelemes rendszer kiépítésével foglalkozó céget, szakembert, mérnököt megkeresni és ajánlatot kérni a munkára.
  2. A legjobb ajánlat kiválasztása után mérlegelhető, hogy a kivitelezéssel beleférünk-e még az év végéig elérhető lakásfelújítási támogatásba. Ehhez az kell, hogy a számlák az év végéig a rendelkezésünkre álljanak, azaz befejeződjön a munka.
  3. A végösszeg ismeretében döntés születhet arról, hogy miből finanszírozzuk a beruházást. A már említett személyi kölcsön mellett a napkollektoros beruházást finanszírozhatjuk szabad felhasználású jelzáloghitelből vagy az immár piaci alapú zöld hitel konstrukcióval is. Egy napkollektor rendszer kiépítése már olyan beruházás, amelynél érdemes a hosszabb átfutású, ám cserébe hosszabb futamidőt és kedvezőbb kamatozást kínáló jelzáloghiteleket választani.
  4. Amennyiben a beruházási összeg kisebb, vagy jelentősebb saját erővel rendelkezünk, esetleg csak gyors fizetés esetén van módunk arra, hogy gyorsan és komolyabb várakozás nélkül elkezdődjön a beruházás, nyugodtan fordulhatunk a személyi kölcsönök felé. Itt az igényelt összeg akár órák alatt számlánkra érkezik.
  5. Ugyanakkor minden hitelfelvétel előtt érdemes megnézni a bankok ajánlatait. Egy 5 milliós, 5 éves futamidejű személyi kölcsönt a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint 2022. augusztus első napjaiban 9,99 és 18,99 százalékos kamaton is kínálnak a bankok. A legjobb és a legmagasabb kamatszinttel kínált kölcsön esetében a törlesztőrészletben 23 ezer forintos különbség is lehet. Ugyanazért az 5 millió forintos hitelért 106 600 és 129 600 forint is lehet a havi törlesztőrészlet. Nem mindegy tehát, hogy mit választunk, hiszen a kölcsön visszafizetését 6,4 millió forintból is megúszhatjuk, de akár 7,8 millió is lehet a kölcsön végösszege.

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple