Melyek a legkedvezőbb lakáshitelek? Őszi lakáshitel akciók

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 11 perc

A napokban számoltunk be arról, hogy jelenleg a lakáshitelek kamatai még mindig kisebb mértékben emelkednek ahhoz képest, mint amit a piaci változások indokolnának. Ennek egy egyszerű oka az, hogy nyilvánvalóan minden bank azt szeretné, hogy aki hitelfelvételben gondolkodik, nála igényelje azt. A hitelintézetek nemcsak hogy visszafogottan növelik a hitelek kamatait, hanem számos kedvezményt, akciót is kínálnak. Olvass tovább, hogy ne maradj le a közelmúltban indult új lakáshitel akciókról, és segíthessünk neked a legmegfelelőbb lakáshitel kiválasztásában.

A kamatkedvezményekkel a lakáshitel kamatából lehet lefaragni

A kamatkedvezmény nyújtásával a bankok azt teszik lehetővé, hogy ha a feltételeknek megfelelsz, akkor a hitel standard kamatából kedvezőbb kamattal, azaz olcsóbban veheted fel a kölcsönt. A kamatkedvezmény általános mértéke 0,1-2 százalék szokott lenni. A banki hirdetményekben vagy a bankok weboldalain előfordul, hogy a kamatkedvezmény mértékét bázispontban adják meg. 

Mit jelent a bázispont? A bázispont a százalékpont (százalék) 1/100-ad része. Például 50 bázispont=0,5 százalékpont. Ha tehát azt olvasod, hogy a banki kamatkedvezmény 50 bázispont, akkor az adott hitel standard (kedvezmények nélküli) kamatából 0,5%-ot engednek el.

Egy pár a hitelközvetítővel tárgyal.

A kedvezményes kamathoz, és ezáltal az olcsóbb kölcsönhöz jutást a bankok általában feltételhez kötik. Ezek a feltételek nagyon sokrétűek. Sokszor egy magasabb hitelösszeg is elég a kamatkedvezmény nyújtásához, de jellemző az is, hogy egyéb banki termék igénybevétele (például bankszámla nyitása) esetén ad az adott bank kedvezményt a kölcsön kamatából. Sokszor többféle kamatkedvezmény is elérhető, adott esetben ezek össze is vonhatók, így még olcsóbban juthatsz a hitelhez. A kamatkedvezményeket rendszerint széles körben kommunikálják a bankok, de te se feledkezz meg hiteligénylés előtt rákérdezni hitelszakértődnél. 

Új, egyedi kamatkedvezmények a money.hu-val igényelt lakáshiteleknél

Az egyedi kamatkedvezményeket a bankok közvetítő partnerei - ahogyan a money.hu is - egyedi előterjesztés keretében igényelhetik meg ügyfeleik részére. Ezeket a kedvezményeket tehát nem biztos, hogy a bankba besétálva is megkapod, hanem hitelközvetítőd tudja megkérni neked. 

A CIB októberben induló és jelenleg futó akciójában egyedi előterjesztés során a következő kamatkedvezményeket adhatja:

  • 0,3% kedvezmény a standard kamatból minden hitelcélra, minden termékre
  • 0,9% kedvezmény minden hitelcélra, minden termékre, minimum 20 millió forint hitelösszegre
  • 1,3% kedvezmény, amennyiben piaci kamatozású és egyidejűleg államilag támogatott lakáshitelt is igényelsz

A kamatkedvezményt a bank közvetítő partnerei egyedi előterjesztés keretében igényelhetik meg ügyfeleik részére. A kamatkedvezmény előterjesztésére 2022. október 1. és november 13. között van lehetőség.

Az UniCredit Banknak is fut egy egyedi partneri kamatkedvezmény akciója, amely szerint 

  • a 10 éves változó és fix 10 éves kamatperiódusú hitelek esetén 15 millió forint vagy afeletti hitelösszeg Generali hitelfedezeti biztosítással történő igénylése esetén 0,2% kamatkedvezmény adható a standard kamatból,
  • fix 20 éves kamatperiódusú hitelek esetén a fenti hitelösszeg esetén 0,2%, a hitelfedezeti biztosítással 0,4% a kamatkedvezmény mértéke.
  • A fenti kamatkedvezményekhez még egy díjmentes előtörlesztési lehetőséget is nyújt a bank, melyet a futamidő 5. évét követően vehetsz igénybe.

A kedvezményhez a következő feltételeket is teljesíteni kell:

  • Kamatperiódus: 10 éves változó vagy fix 10 év vagy fix 20 év
  • Hiteltípus/cél: piaci kamatozású lakásvásárlás új és használt lakás esetén, MFL használt lakás, MFL hitelkiváltás (más bank hitelének kiváltása)
  • TOP Prémium Aktív kedvezmény feltételeinek való megfelelés, azaz 
  • legalább 300.000 Ft havi jóváírás a hitelszerződésben szereplő bankszámlára
  • Generali hitelfedezeti biztosítás megkötése és fenntartása a futamidő végéig
  • lakásbiztosítás kötése a fedezetül szolgáló ingatlanra UniCredit bankfiókban, és ennek díját csoportos beszedési megbízással fizetni a futamidő végéig.

A partneri kedvezmény a 2022. november 30-ig befogadott hiteligénylésekre kérhető meg.

Az MKB 2022. szeptember 27-től kezdődően a stratégiailag fontos ügyfelek részére a hirdetményben szereplő kamatkedvezményeken túl még további, legfeljebb 2% kamatkedvezményt adhat. Az otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelekre kamatkedvezmény nem vonatkozik.

Kik az MKB  stratégiailag fontos ügyfelei? - Akik legalább 10 éves futamidőre igényelnek jelzáloghitelt, és fizetési számlát is vezetnek a banknál.

Ezen ügyfeleknek továbbá, amennyiben saját erőből előtörlesztik vagy végtörlesztik hitelüket, a bank elengedheti vagy csökkentheti az előtörlesztési díjat. Az egyedi kamatkedvezményről és az előtörlesztési díjról a bank saját hatáskörében, egyedi mérlegelés után dönt.

Új vagy akciós lakáshitelek az elmúlt hónapokból

A bankok az új termékek bevezetésével olyan konstrukciókkal állnak elő, amelyek az ügyfelek különböző élethelyzeteire nyújthatnak megoldást

Türelmi idős lakáshitelek

A türelmi idős megoldást az OTP vezette be idén a lakáshitelpiacra, náluk májustól érhetőek el a 12 hónapos türelmi időt biztosító Évnyerő hitelek. Mind a piaci kamatozású, mind a minősített fogyasztóbarát, mind pedig a kamattámogatott lakáshitelekre igénybe lehet venni az 1 éves türelmi időt, szabad felhasználású és hitelkiváltási célokra viszont nem. 

A Gránit Bank új, 24 hónapos türelmi idős konstrukcióját többféle kamatperiódusú hitelre és az otthonteremtési kamattámogatott hitelre is kérhetik az igénylők. Hitelkiváltási célra nem vehető igénybe a türelmi idős megoldás. A türelmi idős hitel lényege, hogy a futamidő első két évében csak kamatot kell fizetni. Ez 2 évig alacsonyabb törlesztőrészletet jelent. A 2 éves türelmi idő lejártával egyenlő havi részletekben kell megfizetni a különbözetet, és megkezdődik a tőketörlesztés is.

A Gránit Bank számításai szerint a türelmi idős konstrukció egy átlagos, 25 milliós, 10 éves kamatperiódusú hitel esetében közel 42 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet jelent havonta a futamidő első két évében a türelmi idő nélküli hitelekhez képest, és 2 év után pedig mintegy 10 ezer forintos többletkiadással lehet számolni a törlesztőrészleten felül a futamidő további részében.

Ez a megoldás azoknak jelenthet segítséget, akik a lakásvásárlás során amúgy is “kiköltekeznek”, ők a lakáshitelük futamidejének elején a csökkentett törlesztőrészlet mellett tartalékolhatnak a költözéssel járó kiadásokra, a lakás berendezésére, felújítására, de akár a fizetendő illetékre is.

Kamatkedvezményes és lakástakarékhoz kötött új lakáshitelek

A MagNet Bank új terméke egy akciós lakáshitel, Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel néven, amelyre a nem akciós termékváltozathoz képest akár 3,63 százalék kamatkedvezmény is elérhető.

Ehhez a következő feltételeket kell vállalni:

  • az adósnak és az adóstársnak is számlát kell nyitni a banknál, melynek havi számlavezetési díja 1.000 Ft számlánként, és bankkártyát is kell igényelni hozzá
  • a számlát fenn kell tartani a teljes futamidő alatt
  • az adós és adóstárs együttes jövedelme legalább 500.000 Ft legyen, a jövedelmek a banknál vezetett számlára érkezzenek

További - választható - feltétel: vagy legalább havi 2 db csoportos beszedési megbízás vagy állandó átutalás a számláról, vagy azon a számlán, amelyről a hiteltörlesztés történik, az átlagos látra szóló egyenleg minimum 500.000 Ft legyen.

Az Erste Banknál Lakástakarékpénztári megtakarításhoz kötött piaci lakáshitel termékek kerültek bevezetésre október második felében. Az időzítés talán nem véletlen, hiszen épp 4 éve történt a lakástakarékok állami támogatásának kivezetése. Akkor nagyon sokan szerződtek még az utolsó pillanatban is, tehát a 4 évre kötött lakástakarék szerződések lejárathoz értek.   

Egy férfi ablakcserét végez egy házon.

Fókuszban az energiahatékonyság

Számos olyan megoldással rukkolnak elő a bankok, amely az energiahatékonyságot segíti. Augusztusban a K&H piaci kamatozású Zöld lakáshitelt vezetett be, amelyekhez a felvett hitelösszeg 1 százaléka, maximum 120.000 Ft jóváírás is jár 2022. december 31-ig.

Október elejétől a Raiffeisen 0,25% kamatkedvezményt ad a Zöld lakásvásárlás akcióban a Raiffeisen Lakáshitelre, ha az ingatlan besorolása legalább BB vagy annál jobb minősítésű, illetve a primer energiaigény nem haladja meg a 80 kw/m2/év értéket.

A CIB szeptember elején indult energiahatékonysági jóváírási kampányában a minősített fogyasztóbarát, a Végig Fix és az Otthonteremtési Kamattámogatott lakáshitelekre 200.000 Ft-ot írnak jóvá, ha 

  • a hitel célja új lakás vásárlás, építés, vagy használt lakás vásárlás
  • az ingatlan energetikai besorolása AA++, AA+, AA vagy BB

Ez az akció a 2022. november 30-ig befogadott hitelekre érvényes.

Ugyancsak energiahatékonysági bónuszt írnak jóvá a 10 éves futamidejű szabadfelhasználású hitelekre is, 50.000 Ft értékben, ha a hitelt energiahatékonysági felújításra vagy korszerűsítésre (külső, belső fal vagy tető szigetelése, nyílászárócsere, napelem, napkollektor telepítés, fűtő klíma felszerelése, fűtéskorszerűsítés), illetve energiatakarékos eszközök vásárlására (elektromos autó, energiatakarékos háztartási gépek) fordítod. Ez az akció a 2022. december 31-ig befogadásra kerülő kölcsönökre vonatkozik.

A legkedvezőbb 20 milliós lakáshitel ajánlatok a hitelkalkulátorban

Lakáshitel-kalkulátorunk alapján most a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek közül ezek a legkedvezőbbek (partneri kamatkedvezmények beszámítása nélkül, a teljes visszafizetendő összeg szerinti sorrendben):

Bank és termékKamat THMKamatperiódus Havi törlesztőTeljes visszafizetendő 
CIB Végig FIX Lakáskölcsön 7,89%8,3%végig fix167.283 Ft40.154.479 Ft
UniCredit Stabil Kamat lakáshitel7,9%8,37%végig fix167.551 Ft40.294.819 Ft
Gránit Bank Lakáshitel8,24%8,57%10 év170.288 Ft40.887.878 Ft
MKB Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel8,45%8,81%végig fix172.932 Ft41.534.740 FT
Raiffeisen Lakáshitel8,49%8,83%10 év173.438 Ft41.625.140 Ft

Forrás: money.hu 2022.10.27. Kalkulációnkat 400.000 Ft havi nettó bevétel beállításával készítettük el, azonban a felsorolt bankok többségénél ennél alacsonyabb összegű havi bevétel mellett is elérhetőek a táblázatban szereplő lakáshitelek.

Összegzés

Számos kedvezménnyel és akcióval várnak még a bankok, melyek jellemzően kamatkedvezmények, kezdeti költség elengedési akciók, elő-vagy végtörlesztési díjra vonatkozó akciók, jóváírási bónuszok. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek már hónapok vagy évek óta fenntartanak egy vagy több jól bevált kedvezményt, és csak ritka esetben változtatnak rajta. 

A jelenlegi gazdasági helyzetben - ahogyan a hitelek kamatai - , úgy a banki termékek és kedvezmények, illetve ezek feltételei is folyamatosan változnak. 

Ezért lakáshitel-igénylés előtt mindenképp javasoljuk, hogy kalkulálj és egyeztess hitelszakértővel, aki naprakészen ismeri a banki ajánlatokat, akciókat,a feltételeket, és ingyenesen, személyre szabottan tud segíteni neked. Amellett, hogy egy jó szakember rengeteg időt spórol, még sok pénzt is megtakaríthat neked, hiszen  vannak olyan kedvezmények, amelyeket csak rajta keresztül érhetsz el

chatsimple