Bár tavaly lefékezett a lakáshitelpiac, idén is van lehetőség az okos lakásvásárlásra

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Szűkült tavaly a lakáshitelezési piac, ami a bizonytalanabb környezet miatt nem meglepetés. Egyre nagyobb részt foglalnak el belőle a támogatott hitelkonstrukciók, ez pedig elsősorban a piaci kamatozású lakáshitelek kamatának emelkedésével magyarázható. A friss jegybanki adatokat feldolgozó összeállításunkban ennek okait mutatjuk be. Ugyanakkor rávilágítunk arra is, hogy okos döntésekkel idén is lehet kedvező megoldást találni a lakásvásárlás finanszírozására.

Új lakás bejárati ajtaja

A támogatott konstrukciókat, köztük a zöld hiteleket keresték a hitelfelvevők

Fékre lépett tavaly a lakáshitelezési piac: a bankok 1195 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket, szemben az egy évvel korábbi 1302 milliárdos rekordértékkel. A lakáshitelezési összeg csökkenése nem meglepetés, köszönhetően a bizonytalanabb környezetnek, az emelkedő áraknak, a fogyasztásra fordított egyre növekvő kiadásoknak, valamint a magasabb kamatoknak. Ugyanakkor a teljes évet nézve az tapasztalható, hogy a múlt év elején még jelentős összegeket folyósítottak a bankok: még az első félévben minden hónapjában 100 milliárd forint felett volt a szerződéses hitelösszeg, novemberben már 50 milliárdnál alacsonyabb volt, a december pedig 41 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi év elejének számottevő folyósítási volumenéban szerepet játszott a kedvezményes, kamattámogatott, energiatakarékos lakóingatlanokra fordítható zöld lakáshitelek iránti kereslet is. Ám ez a keret kifutott, így a zöld hitel program az év második felében már nem adott extra támogatást a piacnak. Ahogy arra számítani lehetett, az államilag támogatott konstrukciók felértékelődtek az alacsony kamatok miatt. Ezt mutatja, hogy a teljes szerződéses összeg majdnem 40 százalékát adták a támogatott konstrukciók 2022-ben, szemben a 2021-es 20 százalékos aránnyal. 

Tudatos tervezéssel készülj idén a lakásvásárlásra

Idén, bár az infláció felgyorsulása előtti szinthez képest magasabbak a kamatok, a lakásvásárlásról nem feltétlenül kell lemondanod, ha lakáshitel segítségével szeretnéd finanszírozni azt. A mostani lakáspiaci helyzetben ugyanis a vevőjelöltek alkupozíciója nagyban javult, így akár a kínálati árhoz képest olcsóbban juthatsz hozzá a kiválasztott ingatlanhoz egy jó alkuval. Ezzel pedig jelentős összeget takaríthatsz meg.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy továbbra is jelentős eltérések vannak a piaci lakáshitel-kamatok és -feltételek között. Például egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix kamatozású és törlesztőrészletű lakáshitel esetében a legkedvezőbbek akár 9 százalék alatti kamattal és 131-135 ezer forintos törlesztőrészlettel igényelhetőek, miközben a drágább verzióknál a havi részlet akár 150-160 ezer forint is lehet. Egy jó lakáshitel választással - hitelösszegtől függően - akár százezreket, milliókat is spórolhatsz a teljes visszafizetendő összeget tekintve. Ugyanakkor mindig érdemes utánajárni az állami támogatásokra és támogatott hitelekre való jogosultságnak is, mivel ezek a konstrukciók segítséget jelentenek a lakásvásárlás során. A legoptimálisabb finanszírozási megoldás megtalálásában díjmentes szakértői támogatást kaphatsz tapasztalt hitelközvetítőinktől, akikkel ezen az űrlapon veheted fel a kapcsolatot.

Fontos szempont az is, hogy a mostani kamatokkal felvett lakáshitelt a későbbiekben, amikor már alacsonyabbak lesznek a kamatok, ki is válthatod egy olcsóbb hitellel. A hitelkiváltással csökkenthetők a havi törlesztőrészletek is, ami - hosszabb távon - szintén hozzájárulhat az ingatlanvásárlásra fordítandó költségeid mérsékléséhez.

chatsimple