Így válassz olcsóbb bankszámlát

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Feleslegesen fizetsz sokat a bankszámládért, ha valójában olcsóbbat is választhatnál. A költségek mellett persze az egyéni igényeid és a banki szolgáltatások is fontosak, mint hogy milyenek a kamatok, mennyire használható a mobilalkalmazás vagy hogy milyen kedvezményeket ad a bank.

Milyen költségei vannak egy bankszámlának?

Egy bankszámlánál az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen költségekkel jár a fenntartása. A legfontosabb költségek, amik mindenkit érintenek:

  • számlavezetési díj,
  • éves bankkártyadíj.

Ezen kívül számolnod kell a készpénzfelvételi díjjal, ha havonta több mint kétszer vagy 150.000 forintnál nagyobb összértékben veszel fel pénzt. Felmerülhetnek utalási és csoportos beszedési díjak, valamint a banki sms-értesítések tízezres nagyságrendben vihetik a pénzt.

A legtöbben nem is sejtik, hogy mennyi költséggel jár az aktuális bankszámlájuk, mert a bankok nem reklámozzák, és a díjakat sem egyszerű megtalálni a hirdetményekben.

Éppen ezért jó tudni, hogy a bankok minden januárban kötelesek kiküldeni az egységesített PAD díjkimutatást, ami az előző évre vonatkozó költségeket tételesen felsorolja. Ha kíváncsi vagy, mennyibe került a bankszámlád 2022-ben, akkor érdemes megkeresni ezt a dokumentumot a netbankos fiókodban, mivel sokszor tízezrekről van szó.

Milyen szolgáltatásokat nyújt egy bank a költségekért cserébe?

A költségszintet a többi bankszámlához képest célszerű értékelni, valamint olyan kontextusban, hogy mit nyújt a bank és a bankszámla a díjakért cserébe, hiszen létezhet olyan szolgáltatás, ami annyira fontos számodra, hogy megéri érte többet fizetni.

A bankok kínálhatnak a bankszámlához különböző szolgáltatásokat, termékeket, például olcsóbb hiteleket, kamatkedvezményeket, vagy egyéb megoldásokkal próbálhatják elcsábítani a mindennapi bankolókat. Arra is érdemes figyelni, hogy a különböző kedvezményekhez milyen feltételeket szab egy-egy bank – ami elég általános, hogy bizonyos nagyságú rendszeres jövedelemnek be kell érkeznie a számlára.

A költségek és a kedvezmények összesítéséhez használd a bankszámla-kalkulátorunkat, ami az egyéni igényeid figyelembe vételével rangsorolja a bankszámlákat.

Ha számodra a megtakarítások is fontosak, akkor a lekötött betétek és a megtakarítási számlák kamatát is érdemes megnézned, valamint azt, hogy mennyire felhasználóbarát az állampapírok vétele-eladása, illetve hogy a visszaváltásuknak milyen díja van. Külön cikkben foglalkoztunk a bankszámlákkal megtakarítási szempontból:

Havonta kétszer, 150.000 forintig bármelyik ATM-et ingyen használhatod készpénzfelvételre, ha kitöltötted az erről szóló nyilatkozatot. Ha rád ez gyakrabban vagy nagyobb összegben jellemző, akkor indoka lehet a váltásnak, ha egy banknak több ATM-e van, ahol készpénzt lehet felvenni (esetleg befizetni). Vagy éppen közelebb van automatája azokon az útvonalakon, amelyeken gyakran jársz. 

Ma már a többség nem szeret bankfiókba járni, ezért fontos, hogy a legtöbb banki ügy netbankon és mobilbankon keresztül elintézhető legyen. Érdemes megnézni a kiszemelt bank applikációjáról szóló nyilvános véleményeket, értékeléseket, vagy ismerősöket megkérdezni, mennyire elégedettek az adott bank alkalmazásával.

bankfiók előterében atm, hölgy készpénzt vesz fel - banki ügyintézés helyett mobilbankot is használhatna

Az is fontos, hogy nem kell mindig a legnagyobb bankmamutokat választani, egy kisebb, a reklámokban, hírekben ritkábban szereplő bank ugyanolyan jó lehet, mint a többiek, sőt sokszor kedvezőbb díjakat képesek nyújtani. Nem kell attól tartanod, hogy a kisebb bankok kevésbé biztonságosak, mert a Magyar Nemzeti Bank ugyanolyan szigorúan felügyeli őket.

Egyszerűsített bankváltás: gyorsan másik bankra válthatsz

A bank kiválasztásában egyrészt segíteni tudnak a szakértők, és maga a bankváltás sem olyan bonyolult. A változtatás velejárója, hogy frissíteni kell a beállított átutalásaidat, például a különböző közműszolgáltatók számláinak kiegyenlítésére beállított átutalásokat. Magyarán új bankszámlaszámot kell megadni.

Magyarországon már adott a lehetőség az úgynevezett egyszerűsített bankváltásra, azaz az egyablakos ügyintézésre. Ez a gyakorlatban a jegybank erről szóló tájékoztatója szerint azt jelenti, hogy a kiválasztott új banknál indíthatod el a folyamatot. A közösen kezelt számla esetén erre csak együttesen van lehetőség. Ezt a számlaváltási meghatalmazás kitöltésével lehet megtenni, amit a régi bank nem utasíthat vissza.

Az új bank a meghatalmazást követő 2 munkanapon belül felkéri a régit, hogy 5 munkanapon belül adja át neki a beérkező ismétlődő átutalások, a rendszeres ismétlődő átutalási megbízások, valamint a beszedési felhatalmazások adatait (utalás összege, gyakorisága, határideje, azonosítója). Az adatokat a megelőző 13 hónapra vonatkozóan kell átadni. Az átadott adatokról díjmentes kimutatást kell adni a számlatulajdonos részére is, ha ezt kéri

– írja az MNB-s összefoglaló. 

Meghatározhatod azt a kezdő munkanapot, amikortól a különböző tranzakciókat már az új számláról kell teljesíteni. Ennek legkorábbi időpontja az adatok új bankhoz történő megérkezését követő 6. munkanap. Rendelkezhetsz arról is, hogy mikor szüntessék meg a régi számlát.