Mire érdemes figyelned a bankszámládnál idén januárban?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Változás jöhet a bankszámlák szabályozásában Magyarországon az alapszámlák esetében, amelyeknek - egy korábban született uniós szabály szerint - 2016 őszétől minden bank kínálatában kötelezően szerepelnie kell.  Ennek apropóján összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a bankszámlával rendelkezőknek idén januárban.

Változhat a maximális díj az alapszámláknál

A jelenlegi szabály azt mondja ki, hogy az alapszámlák maximális díja az előző évben érvényes minimálbér 1,5 százaléka lehet. A gazdaságfejlesztési tárca ezt a limitet 0,5 százalékra mérsékelné egy most megjelent - még el nem fogadott -  rendelettervezet alapján. A gyakorlatban arról szól ez a tervezet, hogy a visszafogott bankolási szokásokhoz passzoló alapszámla havi díja legfeljebb 1000 forint lehet, míg a mostani szabályozás alapján 3000 forint lenne a maximum, tavaly egyébként valamivel több mint 2500 forint volt a plafon. 

Egy nő az egységes díjkimutatást nézi, közben a tabletjén böngészik.

“Az alapszámla az egyik legegyszerűbb szolgáltatási palettát felvonultató konstrukció, amelyet az erről szóló uniós szabálynak megfelelően 2016 őszétől minden banknak kötelezően biztosítani kell a kínálatában. Az alapszámlások havonta kétszer vehetnek fel ATM-ből készpénzt összesen 150 ezer forint értékben, vagy az adott bank egyik fiókjában havonta egyszer legfeljebb 50 ezer forintot. Papíralapon vagy elektronikusan havi 4 utalás benne van a díjban, amelyek összértéke maximum 100 ezer forint lehet”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

A további tranzakciókért viszont az aktuálisan érvényes feltételeknek megfelelően díjat számlázhatnak a bankok. Az alapszámla bevezetésével az Európai Unió célja az volt, hogy azoknak is elérhető legyen egy bizonyos szolgáltatási csomagot nyújtó bankszámla, akik korábban nem rendelkeztek vele, és a legalapvetőbb tranzakciókat hajtják végre. Egyébként több bank eddig a maximálisnál alacsonyabb díjjal kínálta az alapszámlát.

Nézd át, tavaly mennyi volt a bankszámlád költsége

Az alapszámla tervezett változásán túl más szempontból is fókuszba kerül a mindennapi bankolás január végén. Ugyanis a hónap végéig mindenki kézhez kapja az egységes díjkimutatást a bankjától. Ebből kiderül, mennyit költöttél tavaly pénzügyeidnek intézésére, például számlavezetésre, a netbanki, mobilbanki elérésre, az esetleges sms-es értesítésekre vagy az átutalásokra. Ez jó alkalom arra, hogy elgondolkodj rajta, érdemes lenne-e olcsóbb bankszámlára váltani. Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos a megfelelő bankválasztás, mivel a bankszámla használatáért fizetendő díjak az egyes bankok esetében eltérőek lehetnek.

A díjkimutatást azért vezették be 2020-ban, hogy átláthatóbbak legyenek a banki díjak, és élesebb lehessen a bankok versenye az új ügyfelekért. Érdemes tehát átböngészned az egységes díjkimutatásodat, majd a bankolási szokásaid alapján megnézni azt is, hogy van-e kedvezőbb díjakat nyújtó bank/bankszámla a kínálatban, amire lehetne váltanod.

Elképzelhető, hogy a számlavezető bankodon belül is találsz kedvezőbb számlacsomagot. De ha egy másik pénzintézetnél bukkansz jobb bankszámlára, bankot váltani sem bonyolult már manapság. Az úgynevezett egyablakos bankváltás során az új banknál kell kezdeményezni a váltást. A meghatalmazásoddal az új bank felkéri a korábbi bankodat, hogy adja át neki a bankszámláddal kapcsolatos adatokat.

Spórolhatsz a bankszámlák összehasonlításával

A bankszámlák díjainak összehasonlítása és a tudatos számlaválasztás azért is különösen fontos most, mert a magasabb infláció miatt sok bank a korábbi években megszokottnál nagyobb mértékben emelheti a díjakat az idén. Érdemes tehát rendszeresen összehasonítanod a bankok számlacsomagjait. Bankszámla-kalkulátorunk segítséget nyújt kiválasztani a számodra legkedvezőbbet.