A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.

A nyár a sláger a személyi kölcsön piacon

A jegybanki kamatemelések dacára rekord hónapokkal fordult a nyári csúcs időszakra a személyi hitel piac. Míg egy évtizede általában az év végén, azon belül is általában novemberben ért el éven belüli csúcsot a személyi hitelek folyósítása, az elmúlt néhány évben már a nyári hónapokban, ezen belül is júliusban és augusztusban jelezték a legkomolyabb érdeklődést a személyi hitelek iránt a bankok. Az okok érthetőek. A nyár kedvezett számos háztartási beruházásnak, a nyár végén pedig az iskolakezdéssel kapcsolatos beszerzések finanszírozására vettek föl többen személyi kölcsönt.  

Még mindig lassú a kamatemelkedés

Azt gondolhatnánk, hogy az idén számottevően eltérő piaci környezetben lesz a személyi hitel piac, hiszen a jegybanki kamatemelések hatása az elmúlt hónapokban csúcsosodott ki.

A személyi hiteleknél ugyanakkor a kamatemelkedés nemcsak a jegybank irányadó kamatához képest szerény, de a lakáshitelek drágulásához képest is.

  • Míg a folyósított lakáshitel átlagkamatok szintje az elmúlt egy évben több, mint kétharmaddal emelkedett,
  • addig a tavaly júniusi 11,59 százalékos személyi kölcsön átlagkamat alig több mint 3 százalékponttal, 14,75 százalékra emelkedett. 

A nagyhiteleket alacsony kamattal honorálják

Az emelkedő kamatszint ugyanakkor átalakította a személyi hitel piacot. Nem volt még a történelemben két olyan egymást követő hónap, amikor 50 milliárd forintot meghaladta volna a lakosság személyi hitel felvétele. Márpedig a májusi 54,6 milliárd forint után júniusban 52,3 milliárd forintot vettek föl a magyar háztartások személyi kölcsönként. A statisztikák szerint 2022. előtt egyébként 2019. májusa, júliusa és szeptembere büszkélkedhet 50 milliárd feletti folyósítással. 

A növekedést ugyanakkor a banki tapasztalatok szerint idén nem a folyósított hitelek számának emelkedése, hanem a felvett kölcsönök összegének megugrása okozza.

Három évvel ezelőtt a folyósított átlagos hitelösszeg másfél millió forint körül volt, addig idén 2,5 millió forint körül mozog az átlagos hitelösszeg, sőt a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek esetében ennél is magasabb, 4,1 millió forintos az átlagösszeget tart nyilván a jegybank. 

Van még 10 százalék alatti kamat

A jegybanki statisztikák azt is megmutatják, hogy az emberek öt éve, 2017 nyarán vettek fel ugyanilyen kamatszinten személyi kölcsönt, de akkor az éves infláció nem 13,7, hanem 2,6 százalékos volt. A magasabb összegű hitelek felvételét támogatja az is, hogy az MNB nyár eleji 400 bázispontot meghaladó kamatemelése ellenére is találunk még mélyen az inflációs szint alatti, egyszámjegyű kamattal bíró ajánlatot. Ma még 8,4 százalékos kamaton is kaphatunk személyi kölcsönt - igaz ehhez a money.hu kalkulátora szerint hétmillió forintos hitelt kell igényelni hét évre, s legalább 400 ezer forintos nettó jövedelmet igazolni a kölcsönt nyújtó UniCredit Banknál

Fotó: Getty Images

A money.hu szakértői szerint a kamatok további emelkedése miatt boritékolható, hogy

a nyár végével már a tehetősebb, akár 600 ezer forintos jövedelmet igazolni képes ügyfeleknek eltűnnek majd 10 százalék alatti standard ajánlatok, ám a következő napokban még lecsaphatunk ilyen konstrukciókra.

A jövő hét elején emel az MKB Bank. A konstrukciók eltérő mértékben, 100, 150, 200 bázisponttal emelkednek majd, a kamatajánlatok csúcsa 22,99 százalékra emelkedik. Az Extra Plus kategóriában 600 ezer forintos minimum jövedelem mellett ugyanakkor még mindig 9,99 százalékos a banki ajánlat. 

Akció iskolakezdésre

A Raiffeisen Banknál augusztus elején a kedvezmény nélküli kamat és az új ügyfeleknek kínált akciós kamat 1,5 százalékponttal, a többi kedvezménykategória kamata 1 százalékponttal emelkedett – a legjobb ajánlat 12,95 százalék, amihez aktív számlahasználat és legalább 400 ezer forintos jövedelem kell. 

Hosszú az emelők sora

Augusztus 1-től az Előrelépő személyi kölcsön kamatát minden kedvezménykategóriában, 125 bázisponttal emelte a CIB Bank. A top ajánlat így 10,95 százalék – 7 millió forintos hitelösszeg felett Magnifica kedvezménycsomagban. 

Augusztus első napjától a K&H Bank kiemelt személyi kölcsön induló kamata 11,99 százalékról 15,2 százalékra, a K&H személyi kölcsön kamata 15,99 százalékról 17,4 százalékra emelkedett – ebből lehet kamatkedvezményeket kapni.

Komolyan drágított az Erste Bank is. A Most személyi kölcsön kamata 3 millió Ft hitelösszeg fölött, 200.000 forintnál magasabb jövedelem esetén 0,7-2 százalékponttal, a Most Extra személyi kölcsön kamata minden hitelösszegsávban és kategóriában 0,5-2 százalékponttal, míg a fogyasztóbarát személyi hitelek kamata 0,5-2,55 százalékponttal emelkedett. A legkedvezőbb ajánlat a Most Extrában 8 és 10 millió forint között, legalább 400 ezres jövedelem mellett 12,99 százalék, a fogyasztóbarát hitelben 13,19 százalék – ehhez ugyanakkor már 250 ezer forintos jövedelem igazolása is elég. 

Augusztus 5-től a személyi kölcsönök kamata 1,24 százalékponttal nőtt a MagNet Banknál, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetnél standard személyi kölcsönt 15,69-23,69 százalékos kamaton kaphatunk. A felújítási és zöld hitelcél esetén a minimum kamat ennél 2-4 százalékkal kiksebb lehet jövedelemkategória és összeg alapján. Aki pedig autóvásárlási céllal akar a MagNet Banknál személyi kölcsönt felvenni és csoportos beszedéssel fizetne, az Jövedelem2 kategóriában 11,69 százalékos kamat mellett törleszthewti a 3,3-8 millió forintos kölcsönét.

Borítókép: Getty Images

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt! Tégy próbára minket! Használd kalkulátorunkat a banki ajánlatok összehasonlításához. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple