Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek zöld lakáscélokra kedvező feltételekkel és online folyamattal

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

A Magyar Nemzeti Bank a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) feltételrendszerének bővítése mellett döntött. 2023 áprilisától a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozását emeli be a programba, amely a hitelfelvevők széles köre vehet majd igénybe. 2024 januárjától pedig lehetőség lesz az MFL hitelek online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Azaz csak a szerződés megkötéskor kell bemenned személyesen a bankba.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek zöld és online irányokban történő módosítása az MNB szerint a jelenlegi lakáshitel-piac aktuális kihívásaival van összhangban, és segíti a hazai lakásállomány energetikai megújítását. Az MFL termékek mára meghatározó termékekké váltak a lakáshitelek palettáján, jelen módosításokkal pedig még szélesebb körben válhatnak elérhetővé.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek zöld hitelcélokra

A MFL hitelek már 2017 óta vannak jelen a bankok kínálatában. AZ MNB által meghatározott, egységes feltételekkel igényelhetőek. Mind a kamatozásuk, mind az átfutási idejük, mind pedig az előtörlesztésük kedvező. MFL hitel esetén így jóval könnyebb összehasonlítani egymással a bankok ajánlatait. Az MFL ajánlatokat lakáshitel kalkulátorunkban is összehasonlíthatod, ehhez csak be kell jelölnöd, hogy a fogyasztóbarát hiteleket listázza neked a kalkulátor. AZ MFL védjegyet csak azon lakáshitelnek esetében szabad használni, amelyet az MNB - pályázat benyújtása után - elfogadott.

2023 áprilisától a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel módosításával gyakorlatilag egy új, kedvező hiteltermék jön létre, amely a zöld lakáscélok finanszírozására szolgál.

Mit jelent a zöld hitelcél?

A zöld hitelcélok az MNB - hitelintézetek számára készített - friss MFL pályázati kiírása szerint a következők:

  • új lakás építése, vásárlása
  • új lakás építése céljából telek vásárlása (4 éven belül az új lakásnak meg kell épülnie)
  • új lakáshoz kapcsolódó gépkocsitároló vagy tároló (új lakással egyidejű) építése vagy vásárlása,

ha ezek primer energiaigénye 80kWh/m2/év és az energetikai tanúsítványuk szerint (vagy az építészeti-műszaki dokumentációban lévő előzetes épületenergetikai számítások alapján) “BB” vagy annál jobb minősítésű

  • használt lakóépület felújítása, amelynek az energetikai tanúsítványában “BB” minősítéstől rosszabb besorolás szerepel, és a felújítás eredményeképpen majd el fogja érni vagy meghaladja a “BB” minősítést, és a primer energiaigénye nem haladja meg a 80kWh/m2/év szintet
  • használt lakóépület felújítása, amelynek az energetikai tanúsítványában szereplő összesített energetikai jellemzőhöz képest legalább 30%-os primer energiaigény- csökkenés történik a felújítás után (az új energetikai tanúsítvány összesített energetikai jellemzője alapján)
  • használt lakás vásárlása, abban az esetben, ha a fenti, használt lakás felújítására vonatkozó energetikai követelmények teljesülése érdekében felújítást végzel az ingatlanon
Kivilágíitott ház napelemmel a tetőn.

Ezeken kívül az alábbi korszerűsítési munkálatokat finanszírozhatod a hitelből (a lakás energetikai besorolásának figyelembe vétele nélkül):

  • Napelem vagy napkollektor telepítése, 
  • Geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése,  
  • Szélturbina telepítése,
  • Hő és elektromos tárolóegységek telepítése, 
  • Épülethatároló szerkezetek hőszigetelése, 
  • Homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra, 
  • Árnyékolástechnika telepítése, 
  • Fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is,
  • Energiahatékony világítástechnika kialakítása, 
  • Alacsony vízfelhasználású konyhai, WC vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése, 
  • 3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére, 
  • Zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (pl.: mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek),
  • Épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése

A zöld hitelcélok mellett a kölcsön összegéből megvásárolhatod a korszerűsítéshez szükséges műszaki és egyéb berendezéseket, és finanszírozhatsz olyan szolgáltatásokat, hiteles szakmai vagy technikai tevékenységeket, amelyek a korszerűsítést lehetővé teszik (pl. energetikai tanúsítvány készítése). Azonban ezek összessége nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 30 százalékát.

Kedvezmények a zöld lakáscélra nyújtott MFL hitelek esetén

A zöld hitelcélokra nyújtott fogyasztóbarát hitelek esetében többféle banki díj felszámításától mentesülnek és kamatkedvezményt is kaphatnak a hitelfelvevők.

A módosítás értelmében 2023 áprilisától a meghatározott, az MNB Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjával összhangban álló zöld hitelcélok esetében folyósítási díj, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra. A Hiteles Energetikai Tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét a hitelező egyszeri alkalommal köteles lesz átvállalni. A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége lesz zöld kamatkedvezményt is biztosítani. 

A bankok tehát egyrészt nem számíthatnak fel a hitelre:

  • folyósítási díjat,
  • a hitelcél ellenőrzéséhez ellenőrzési díjat és bármilyen más költséget, valamint
  • legalább egy energetikai tanúsítvány díját át kell vállalniuk a hitelfelvevőtől.

Továbbá kamatkedvezményt biztosíthatnak a hitel standard kamatából. Az majd csak a gyakorlatban fog kiderülni, hogy a hitelintézetek mennyi kamatkedvezményt fognak adni, azonban az MNB közleménye úgy számol, hogy az adósok

egy 20 millió forintos, 20 éves, 9 százalékos kamatozású hitel esetén mintegy 100 ezer Ft előnyt élvezhetnek hitelfelvételkor, 1 százalékpontos kamatkedvezménnyel mintegy 3 millió forinttal alacsonyabb visszafizetendő összeget érhetnek el a futamidő alatt.

A zöld MFL lesz az új Zöld hitel?

Semmiképpen sem. A korábbi, Zöld Otthon Program keretében igényelhető lakáshitelek csak energiahatékony (legalább “BB”-s energetikai besorolású és maximum 80kWh/m2/év primer energiaigényű) új lakóingatlanok megvásárlására vagy építésére voltak felhasználhatóak. A kamatuk rendkívül kedvező (maximum évi 2,5 százalék) volt, viszont csak egy meghatározott kerete állt fenn az MNB-nek arra, hogy abból a Zöld hitelek finanszírozása megtörténjen. 

Az új zöld MFL azonban a használt lakások korszerűsítésére és akár használt lakások megvásárlására (és ezzel együtt korszerűsítésére) is fordítható lesz a jelenleg ismert feltételek szerint. Így a hitelfelvevők egy szélesebb köre élhet vele. Azonban várhatóan a 2,5 százalékos kamatszinttől bőven magasabb lesz az új konstrukciók kamata, mivel ez nem egy támogatott hitel. A kamatkedvezmény mértéke a bankok döntésétől függ majd. Ugyanakkor a kamatkedvezménytől függetlenül a folyósítási díj elengedésével és az energetikai tanúsítvány díjának átvállalásával akár százezres nagyságrendű összeg maradhat a zsebedben.

Online felvehető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek 

Az online hitelfelvételi folyamat 2024-es bevezetése hatalmas lépés lesz a lakáshitelezésben. Az adminisztratív terhek és a bankfióki személyes jelenlét csökkentésével egy merőben újszerű hitelfelvételi folyamat vár a hitelfelvevőkre.

2024. január 1-jétől az ügyfeleknek minden MFL kölcsön esetében lehetősége lesz a szerződéskötést megelőző hiteligénylési folyamatok elektronikus úton (emailben és a hitelező online felületén) történő lefolytatására, biztosítva ezáltal, hogy kizárólag a szerződéskötés idejére, egyszeri alkalommal legyen szükséges személyesen megjelenniük a hitelező fiókjában.

Az egyszeri személyes megjelenés alkalmával a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalása is megtörténhet, amennyiben kéred a banktól, hogy “biztosítson” közjegyzőt és vállalod az általa felszámított költségeket.

Mi is dolgozunk egy innovatív online hitelezési folyamaton

Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása, amihez a money.hu biztosítja a hátteret, már jelenleg is lehetővé teszi az erre nyitott ügyfeleknek egy online folyamatot a hitelfelvétel bizonyos - bankonként és ügyfelenként eltérő -  pontjáig. Ez azt jelenti, hogy ha te a szolgáltatásban hitel iránt érdeklődsz:

  • azon túl, hogy a Hitelintéző megmutatja, mekkora hitelt kaphatsz a jövedelmed alapján, 
  • megtudhatod, milyen támogatásokra lehetsz jogosult, 
  • ezek alapján megismerheted a legjobb finanszírozási alternatívát, és
  • az ingatlan.com kínálatában szereplő eladó lakások közül megtalálhatod azokat, amelyek megvásárlásához megfelelő anyagi háttérrel rendelkezel.

Itt azonban már más-más módon folytatódik a hitelfelvételi folyamat, elsősorban attól függően, hogy neked, mi a kényelmes és komfortos hitelfelvételi megoldás:

  • Hitelközvetítőnk személyesen segít neked az ügyintézésben az igényléstől kezdve, de akár már az érdeklődésed kezdetétől teljesen díjmentesen.
  • Ugyanakkor azon is dolgozunk, ha online módon szeretnéd folytatni a hitelfelvételt. A bankokkal egyedileg alakítjuk ki a folyamatokat, és változó, hogy melyik bankkal az igénylés mely pontjáig tudunk szorosan együttműködni. 

A 2024-től bevezetendő online hitelfelvételi folyamat azért is bír nagy jelentőséggel számunkra, mert együtt jár a bankok online hitelezésre való informatikai és adminisztratív felkészülésével, ez pedig támogatja az elektronikus lakossági hitelezési platform létrehozására tett többéves erőfeszítésünket.

chatsimple