Energetikai hitelekkel próbálnak segíteni a bankok a rezsidíjakban

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Ahogyan azt a Magyar Nemzeti Bank elvárja, egyre több bank emeli be kínálatába azokat a hitelkonstrukciókat, amelyek az ingatlanok energetikai korszerűsítésével kapcsolatosak. Nézzük végig, hogy melyik pénzintézet, milyen hitelekkel mutatkozik a piacon.

K&H: használj kevesebb energiát!

A K&H új hitele - amelyről elsőként a money.hu adott hírt - az ingatlan energiafelhasználásának csökkentését motiválja, ennek fényében

a lakásnak minimum BB energetikai besorolásúnak kell lennie, egy esztendőben legfeljebb 80 kWh/négyzetméter értéken ketyeghet.

A hitelt fel lehet venni új ingatlan vásárlása során, de felhasználható felújításra, illetve modernizálásra is. A bank egy szerződésen belül lehetőséget ad arra is, hogy egy újonnan vásárolt ingatlant is felújítsunk vagy modernizáljunk.

A K&H zöld lakáshitelének kamata azonos az éppen aktuális jelzáloghitel kamatokkal, azonban

a bank a kölcsönösszeg 1 százalékát, legfeljebb 120 ezer forintot visszatérít a hitelfelvevőnek, és legfeljebb 40 ezer forint erejéig egy energetikai tanúsítvány díját is állja.

OTP: először csak a kamatot fizetjük

Az OTP-hez is fordulhatunk, ha energetikai szempontból korszerűsítenénk otthonunkat. Az Évnyerő lakáshitel nevű terméken keresztül energetikai felújításra és korszerűsítésre is kaphatunk kölcsönt.

A bank tájékoztatása szerint a hitelkonstrukciónál az ügyfelek

a futamidő első évében - amikor hitelből történik a lakás energiahatékony felújítása - alacsonyabb törlesztőrészletet, csak kamatot fizetnek.

Amikor viszont véget értek a felújítási munkálatok, és az energetikai korszerűsítés hatása érvényesülhet, akkor kell csak elkezdeni a hitel tőketörlesztését.

UniCredit: széles palettán válogathatunk

Az UniCreditnél számos lehetőségünk van válogatni, ha energetikai szempontból változtatnánk lakásunkon - és ehhez pénzre lenne szükségünk. Az első ilyen Green elnevezésű termék, amely felhasználásával kedvezményes kamatozás mellett telepíthetünk napelemeket. A bank azonban hangsúlyozza, hogy

mivel a piacon meglehetősen élénk a kereslet a napelemek iránt - ezáltal a kivitelezések ideje jelentősen megnőtt - az ügyfelek 6 hónapot kapnak a kölcsön lehívására és a törlesztés megkezdésére.

A Green-en felül a pénzintézet felújítási személyi kölcsönnel is megmutatja magát a piacon: 10 éves futamidő mellett élhetünk ezzel a konstrukcióval, s ezt energetikai korszerűsítésre, valamint lakásfelújítási célokra is használhatjuk.

A pénzintézet piaci kamatozású felújítási jelzáloghitelénél - ha igazolni tudjuk, hogy a felújítás célja a rezsiköltség csökkentése - a bank 0,5 százalékos öko kamatkedvezményt nyújthat.

A többiek is gondolkodnak zöld termékek bevezetésén

A fenti pénzintézeteken felül a CIB és az Erste Bank is jelezte, hogy dolgoznak olyan termékek bevezetésén, amelyek az ingatlanok energiafelhasználásának korszerűsítésére szolgálnak. Hangsúlyozták azonban, hogy a most megtalálható termékek között is lehet olyat találni, amely korszerű ingatlan megvásárlására, vagy egy már meglévő felújítására, modernizálására is használható.

A money.hu rezsikalkulátorával könnyedén kiszámolhatjuk, hogy milyen rezsidíjakra számíthatunk a rezsicsökkentés szabályainak változása után.

Borítókép: Getty Images

chatsimple