Otthonfelújítási támogatás: az OTP, az MBH és a Gránit Bank szakértői elárulják a részleteket

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Július elsején elstartolt az új Otthonfelújítási Program. A pályázóknak kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás is elérhető otthonuk korszerűsítésére. De mire lesz szükség a programban való részvételhez? Ki kaphat pénzt, és mire lehet azt költeni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy kihozhasd a maximumot a program nyújtotta lehetőségből!

2024. július 1-jén az ingatlan.commal közös live eseményünkön az új Otthonfelújítási Program részleteiről beszélgettünk. Vendégeink a programban résztvevő három pénzintézet képviselői voltak: Kovács Judit, lakossági hitelezési osztályvezető a Gránit Banktól, Kasziba Erika, a lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője az OTP Banktól, és Rezessy Balázs, az MFB Pont Támogatás terület vezetője az MBH Bank képviseletében. 

Az adás felvétele az alábbi gombra kattintva visszanézhető, legfontosabb tanulságait pedig ebben a tudósításban foglaljuk össze. 

  • Minden konzorciumi tag (a programban résztvevő három bank) a Magyar Fejlesztési Bank rendszerét használja, ami egy 21. századi, digitalizált rendszer. A pályázókkal a kapcsolattartás elsősorban online, e-mailen keresztül történik majd.
  • Kovács Judit a Gránit Banktól elárulta, dolgoznak azon, hogy a többi termékükhöz hasonlóan ezt a hitelprogramot is online igényelhessék meg az ügyfeleik. 

Felújítási kedv az elmúlt években

A felújított ingatlanok kelendőbbek: 20-30%-al magasabb áron értékesíthetőek, és a telefonos érdeklődések körülbelül 75%-a ezekre az ingatlanokra érkezik az ingatlan.com adatai alapján, indította a beszélgetést Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Miért árul (és vesz) mégis valaki felújítandó ingatlant? Az elmúlt évek áremelkedése miatt nagyon sokan csak felújítandó otthont tudnak megvásárolni, amit aztán szobáról szobára újítanak fel.

Kasziba Erika elmondta, az OTP Bank felmérése szerint a lakásvásárlók harmadának nagyon fontos a lakás korszerűsége, egy másik harmad szerint pedig fontos, de nem elsődleges. A felújítók 77%-a tisztasági festésben gondolkozik. 40%-uk belső átalakítást tervez, és körülbelül ugyanennyien energiahatékonysági munkálatot, például ablakcserét, szigetelést. 

Mára a rezsiköltség is egy fontos szempont az ingatlanvásárláskor. 2022 óta megugrott azoknak a száma, akik energiahatékonysági, rezsicsökkentő beruházásba fognának, mondta el Rezessy Balázs. Kovács Judit szerint az előző Otthonfelújítási Program nagyon sikeres volt, de azt tapasztalták, hogy igazi mély felújítást az elérhető keretből nem valósítottak meg az igénylők. Pedig mindannyiunk közös érdeke, hogy a magyarországi lakásállomány korszerűbb és energiahatékonyabb legyen. 

Egy ablakpárkány beülő kényelmes párnákkal, takaróval, olvasnivalóval, műanyag ablakkal

Az energetikai tanúsítvány szerepe

A programban részt venni Magyarország területén található, 1990. december 31. előtt épült családi házzal, sorházzal, ikerházzal, akár több generációs házzal lehet. 

Fontos lesz a program során az energetikus és az általa kiállított energetikai tanúsítvány. Ez a dokumentum gyakorlatilag egy felújítási útlevél, ami egyértelműen tartalmazza, milyen munkálatokat milyen sorrendben érdemes elvégezni az ingatlan korszerűsítése érdekében, és ezekkel mennyi energia takarítható meg. Így egy ilyen tanúsítvány már a program iránt érdeklődőknek is hasznos lehet, hiszen megmutathatja, milyen munkálatokra van egyáltalán szükség. 

Miután az energetikus javaslatai (és a rendelkezésünkre álló önerő vagy akár szakemberek elérhetősége) alapján eldöntöttük, milyen korszerűsítéssel vennénk részt az Otthonfelújítási Programban, szükségünk lesz egy energetikai számításra. Ezt a tervezett munkáról és a tervezett jövőbeli állapotokról készíti el az energetikus. A hitelkérelemhez kell csatolni a tanúsítványt jelenlegi és a tervezett állapotról, majd a felújítási munkák végeztével az elért energiamegtakarítást egy további, új energetikai tanúsítvánnyal kell bizonyítanunk a bank felé.

Hitel vagy vissza nem térítendő támogatás?

Az Otthonfelújítási Program finanszírozása, amiből a tervezett korszerűsítés megvalósítható, három forrásból áll össze: önerő az ügyfelek részéről, kamatmentes banki kölcsön, és vissza nem térítendő támogatás. A kölcsön és a támogatás együttesen minimum 2,5 millió, maximum 6 millió forint lehet. Fontos még, hogy bármekkora összegű beruházásba is kezdene az ügyfél, minimum 14,3% önerővel rendelkeznie kell. 

A tervezett, legalább 30%-os energiamegtakarítás megvalósultával az ügyfél megkapja a vissza nem térítendő támogatás részt. Ez jóváírásra kerül a kölcsönszámláján, ennyivel kevesebb összeget kell törlesztenie a futamidő végéig.

“Azt, hogy ez a vissza nem térítendő rész mekkora összeg, három tényező határozza meg: az ingatlan elhelyezkedése, az igénylők egy főre jutó átlagos havi jövedelme, és hogy 30-40% közötti, vagy 40%-ot meghaladó energiamegtakarítást vállalnak a korszerűsítéssel. Hogy konkrét összegeket is mondjak, a legalacsonyabb támogatás intenzitás, azaz a vissza nem térítendő rész, az 2,5 millió forint. A legmagasabb pedig, ha a 40% feletti energiahatékonyságot is feltételezzük, 3,8 millió forint,”

- mondta el Kovács Judit. 

Ha ez bonyolultan hangzik, nem kell megijedni: az érdeklődők minden MFB Ponton segítséget kérhetnek, hogy az ő konkrét esetükben a támogatás intenzitás hogyan alakulhat. 

Megoldások, ha nincs elég önerőd

Ha részt kíván venni valaki a programban, de nem áll rendelkezésére megfelelő összegű önerő, az sem feltétlenül kizáró tényező. A pénzintézetek képviselői elárulták, hogy ha az ügyfél a jövedelmi feltételeknek megfelel, az Otthonfelújítási Program önrészét akár banki hitelből, például személyi kölcsönből vagy Babaváró hitelből is finanszírozhatja.

Lakástakarékpénztári megtakarítások (a kötelező takarékoskodási időszak leteltével) szintén felhasználhatóak önerőként a programban. Fontos azonban, hogy a falusi CSOK nem vehető igénybe erre a célra. 

Mire fordítható a finanszírozás?

Jacuzzira nem, de számos energiahatékonysági korszerűsítésre felhasználható az Otthonfelújítási Program. Fűtött és fűtetlen tereket elválasztó falazat szigetelése, külső nyílászárók cseréje, használati és melegvíz korszerűsítés és fűtéskorszerűsítés alapvetően a finanszírozott, ennek részleteit a pályázati leírás rögzíti. De vajon mivel érhető el a legnagyobb hatás? 

“Energetikusokkal beszélgetve azt látjuk, hogy a legnagyobb hatékonyságot a födémszigetelés vagy padlásszigetelés tudja elérni. Azzal már nagyon-nagyon sokat lehet nyerni. Külső szigeteléssel, ablakcserével alapvetően teljesíthető a 30%-os javulás. De persze mindenki ingatlana más és más, ezért ezt külön meg kell nézni az energetikussal,”

- javasolja Kasziba Erika.

“A magyar ingatlanállomány eléggé elavult, az energiafelhasználásukat 70-80%-ban a fűtéssel kapcsolatos költségek teszik ki. A program célja hogy ezeket a költségeket tudjuk mérsékelni. Ezáltal nemcsak értékesebb lesz az ingatlan és kiadásokat takaríthatnak meg a tulajdonosok, de javul az életminőségük is.”

Következő lépések

Mi legyen a következő lépésed, ha részt vennél az Otthonfelújítási Programban? Első lépésként a szakértők azt javasolják, ismerkedjünk meg részletesen a programmal. Ezt az MFB Pont Plusz hálózat fiókjaiban, országosan 266 helyszínen tehetik meg az ügyfelek. Ezután egy energetikai tanúsítvány elkészíttetése lesz a következő lépés, amiből kiderül majd, milyen felújításokat érdemes elvégezni és mennyi energia takarítható meg. 

Ha érdekel még több hasznos részlet, és a bankok képviselőinek meglátásai az Otthonfelújítási Programról, ne felejtsd el megnézni a teljes beszélgetést! Kiderül belőle többek között az is, miben gondolkodhat, aki kimarad az Otthonfelújítási Programból, és érdemes-e piaci alapú banki hitelből korszerűsítésbe kezdeni. 

chatsimple