Hogy mehet csődbe egy nagy bank, és mit jelent ez az ügyfelekre nézve?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Csődbe ment az USA 16. legnagyobb bankja, ami akkora bizalmi válságot okozott nemzetközileg, hogy a pánik egy egyébként jól működő svájci bankot is válságba sodort. Mi történik ilyenkor a bank ügyfeleinek vagyonával, és milyen garanciák védik egy hasonló helyzetben a magyar betéteseket?

Miért ment csődbe a Silicon Valley Bank?

A piaci turbulenciák március 10-én kezdődtek, amikor felfüggesztették a Silicon Valley Bank (SVB) részvényeinek kereskedését. A bank március 17-én csődeljárást kezdeményezett.

Ennek a hátterében az állt, hogy az amerikai jegybanki kamatemelések miatt a bank régebben vásárolt állampapírjai, kötvényei leértékelődtek. Ezzel az amúgy is jórészt veszteséges startup vállalkozások befektetései is elkezdtek leértékelődni, emiatt az ügyfelek elkezdték kivenni a pénzt a bankból.

Az SVB – hogy ki tudja fizetni a pénzt kivonó betéteseket – kénytelen volt eladni az értékpapírjait, ezeket viszont csak veszteségesen tudta értékesíteni: 1,8 milliárd dolláros mínuszba került – a veszteség nagyobb volt, mint az SVB teljes tőkéje.

Hogy mehet csődbe egy felügyelet alatt álló bank?

Az ilyen hírek hallatán egy kicsit mindenki megijed, mert mindenkinek van bankban tartott pénze, és elgondolkodik, hogy mehet csődbe még egy ekkora bank is, amit az állam elvileg felügyel. Főleg a 2008-2009-es világválság után, amit a túlzottan engedékeny hitelezés okozott, és amit sok szigorítás követett a bankokra nézve.

dől a dominó: meddig terjed tovább a bankcsőd?

Az USA-ban az 50 milliárd dollár feletti tőkéjű bankokat kiemelten ellenőriznie kellett a felügyeletnek, ezt a határt azonban 2018-ban Donald Trump elnök 250 milliárd dollárra emelte. Az SVB, bár az USA 16. legnagyobb bankja volt, így úszhatta meg az extra ellenőrzést.

Az SVB betétesei elvesztették a pénzüket?

Az amerikai betétvédelmi alap, az FDIC – ennek a magyar megfelelője az OBA – ügyfelenként 250.000 dolláros értékben vállalja a kártalanítást. A probléma csak az, hogy az SVB befektetőinek többsége ennél nagyobb vagyont tartott a banknál, vagyis az efeletti összeget elvesztették volna. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az amerikai jegybank, a Fed közbelépett, és mindenkit biztosított arról, hogy állami segítséggel maradéktalanul kártalanítani fogják azokat, akiket a betétvédelmi alap nem kompenzál eléggé. Vagyis az SVB betétesei nem vesztették el a pénzüket.

A betétvédelem a bankban tartott folyószámla-egyenlegre és lekötött betétekre vonatkozik. Aki az SVB hirtelen leértékelt részvényeit birtokolta, azt nem kárpótolják, ez ugyanis befektetésnek minősül, ami mindenkinek az egyéni kockázata.

A Fed létre is hozott egy állami hitelprogramot bankoknak, ami segíthet biztosítani, hogy megfelelő szavatoló tőke álljon rendelkezésükre arra az esetre, ha a betétesek nagy összegben szeretnének készpénzt kivonni a bankból.

Az SVB csődje az európai Credit Suisse-t is bajba sodorta

A 167 éve alapított Credit Suisse (CS) bank korábban azért került nyomás alá, mert az elmúlt években számos botrány főszereplője volt. Például sikerült egy bolgár drogdílernek is segíteni pénzt mosni, és nyakig benne voltak egy mozambiki korrupciós botrányban. Emellett lerontotta teljesítményét korábban megvásárolt amerikai érdekeltsége, a First Boston nevű brókercég. A Credit Suisse alaptevékenysége, a vagyonkezelési, az alapkezelési és a private banking üzletág ugyan tavaly is nyereséges volt, de a sorozatos botrányok miatt az ügyfelek elkezdtek elpártolni a banktól.

A bank vezetése ezért úgy döntött, hogy a sorozatos botrányok miatt leválasztják a problémás amerikai leánycéget, a First Bostont a csoportról, magyarázta Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Úgy tűnik azonban, hogy elkéstek a döntéssel, köszönhetően “a médiának, a szenzációhajhász címadásoknak, a félelmek és álhírek kontrollálatlan terjedésének”, ami pánikot generált, pedig semmi olyan információ nem derült ki, amit ne lehetett volna korábban is tudni.

“Az európai bankok messze jobban tőkésítettek és szabályozottak, mint amerikai társaik, és ez alól a Credit Suisse sem kivétel. (...) Nem az a helyzet, mint az SVB-nél, hogy elbukták volna a tőkéjük több mint 100 százalékát”

– mondja az elemző, aki szerint nem a tőkehiány, hanem a bizalmi válság okozta a Credit Suisse vesztét, amit az SVB csődje erősített fel.

A megoldás egy bonyolult felvásárlási ügylet lett, amelyben az UBS bank az állam többféle garanciája mellett piaci értéke töredékéért, hárommilliárd dollárért felvásárolja korábbi versenytársát. Ehhez 100 milliárd svájci frank támogatást, valamint 50 milliárd svájci frankos likviditási hitelt is kapnak a jegybanktól.

Az ügyfelekre nézve ez annyit jelent, hogy átkerültek egy másik bankhoz, a megtakarításuk nincs veszélyben, nem kell őket kártalanítani.

Az események a forintra is hatással voltak

A forintot az elmúlt tíz napban ez a bizonytalanság is gyengítette, ám a helyzet némi javulása jól látszott a magyar deviza árfolyamán. A forint szépen lekövette a külföldi fejleményeket: március 20-án reggel gyengült az euróhoz képest, majd délutánra pénteki záróárához képest is erősödött. (A forint árfolyamával, valamint a devizapiaci fejleményekkel részletesebb cikkel jelentkezünk a Magyar Nemzeti Bank jövő hét kedden esedékes kamatdöntése után.)

Silicon Valley Bank hatása az eur-huf árfolyamra
Az SVB csődjének hatására gyengült a forint, majd március 20-tól ismét erősödni kezdett az euróhoz képest.

A magyarországi és uniós szabályok védik a bankbetéteket. Amennyiben egy bank vagy lakás-takarékpénztár csődbe menne, abban az esetben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kárpótolja az érintetteket. A kártérítés összege ügyfelenként maximum 100 ezer euró lehet, ez a március 20-i MNB-árfolyamon majdnem 39,9 millió forint.

A betétek, befektetések, megtakarítások kiválasztásáról, kockázatairól külön cikkben olvashatsz részletesen.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.