Amit tudnod kell a fogyasztóbarát személyi kölcsönről

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Ha felújítanád a lakásod vagy le kell cserélned az autódat, a személyi kölcsönök sokat segíthetnek. Ezeket a konstrukciókat ugyanis gyorsan és egyszerűen igényelheted. Azonban olykor jelentős különbségek lehetnek a bankok ajánlatai között, így egy jó döntéssel havonta jelentős összeget takaríthatsz meg. A hitelek összehasonlítását segítik az úgynevezett fogyasztóbarát konstrukciók. Mutatjuk, miben mások ezek!

A lakáshitelek és az otthonbiztosítások mellett a személyi kölcsönöknél is vannak már úgynevezett minősített fogyasztóbarát verziók. Egy személyi kölcsön akkor lehet fogyasztóbarát, ha a konstrukció megfelel a Magyar Nemzeti Bank által támasztott feltételeknek. A fogyasztóbarát pénzügyi termékeket, így a személy kölcsönt azért vezette be a jegybank, hogy átláthatóbbá váljon a piac, könnyebben lehessen választani a palettáról az azonos feltételekkel versenyző termékek közül. 

A fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél pontosan láthatod, hogy milyen díjakat kell fizetned, a különböző fogyasztóbarát ajánlatokat pedig egyszerűen összehasonlíthatod és kiválaszthatod a számodra legjobb ajánlatot. Fontos azonban tudni, hogy a fogyasztóbarát kölcsönöknél kedvezőbb feltételekkel, elsősorban kedvezőbb kamatozással és így  kisebb törlesztőrészlettel elérhető kölcsönök is lehetnek a piacon, épp ezért érdemes mindig a teljes palettán körülnézni. 

Nézzük, miben mások a fogyasztóbarát személyi kölcsönök, mint a sima társaik. 

1. Nincsenek rejtett költségek

A fogyasztóbarát minősítésnek megfelelő személyi kölcsönök egyik jellemzője, hogy a kölcsönnek nem lehetnek rejtett költségei, azaz a különböző ajánlatok sokkal könnyebben összehasonlíthatóak.

Ez azt jelenti, hogy

  • a folyósítási díj papíralapú szerződésnél a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet, míg online szerződéskötésnél ingyenesnek kell lennie,
  • az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg maximum 0,5 százaléka lehet, ha pedig futamidőből kevesebb mint egy év van hátra, akkor nem kérhetnek érte pénzt a bankok. 

2. Fix kamatozás

A szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra igényelhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök további előnye, hogy végig fix kamatozásúak. (Igaz, ma már a legtöbb sima - azaz nem fogyasztóbarát - személyi kölcsön szintén fix kamattal ketyeg a futamidő végéig.) 

A fix kamat miatt a törlesztőrészlet sem változhat a futamidő alatt. 

A kamatfeltételek a következők:

  • 500 ezer forintig a kamatfelár maximum 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciakamatot,
  • félmillió forintnál nagyobb összeg esetén 10 százalékkal lehet annál magasabb.

A referenciakamat mindig változik, ezért nem említettünk pontos értéket. Példaként azonban elmondható: ha a referenciakamat mondjuk 3 százalék a kamatfelár pedig 7 százalék, akkor 10 százalék lesz a kölcsön kamata a teljes futamidőben. 

3. Maximum 7 év

A fogyasztóbarát személyi kölcsön futamideje is szabályozva, azaz maximálva van: legfeljebb 7 évre veheted fel a hitelt, ennyi idő alatt kell törlesztened az összeget. 

Természetesen előtörleszthetsz is, sőt a futamidő alatt dönthetsz úgy, hogy végtörleszted a hiteled, ezt a bankodnak kell jelezned. Az előtörlesztési díj a felvett összeg 0,5 százaléka lehet, ha pedig futamidőből kevesebb mint egy év van hátra, akkor nem kérhetnek érte pénzt a bankok. 

4. Online intézheted

Ha minősített fogyasztóbarát személyi hitelt választasz, akkor a pénzintézetnek kötelező biztosítani a teljeskörű online hitelfelvételt. Természetesen nem csak a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket igényelheted online, már sok banknál a piaci személyi kölcsön felvételt is intézheted az interneten keresztül.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök esetében a következő folyamatokra kerül sor online:

  • ügyfélazonosítás,
  • a hitelkérelem és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok benyújtása és nyilatkozatok megtétele,
  • az ügyfél tájékoztatása,
  • a hitelszerződés megkötése.

5. A piaci is tudhatja ezeket

Fontos tudnod, hogy a fogyasztóbarát minősítéssel ellátott kölcsönök mellett több olyan hagyományos személyi kölcsön konstrukció van a banki kínálatban, amelyek teljesítik a legtöbb feltételt. Érdemes tehát döntés előtt alaposan szemügyre venned az ajánlatokat. 

+1 Érdemes körülnézni a piacon

Ha a hitelfelvétel, például személyi kölcsön felvétele mellett döntesz, akkor nagyon fontos, hogy alaposan nézz körül a piacon. Egyáltalán nem biztos, hogy a számlavezető bankod adja a legjobb ajánlatot! Ebben segítségedre lehet a money.hu személyi kölcsönöket összehasonlító kalkulátora. A különböző konstrukciók között ugyanis jelentős különbségeket lehetnek, és nem mindegy, mekkora összeget fordítasz havonta a törlesztésre. Különbségek pedig az egyes pénzintézetek által nyújtott fogyasztóbarát személyi kölcsönök között is vannak. Nagyon fontos, hogy a fogyasztóbarát minősítés nem azt jelenti, mindenhol azonos “áron” kapod a hitelt. 

Mint minden hitelnél, a személyi kölcsönöknél is évekig kell vállalnod a törlesztést.  Érdemes alaposan átgondolni tehát, hogy mekkora havi terhet vállalsz be, és mennyire terheled ezzel meg a családi büdzsét. Feleslegesen ne adósodj el! Mérlegelj, hogy tényleg szükséged van-e a hitelre és arra, amit a hitelből vásárolnál meg!

Ez is érdekelhet