A következő esetekben van lehetőség illetékkedvezményre (vagyis kevesebbet fizetni, vagy teljes illetékmentességet élvezni):

  • Építtetőtől vásárolt új építésű lakásingatlan esetében, amennyiben a vételár nem haladja meg a 30 millió forintot, az ekkor megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Az ennél magasabb értékű ingatlanoknál nincs illetékkedvezmény, a teljes vételár illetékköteles. Például: Ha egy új építésű ingatlan 28 millió forintba kerül, akkor 15 millió forintig illetékmentes és csak a felette levő részre kell illetéket fizetni, tehát a 15 és a 28 millió Ft közötti részre. Azaz 13 millió Ft után kell csak illetéket fizetni és nem a teljes 28 millió Ft után.
  • Használt lakás eladása, valamint másik lakás vásárlása esetén az eladási és a vételi árak különbözete lesz az illeték alapja. Tehát, ha a régi lakás eladási ára magasabb, mint az új lakás vételi ára, akkor nincs illetékfizetetési kötelezettség. Feltétel, hogy a két időpont között maximum 1 év telhet el.
  • 35 év alatti személyek első lakásuk vásárlásakor 50%-os illetékkedvezményt kérhetnek, amennyiben az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.
  • Méltányossági alapon részletfizetés vagy illetékkedvezmény kérhető.