Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

CSOK tetőtér beépítésre 2023

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 9 perc

A családi házak tetőterének beépítésére, ezzel többgenerációs otthon létrehozására akár 10 millió forintos CSOK támogatást is kaphattok, ha jogosultak vagytok a CSOK-ra. Mivel a tetőterek beépítését sokan tervezik, fontos tisztázni, hogy pontosan milyen céllal történik a ház tetőterének kialakítása, mivel a CSOK támogatás összege eltérő lehet a különböző beépítési célok szerint. 

A tetőtér beépítése a mai építőanyagárak mellett nem olcsó munkálat, költsége azonban mégis jóval kevesebb egy lakás vagy egy családi ház vásárlásához képest. Ha például a szüleid házának tetőtérben terveztek kialakítani új otthont, akkor számolhattok a CSOK támogatással is, ha a jogosultsági feltételeknek megfeleltek

Mekkora CSOK-támogatás jár a tetőtér-beépítésre?

A CSOK támogatás összege attól függ, hogy a tetőtérnek milyen funkciója lesz a beépítés után. Ha a beépítéssel úgynevezett többgenerációs otthont hoztok létre (például ugyanabban az épületben a család több generációja fog élni egyszerre, de két külön lakásban), akkor a magasabb összegű CSOK támogatást kaphatjátok meg:

 • egy gyermek után 600 ezer forint,
 • két gyermek után 2,6 millió forint,
 • három gyermek után pedig 10 millió forint a maximálisan igénybe vehető támogatási összeg.

Ebben a cikkben a tetőtér-beépítéssel létrehozott többgenerációs otthonokra járó CSOK- támogatás feltételeivel foglalkozunk részletesen.

Ugyanakkor fontos különbség, hogy ha a tetőtér-beépítés úgy zajlik, hogy a beépítés révén nem jön létre két új önálló albetétként nyilvántartott lakás (például új helyiségeket alakítotok ki a házatok eddig nem használt padlásterében), az a CSOK szempontjából bővítésnek számít. Ebben az esetben “csak” a bővítési célú támogatási összeghez lehet hozzájutni, azaz:

 • egy gyermek után 600 ezer forinthoz,
 • két gyermek után 1,43 millió forinthoz,
 • három gyermek után 2,2 millió forinthoz,
 • négy gyermek után pedig 2,75 millió forinthoz. 
Tetőtér beépítés CSOK-kal

Mit jelent a többgenerációs otthon?

2021-től új otthonnak számít a CSOK szempontjából a tetőtérbeépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás is. Így azok a családok, akik egy fedél alatt, de külön lakrészben alakítanak ki saját új életteret maguknak, a teljes összegű, új lakás építésére, vásárlására járó CSOK-támogatásra jogosultak. Gyakori élethelyzet, hogy a fiatal pár, akinek nincs lehetősége, vagy nem szeretne valamelyikük szüleitől távol költözni, a meglévő családi ház tetőterének beépítésével hoz létre egy új lakást, és a földszinten az idősebbek, míg az emeleten a fiatalok laknak.

Ugyanakkor a többgenerációs otthonteremtési program keretében nemcsak családi házban, hanem akár társasházak - üres - tetőterében is lehet új lakást kialakítani.

CSOK tetőtér beépítés feltételei

Ekkor jár az emelt összegű CSOK tetőtér beépítésre jogszabály szerint

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó CSOK támogatásról szóló jogszabály szerint tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel egy teljesen új lakrészt kell létrehozni. A lakás kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező új ingatlan lehet, amelynek tulajdonosa a CSOK-igénylő,aki nem lehet földszinti lakrésznek is a tulajdonosa.

Új lakásnak számít a társasházak tetőterében kialakított lakás akkor, ha új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott, vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett lakás jön létre. 

A támogatás a tetőtér kialakítása mellett az új lakás megközelítéséhez szükséges lépcső költségeinek a finanszírozására is fordítható.

Lakásra vonatkozó feltételek

Az újonnan beépített tetőtéri lakásra ugyanazok a feltételek vonatkoznak a CSOK szempontjából, mint az új építésű lakásokra. 

Az ingatlannak rendelkeznie kell tehát:

 • 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel,
 • fürdőhelyiséggel és WC-vel,
 • közműves villamos energia szolgáltatással,
 • egyedi fűtési móddal,
 • közműves szennyvízelvezetéssel (vagy ha nincs a településen/településrészen közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik)
 • közműves ivóvíz-szolgáltatással (vagy ha a településen/településrészen nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kúttal)

Hasznos alapterületre vonatkozó előírások

Gyermekek számaMinimális hasznos alapterület
1 gyermek40 m3
2 gyermek50 m3
3 vagy több gyermek60 m3

Milyen ingatlanok alkalmasak tetőtér-beépítésre?

Fontos hangsúlyozni, hogy a tetőtér-beépítés engedélyköteles tevékenység, elvégzéséhez építési engedély kell. Csak olyan megfelelő műszaki állapotú házak tetőterét lehet beépíteni, amelyet a szakértő beépíthetőnek minősít.

A tetőtér-beépítés lehetősége függ a tetőszerkezet formájától, a ház szerkezetétől, illetve  a ház tájolásától és tetőtéri lakás (vagy tetőtéri helyiségek) megközelíthetőségétől is.

A munkálatok megkezdése előtt szükséges:

 • az ingatlan állapotának felmérése,
 • kiviteli terv készítés,
 • építési engedély megszerzése,
 • műszaki vezető és építési napló.

Kik vehetik igénybe a tetőtér-beépítésre járó támogatást?

A CSOK-ra jogosult gyermeke(ke)t nevelő vagy tervező házastársak, élettársak, együtt élő párok, egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást. 

A CSOK igénylésének további feltételeiről és a CSOK igénylés menetéről CSOK oldalunkon tájékozódhatsz.

Hitelek tetőtér-beépítésre

A többgenerációs otthonok kialakítására járó CSOK támogatás mellé kamattámogatott hitel is igénybe vehető azoknak, akiknek legalább 2 gyermekük van (vagy annyit vállalnak), és a bankok hitelbírálati feltételeinek is megfelelnek.

A kedvezményes hitel kamata maximum 3 százalék lehet, az otthonteremtési kamattámogatás a kölcsön meghatározott ügyleti kamatának 3 százalékponttal csökkentett mértéke. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére (legfeljebb 25 évre) nyújtja. A kedvezményes CSOK-hitel összege 2 gyermek esetén maximum 10 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint.

Ha nem vagy jogosult a kamattámogatott hitelre, vagy nem elegendő az összege, akkor piaci kamatozású jelzáloghitellel vagy személyi kölcsönnel is kiegészítheted a CSOK támogatást. 

Ugyanakkor nemcsak a CSOK-ban gondolkodhattok, ha a tetőteret szeretnétek beépíteni. A Babaváró hitelt is felhasználhatjátok akár önálló lakás kialakítására, akár sima tetőtér-beépítésre, ha jogosultak vagytok rá. Így akár 10 millió forint kamatmentes kölcsönhöz juthattok, amely több gyermek vállalásával akár elengedésre is kerülhet.

Tetőtér-beépítést terveztek? Találjátok meg a legoptimálisabb finanszírozási megoldást tapasztalt hitelszakértőink segítégével!

Gyakran ismételt kérdések

A CSOK igénylés folyamatában akár a jóváhagyás előtt megkezdődhetnek-e a munkálatok?

A CSOK kérelem új lakás építése esetén (a tetőtér-beépítéssel létrehozandó többgenerációs otthon kialakítása ide tartozik a CSOK igénylés szempontjából)  a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően nyújtható be, azzal a további feltétellel, hogy az igénylés időpontjában legalább az igényelt támogatás összegének (kamattámogatott kölcsön igénylése esetén a kölcsön összegének is) megfelelő, még hátralévő építési munka fennáll.

Mi a CSOK tetőtér-beépítés menete?

1. Az ingatlan adottságainak felmérése szakember segítségével, hogy alkalmas-e tetőtér-beépítésre.
2. Ha igen, akkor építész segítségével megtervezni a tetőteret az adott település építési szabályzatainak figyelembevételével és a leendő lakók igényeinek megfelelően.
3. A CSOK-igényléshez szükséges dokumentumok összegyűjtése és a CSOK-kérelem benyújtása.
4. Ha jogosultak vagytok a támogatásra, szerződéskötés a bankban.
5. A támogatás összegének folyósítása.
6. A munkálatok során a bank által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról a csok támogatás igénylőjének nevére kiállított számlát kell bemutatni a bank részére.

A többgenerációs otthon létrehozásának támogatása hozzáépítésre is vonatkozik?

A többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtér beépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni.