Otthonteremtési támogatások és feltételeik 2024

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 33 perc

Magyarországon igen széles a lakáscélú családi kedvezmények köre. Számos család ezeknek a támogatásoknak a felhasználásával valósította és valósítja meg továbbra is lakáscéljait, legyen az egy új vagy használt lakás vásárlása, építkezés, lakásbővítés, vagy akár felújítás, korszerűsítés. Mutatjuk, jelenleg milyen támogatásokkal kalkulálhatsz.

Lakáscélú állami támogatások 2024-ben

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk azokat a lakáscélú támogatásokat, amelyeket 2024-ben is igénybe lehet venni az arra jogosultaknak.

Támogatás, kedvezmény neveÁllami támogatás formájaA támogatással elérhető lakáscélÖsszegeAlapvető igénybe vételi feltétel
Falusi CSOKvissza nem térítendő támogatás- használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése/bővítése
- meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése
- új ház vásárlása, építése
a lakáscéltól és a meglévő és/vagy vállalt gyermekek számától függően min. 600.000 Ft, maximum 15.000.000 FtFalusi CSOK alapvető feltételeit külön cikkben mutatjuk be, illetve falusi CSOK oldalunkon is megtalálhatod.
A Falusi CSOK mellé is igényelhető a kedvezményes kamattámogatott hitel (CSOK-hitel) vagy a CSOK Plusz.
Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása (CSOK-hitel)kamattámogatás - használt ingatlan vásárlása és egyidejű korszerűsítése/bővítése
- meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése
- új ház vásárlása, építése
a meglévő és/vagy vállalt gyermekek számától függően maximum 15.000.000 FtA CSOK-hitelt akkor tudod igénybe venni, ha legalább 2 gyermeked van/vállalsz, igényled a falusi CSOK támogatást, és a bank a saját szabályai szerint hitelképesnek minősít.
CSOK Pluszkamattámogatás és/vagy vissza nem térítendő támogatás- használt ingatlan vásárlása
- új ingatlan vásárlása, építése
- lakásvásárlással egybekötött bővítés
- meglévő lakás bővítése
a meglévő és vállalt gyermekek számától függően maximum 50.000.000 FtA CSOK Plusz hitelt akkor tudod igénybe venni, házasságban álsz és legalább (még) egy gyermeket vállalsz, illetve a bank a saját szabályai szerint hitelképesnek minősít.
ÁFA-visszatérítésingatlanvásárlást/ -építést követő visszatérítés- új lakás/ház építése, vásárlása
- meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése

preferált kistelepülésen
Az építkezési munkálatok költségének 27%-os ÁFA-tartalma, vagy a generálkivitelezős építés/új építésú ingatlan vásárlás 5%-os ÁFA-tartalma igényelhető vissza, maximum 5 millió forintig.A visszaigénylésre csak a falusi csok igénybevételével van mód.
Illetékkedvezményvissza nem térítendő támogatás- új vagy használt lakás/ ház vásárlásaáltalános mértéke az ingatlan értékének 4%-a, ezt nem kell megfizetned, így azt a pénzt (amely millós összeg is lehet) megspórolhatodHa falusi CSOK vagy CSOK Plusz igénybevételével vásárolsz új vagy használt lakást, a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni.
Többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásainak csökkentése (jelzáloghitel-elengedés)vissza nem térítendő támogatás- lakáscélra felvett jelzáloghitel-tartozás csökkentésejogosultsági feltételektől függően 1.000.000 vagy 4.000.000 FtMeglévő lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentését lehet igényelni, második, harmadik és további gyermekek születése esetén.
Otthonfelújítási Program 2024 júniusátólkamattámogatás és vissza nem térítendő támogatás- energia-hatékonyságot növelő korszerűsítés, konkrét munkálatok1 milliós önrész mellett max. 6 millió Ft kamatmentes hitel, ebből a tőke-tartozást csökkentő vissza nem térítendő támogatás1990. dec. 31. előtt épült családi házak korszerűsítése valósulhat meg. 30%-os energia-felhasználás csökkenést kell elérni.
+1 Babaváró hitel*kamattámogatás és/vagy vissza nem térítendő támogatásszabad felhasználás, de akár bármilyen lakáscél is megvalósítható belőlemaximum 11.000.000 FtA Babaváró hitel a hitelfelvétel utáni első gyermek születése után kamatmentessé válik, később támogatássá alakulhat át.

*A Babaváró hitel szabadon felhasználható konstrukció, nem szükséges lakáscélt megjelölni az igényléskor, sem utólag igazolni azt. Ugyanakkor az akár 11 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelt sokan fordítják lakásvásárlásra, építésre vagy meglévő otthonük bővítésére, felújítására, ezért van helye a fiatalok otthonteremtési támogatásainak összefoglaló táblázatában.

A fenti támogatások közül többet is igénybe lehet venni, arra nincs megkötés, hogy hányféle támogatást használhatsz ki (kivétel, hogy a falusi cok mellé vagy a CSOK Plusz hitelt vagy a CSOK hitelt veheted igénybe, mindkettőt nem). Mindegyik felhasználása attól függ, hogy jogosult vagy-e rá. Élethelyzetedtől függően érdemes kihasználni azokat a támogatásokat, illetve támogatások optimális kombinációját, amelyek segítenek közelebb vinni téged és családodat a kívánt lakáscélhoz.

Család ül a nappaliban, a szülők a kezükből tetőt, otthont formáznak gyermekeik fölé.

Falusi CSOK, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény és CSOK hitel

Mire való a falusi CSOK? 

A CSOK egy több elemből álló, gyermeket nevelő vagy gyermekvállalást tervező családoknak szánt támogatási program. Ha teljesíted a feltételeket, akkor vissza nem térítendő állami támogatást és államilag támogatott - kedvezményes kamatozású - lakáshitelt is igényelhetsz használt lakóingatlan (lakás, családi ház) vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére, utóbbiakat akár meglévő otthonodra is. A falusi csokot ezeken kívül új ház építésére is igényelheted. A falusi csok csak a preferált kistelepüléseken és a külterületeken lévő lakóingatlanokra igényelhető.

A vissza nem térítendő támogatás összege és a hitelösszeg nagysága függ a gyermekek számától. Előbbi 600 ezer forinttól 15 millió forintig terjedhet, utóbbi pedig 0-15 millió forintos összeg lehet.

Kik vehetik fel? 

A falusi CSOK felvételéhez 

 • magyar állampolgárnak, vagy magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező EU állampolgárnak, vagy bevándorolt, illetve letelepedett jogállással rendelkező nem EU állapolgárnak kell lenned. 
 • állandó magyarországi bejelentett lakcímmel kell rendelkezned, 
 • nem lehet köztartozásod,
 • köteles vagy 2 éves – legfeljebb 30 napos megszakítással bíró – társadalombiztosítási - tb jogviszonyt igazolni.

  Ha már megszülettek a gyermekek, akkor 

  • házastársként, 
  • élettársként
  • és egyedülálló szülőként is igényelhetitek. Így a otthonteremtési támogatás egyedülállóknak is jár, ha van gyermekük.

  Ha előre vállaltok a gyermeke(ke)t, akkor

  • házasnak kell lennetek, élettársi kapcsolatban, vagy egyedül élők nem vállalhatnak előre gyermeket 
  • a feleségnek 41 év alattinak kell lennie.

  Ki számít gyermeknek?

  • Ha még nem született meg a baba vagy babák, akkor a magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően számít(anak) gyermeknek.
  • A saját (vér szerinti) vagy örökbefogadott gyermek, akik fiatalabb 25 évnél. 
  • Gyermeknek minősül még a CSOK-os igénylés szempontjából a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermek

  További feltétele a lakáscélú állami támogatásnak, hogy a gyermek a háztartásotokban - a családotokkal együtt - éljen. 

  Gyermekvállalással kapcsolatos szabályok 

  Új ingatlan építése, vásárlása esetén előre legfeljebb három, használt lakás vásárlásakor maximum két gyermek megszületését vállalhatod előre. 

  A vállalt gyermek megszületésére 

  • egy gyermek esetén 4
  • két gyermeknél 8,
  • három gyermek vállalásakor 10 év áll a rendelkezésre, hogy az érintett gyermekek megszülessenek/örökbe fogadják őket. 

  Milyen megkötések vannak a falusi CSOK igénylők ingatlantulajdonával kapcsolatban?

  Nem szükséges, hogy a falusi CSOK igénylőknek ne legyen más ingatlanjuk. Ugyanakkor a támogatott ingatlanban házastársak, élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie. 

  Nem igényelhető falusi CSOK abban az esetben, ha a támogatással megvásárolandó ingatlan eladója a közeli hozzátartozód vagy az élettársad és ugyanígy nem igényelhető falusi CSOK telekvásárlásra sem. Ha már megvetted az ingatlant, a falusi CSOK igénylését maximum az  adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül igényelheted. 

  Komoly feltétel, hogy az igénylőknek 10 évig eletvitelszerűen a falusi CSOK támogatással érintett ingatlanban kell élniük.

  A csokhoz elvárt hasznos alapterület:
  LakásHáz
  1 gyermek40 m270 m2
  2 gyermek50 m280 m2
  3 vagy több gyermek60 m290 m2

  Mekkora a vissza nem térítendő falusi CSOK-támogatás összege? 

  Az igényelhető összeget és a támogatáshoz járó minimális hasznos alapterület elvárásokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

  Használt lakás vásárlás egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítésselMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése, vagy bővítése - korszerűsítéseÚj egylakásos lakóépület (ház) vásárlása, építése
  1 gyermekre1.000.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
  2 gyermekre4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
  3 gyermekre15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

  Használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése esetén a vásárlásra fordítandó összeg nem haladhatja meg a támogatás 50%-át.

  Mekkora a lakásvásárlásra felvehető támogatott falusi CSOK-hitel összege? 

  A falusi CSOK támogatás és a CSOK hitellel is kiegészíthető. A maximális támogatáshoz a legalább 3 gyermek után (illetve három gyermek megszületését vállaló családok) falusi CSOK támogatása és az ehhez igényelt 15 milliós hitel igénybevételével juthatsz hozzá. Két gyermek esetén a maximális összeg 10 millió forint.

  A kamattámogatott CSOK hitel maximális futamideje 25 év lehet. 

  A kölcsön ügyfél által fizetendő kamata 3 százalék lehet. A falusi CSOK támogatás és a CSOK hitel igénylését együtt intézheted, melyben szakértő közvetítőink díjmentes segítséget tudnak nyújtani neked.

  Hogyan kell igényelni a falusi csokot?

  A falusi csokot a hitelintézeteknél kell igényelni, akkor is ha csak a támogatás részt szeretnéd igénybe venni, a kamattámogatott hitelt nem. Ha pedig a hitelt is fel szeretnéd venni, fontos tudnod, hogy csak akkor kaphatod meg, ha a bank a saját feltételei szerint hitelképesnek minősít. A falusi CSOK kérelmet vásárlás esetén 30 napon belül, építés és bővítés esetén 60 napon belül bírálják el a hitelintézetek. 

  Milyen dokumentumokra van szükség a falusi CSOK igényléséhez?

  Igénylőkre és gyermek(eik)re vonatkozó jogosultsági feltételek igazolása:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya,
  • a várandósság betöltött 12. hetét gondozási könyvvel vagy a kezelőorvos által kiállított a várandósság tényéről szóló igazolással kell igazolni,
  • a TB jogviszonyt a NEAK által kiadott hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni, mely online formában is benyújtható.

  Teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal vagy a megfelelő dokumentummal igazolhatóak: 

  • házasság,
  • gyermekszületés,
  • gyermekelhelyezés,
  • örökbefogadás,
  • gyámság,
  • megváltozott munkaképesség,
  • köztartozásmentesség,
  • tanulói jogviszony,
  • büntetlen előélet,
  • kizárólagos használati jog (osztatlan közös tulajdon esetén).

  Fontos tudni, hogy ezek a nyilatkozatok a falusi CSOK kérelemben szerepelnek, tehát az igénylők ezen feltételek meglétéről a falusi CSOK kérelemben nyilatkoznak, büntetőjogi felelősség vállalásával.

  Használt lakás vásárlása esetén benyújtandó dokumentumok:

  • adásvételi szerződés (az adásvételi szerződés dátuma nem lehet 180 napnál régebbi),
  • tulajdoni lap (30 napnál nem régebbi), térképmásolat – Takarnetből lekért is elfogadható,
  • ingatlan alaprajz,
  • osztatlan közös tulajdon esetén használati megosztás és vázrajz,
  • címigazolás, ha a tulajdoni lapon nem szerepel a pontos cím vagy eltér a valóságtól,
  • elővásárlási jog esetén az erről lemondó nyilatkozat.

  Új lakás vásárlása esetén benyújtandó dokumentumok:

  • adásvételi szerződés (az adásvételi szerződés dátuma nem lehet 180 napnál régebbi),
  • használatbavételi engedély vagy jogerős építési engedély és tervdokumentáció,
  • tulajdoni lap (30 napnál nem régebbi), térképmásolat – Takarnetből lekért is elfogadható,
  • alaprajz,
  • társasházi alapító okirat (ha nincs albetét),
  • osztatlan közös tulajdon esetén használati megosztás és vázrajz,
  • címigazolás, ha a tulajdoni lapon nem szerepel a pontos cím vagy eltér a valóságtól,
  • elővásárlási jog esetén az erről lemondó nyilatkozat,
  • az eladó cég cégkivonata,
  • eredeti számlák a megfizetett vételár részekről.

  Építés, bővítés, korszerűsítés esetén benyújtandó dokumentumok:

  • tulajdoni lap (30 napnál nem régebbi), térképmásolat – Takarnetből lekért is elfogadható,
  • költségvetés,
  • kivitelező esetén vállalkozási szerződés,
  • osztatlan közös tulajdon esetén használati megosztás és vázrajz,
  • címigazolás, ha a tulajdoni lapon nem szerepel a pontos cím vagy eltér a valóságtól,
  • társasház alapítása esetén: társasház alapító okirat,
  • építési engedélyezési dokumentáció
  • a bekerülési költség legalább 70 százalékáról kiállított számlák bemutatása 

  A falusi CSOK igényléséhez a fentieken kívül további dokumentumok bemutatására is szükség lehet egyedi esetekben.

  Lakásvásárlás családtámogatás. Fiatal pár fest az új ingatlanban

  Milyen esetekben kell visszafizetni a falusi CSOK-ot? 

  A falusi CSOK-os igénylésnél a bankok ellenőrzik, hogy jogosultak vagytok-e a támogatásra, de például a vállalt gyermek esetén azt kézenfekvő módon nem tudják ellenőrizni, hogy megszületett-e a baba. Az állami szervek ellenőrizhetik, hogy teljesítettétek-e a feltételeket, ha kiderül, hogy esetleg nem, akkor kamatostul kell visszafizetni a támogatás összegét. Ugyancsak visszafizetési kötelezettségetek keletkezik válás esetén is.

  További fontos feltétel, hogy támogatással vásárolt lakóingatlanotokat 10 évig nem szabad értékesíteni, ha mégis megtörténik, akkor ugyancsak kamatostul kell visszafizetni a kapott támogatást (ugyanakkor át lehet vibbi másik ingatlanra a támogatást, így másik lakásba költözni, akár az előző értékesítésével). Ugyancsak kamatos visszafizetést kockáztat az, aki kiadja a csokkal érintett ingatlanát, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak.

  CSOK Plusz

  CSOK Plusz kamattámogatott hitelt az ország egész területén igénybe lehet venni 2024. január 1-től. A preferált kistelepüléseken és külterületeken a CSOK Plusz mellett a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást is lehet igényelni, míg a városokban csak a CSOK Pluszt. 

  A CSOK Plusz alapfeltételei

  • A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik még szeretnének gyermeket vállalni. A feleség 41 év alatti lehet, de két évig (2024-2025) van egy átmeneti időszak, amikor azok a házaspárok is igényelni tudják a támogatást, ahol a feleség a 41. életévét már betöltötte, de igazoltan túl van várandóssága 12. hetén.
  • A CSOK Plusz egy kamattámogatott hitelkonstrukció, legfeljebb 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel.
  • Első lakás vásárlására, építésére vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére vekető fel: új lakóingatlan vásárlása, építése, használt lakóingatlan vásárlása, lakásbővítés
  • A hitel felvétele után 1 évig csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem. 
  • Az első megszülető gyermek után 1 éves hitelmoratórium kérhető (azalatt nem kell fizetni a törlesztőrészleteket)
  • Speciális gyermekvállalási támogatás: A hitelfelvétel utáni második gyermektől kezdve gyermekenként 10 millió forintot elengednek a fennálló tőketartozásból a gyermek születése után.
  • Első közös otthonra maximum 80 millió forint, nagyobb ingatlanba költözés esetén maximum 150 millió forint értékű ingatlanokra lehet igénybe venni.

  A CSOK Plusz összegei

  • egy gyermekre: 15 millió Ft
  • két gyermekre: 30 millió Ft
  • három vagy több gyermekre: 50 millió Ft maximális hitelösszeg, amit lehet igényelni, ha a jogszabályi feltételeknek  és a bank hitelbírálati feltételeinek is megfeleltek.

  A maximálisan felvehető hitelösszeg számításánál a meglévő gyermekek is figyelembe vehetők.

  A CSOK Pluszról igénybevételi feltételeiről  CSOK Plusz oldalunkon tájékozódhatsz részletesen, ahol az igényléshez is kaphatsz ingyenes szakértői segítséget.

  Áfa-visszatérítés

  Mind a 27%-os, mind az 5%-os adó-visszatérítés támogatás kizárólag azon a 2631 preferált kistelepülésen, valamint külterületi lakóépületek esetében érhető el 2024-ben, ahol a falusi CSOK is.

  Míg 2023-ban kizárólag a 27%-os ÁFA-visszatérítés esetében volt maximalizálva az adó-visszatérítési támogatás összege, addig 2024-ben az 5% ÁFA is legfeljebb 5 millió forintig igényelhető vissza.

  Az 5%-os áfa-visszatérítés feltételei

  5%-os áfát lehet visszaigényelni az újépítésű lakást vásárlóknak és a generálkivitelezővel építkezőknek.

  Feltételek:

  Az 5%-os adó-visszatérítési támogatást természetes személy igényelheti – falusi CSOK igénylésével egyidejűleg – legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése esetén 

  • vevőként a telekárat is tartalmazó vételárhoz, illetve
  • telektulajdonosként a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költséghez.

  Az 5%-os lakásáfa egyébként 2026. december 31-ig érvényes, azaz - visszatérítéstől függetlenül - az új építésű lakásokat (150 m2-ig) és a házakat (300 m2-ig) 5%-os ÁFA terheli. A kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént.

  Az 5%-os ÁFA visszatérítés összege megegyezik a telekárat is tartalmazó vételár, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség számlájában feltüntetett – és bekerülési költség esetén a kiállított számla szerint megfizetett – 5% ÁFA összegével, de legfeljebb 5.000.000 forinttal.

  Az 5% ÁFA visszatérítés legfeljebb egy alkalommal, 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján igényelhető.

  A 27%-os áfa-visszatérítés és feltételei

  Az ÁFA visszatérítés új egylakásos lakóépület esetén is a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre kérhető és használható fel.

  Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett – és bekerülési költség esetén a kiállított számla szerint megfizetett –  27%-os ÁFA összegével, de legfeljebb 5 millió forinttal.

  Bővítés, korszerűsítés esetén kizárólag a 27% ÁFA-tartalmú számlák adótartalma igényelhető vissza.

  Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével, de nem haladhatja meg az 5 millió forintot.

  Az ÁFA-visszatérítés a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre igényelhető és használható fel. A támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2018. január 1-jén vagy azt követően – de meglévő lakás korszerűsítésére irányuló támogatási cél esetén az igénylést legfeljebb 6 hónappal megelőzően – kiállított számla alapján vehető igénybe. 

  Vagyonszerzési illetékre vonatkozó kedvezmény

  További támogatás lakásvásárláshoz a vagyonszerzési illetékkedvezmény, amelynek értelmében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a falusi családi otthonteremtési kedvezménnyel vagy CSOK Plusszal vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése után.

  Ha a gyermekvállalás az arra vonatkozó határidő lejártáig nem teljesült, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján visszamenőlegesen kiszabja a visszterhes vagyonátruházási illetéket. 

  Az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

  Az illetéket nem utólag kapjátok vissza, hanem egyáltalán nem kell kifizetni a vásárláskor. Egy 50 millió forintos lakás esetében ez a kedvezmény 2 millió forintot jelent, mivel az illetékmértéke alapesetben az ingatlan értékének 4%-a.

  Jelzáloghitel-elengedés

  Mit takar a jelzáloghitel-elengedés?

  A jelzáloghitel-tartozás csökkentési támogatással a második gyermeket vállalóknál 1 millió forintot, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forintot enged el az állam a visszafizetendő hitelösszegből. Majd minden további gyermek születése után a 1 millió forint elengedését kérheted fennálló jelzáloghiteledből.

  Kik igényelhetik a tartozáscsökkentést?

  • magyar állampolgárok, illetve rajtuk kívül a jogszabályban meghatározott személyek,
  • házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, de házastársaddal, élettársaddal csak együttesen igényelhetitek a támogatást
  • büntetlen előélet, köztartozás-mentesség
  • legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezel a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban
  • meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa (a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés)

  Milyen feltételei vannak a jelzáloghitel-elengedésnek a gyermekekre nézve?

  • gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő gyermek, a várandósság betöltött 12. hetét követően elhalt vagy halva született magzat, továbbá az élve született és időközben elhalálozott gyermek
  • a közös háztartásban élést nem kell figyelembe venni a gyermek nagykorúvá válását követően, illetve természetesen a várandósság 12. hetét betöltött magzat elhalása, halva születése vagy az élve született gyermek elhalálozása esetében sem.
  • házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös és nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni
  • a támogatás ugyanazon gyermekre kizárólag egy alkalommal igényelhető

  Milyen jelzáloghiteleket lehet figyelembe venni a támogatásnál?

  Fennálló, meglévő jelzáloghitel-tartozás szükséges a támogatás igénybevételéhez: csak lakáscélú hitel csökkentésére igényelhető a támogatás, azaz amelyet lakóingatlan vásárlására, építésére, bővítésére, korszerűsítésére felújítására vettek fel és amelynek igazolt célja a fentiekben meghatározott célokra nyújtott kölcsön kiváltása. ( 2017. november 14. előtt felvett hitel esetében szabad felhasználású jelzáloghitelekre is érvényesíthető a támogatás)

  A tartozáscsökkentés az államilag támogatott lakáscélú jelzáloghitelekre is igényelhető.

  A jelzáloghitel-elengedés igénylése és dokumentumai

  A jelzáloghitel-elengedési támogatást a járási hivatalnál kell kérelmezni, igénylése díjmentes. Ezek a dokumentumok szükségesek hozzá:

  • személyazonosító okmány, lakcímkártya, adókártya az igénylő(k)re és gyermekekre vonatkozóan
  • kérelmi nyomtatvány a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére
  • a jelzáloghitel-szerződés arra a hitelre vonatkozóan, amiből az elengedést kéred
  • gyermekek születési anyakönyvi kivonatának és a házassági anyakönyvi kivonat másolata
  • speciális esetekben: gyámhatósági határozat, nyilatkozat közös háztartásban élésről, várandósgondozási kiskönyv, bírósági ítélet gyermekelhelyezésről, stb.)

  A kormányhivatal megállapítja a támogatásra való jogosultságot, ehhez bekéri a szükséges adatokat, igazolásokat a jelzáloghiteledet folyósító banktól is. Erről téged, mint kérelmezőt és a hitelt nyújtó pénzintézetet is értesíti. A bank ezután a támogatást mintegy előtörlesztésként jóváírja a hitelszámládon. Az előtörlesztés díját is az állam fizeti. A támogatással történő előtörlesztés a kérelem benyújtásától számítva ideális esetben néhány héten belül lezajlik.

  Otthonfelújítási Program

  Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni a program által biztosított támogatást, melynek alap jogosultsági feltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést kell elérni. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önerő mellett. A program vissza nem térítendő támogatási része főszabály szerint az adott országrész (járás) átlagjövedelmétől függően 2,5-3,5 millió forint lesz, mely a hitel tőketartozását csökkenti (minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a támogatás összege). A vissza nem térítendő támogatási összeg ugyanakkor a háztartás jövedelmétől is függ.

  Az Otthonfelújítási Program keretében szigetelést, nyílászárócserét, használati melegvízrendszer és fűtésrendszer korszerűsítését lehet elvégezni.

  A kamatmentes hitelt 2024 júliusától lehet igényelni személyesen az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által kialakított MFB Pont Plusz lakossági hálózatánál, 2025. december 31-ig. A program keretösszege 108 milliárd forint. A magas hatásfokú gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítés céljára nyújtott kölcsön csak az erre a hitelcélra fenntartott forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. december 31-ig történő kölcsönszerződéskötés esetén érhető el. Azaz 2025-től a gazkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítésére már nem lehet igényelni a támogatást.

  Az Otthonfelújítási Program részleteit ebben a cikkben foglaltuk össze:

  Babaváró hitel

  Mire való a babaváró hitel, más néven babaváró kölcsön vagy babaváró támogatás? 

  A babaváró kölcsön egy, a gyermekvállalás ösztönzésére bevezetett államilag támogatott konstrukció. A feltételei rendkívül kedvezőek, 2019 közepe óta elérhető, korábban hasonlóan kedvezményes államilag támogatott kölcsön nem volt a piacon. 

  Kik és meddig igényelhetik a Babaváró kölcsönt?  

  Akkor kaphattok Babavárót, ha 

  • házasok vagytok, elmúltatok 18 (egyes bankoknál 21) évesek, de a feleség még nincs 30 éves.  (2024-ben legalább 12 hetes várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet)
  • Legalább az egyikőtök 3 éves társadalombiztosítási jogviszonyt tud felmutatni. (A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a vizsgált TB jogviszonyba, ám ekkor is igazolni kell, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelem.)
  • Mindkettőtök magyarországi lakcímmel rendelkezik. 
  • Mindketten büntetlen előéletűek vagytok, nincs köztartozásotok,
  • Egyikőtök sem szerepel a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerben (korábban BAR-lista) hitelmulasztás miatt. 

  A Babaváró esetében a meglévő gyermekek után nem vehető igénybe sem a kamatmentesség, sem a tartozáselengedés. 

  Babaváró hitel

  Hogyan alakul a törlesztés és a tartozás? 

  • Ha a babaváró kölcsön igénylését követően 5 éven belül megszületik az első gyermeketek, akkor onnantól 3 éven keresztül nem kell fizetni a törlesztőrészleteket és teljesen kamatmentessé válik a kölcsön. A kamatmentesség ellenére azért van költsége a hitelnek, mégpedig a fennálló tartozásra 0,5 százalékos évente. 
  • Ha megszületik a második baba, akkor a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam, vagyis ezt a részt már nem kell kifizetnetek. 
  • Ha megérkezik a harmadik baba is, akkor az állam a teljes tartozást átvállalja. Vagyis három gyermek esetén nem kell egy fillért sem visszafizetni. 

  Ha a baba megszületése után felfüggesztitek a törlesztést, akkor az említett kezességvállalási díjat a gyermek(ek) megszületése után, a felfüggesztés időszakában nem kell kifizetnetek. 

  Fontos továbbá, hogy amennyiben olyan az anyagi helyzetetek, akkor már a várandósság 12. hetétől lehet kérni a kölcsön törlesztésének felfüggesztését, ám ez a lehetőség nem automatikus, kérelmeznetek kell a babavárót nyújtó banknál.

  Érdemes azt is tudni, hogy a babaváróra is köthettek úgynevezett törlesztési biztosítást, ám ezt a díjat lehet, hogy a törlesztés és a kezességvállalási díj fizetésének felfüggesztése alatt is fizetnetek kell, ezt a bankkal kell egyeztetnetek. 

  Mennyi a Babaváró kamata és mennyi a törlesztőrészlet? 

  A kölcsön maximális összege 11 millió forint, futamideje 5-20 év lehet, a havi törlesztés pedig nem lehet több 51 ezer forintnál. Amennyiben a gyermekek megszületése után felfüggesztitek a törlesztést, akkor a futamidő meghosszabbodik. 

  Mire lehet felhasználni a Babavárót? 

  A Babaváró úgynevezett szabad felhasználású hitel, vagyis bármire elkölthető, nincs például olyan megkötés, mint a lakáscélú jelzáloghiteleknél, hogy csakis lakóingatlan építésére vagy vásárlására lehet igényelni. 

  Fordítva viszont lehetséges: a Babavárót fordíthatjátok lakáscélra, például építésre, vásárlásra, korszerűsítésre is. Sőt, akár meglévő hitel kiváltására is, ugyanis szinte biztosan kedvezőbb konstrukció, mint a piaci hitelek. 

  A Babaváró lakásvásárláskor önrészként is felhasználható, s hitel is igényelhető mellé. Ugyanakkor a Babaváró 75 százalékát lehet önrészként beszámítani, ha a hitel és a Babaváró igénylése között nem telt el 90 nap. Ha ennél magasabb (teljes) összegben szeretnétekfelhasználni a Babavárót önrészként, megtehetitek, ám akkor a hitel igénylése előtt 90 nappal már a számládtokon kell lennie a Babaváró összegének. Ez egyben azt is jelenti, ha megfelelő az anyagi helyzetetek és teljesítitek a Babaváróra vonatkozó feltételeket, akkor akár 11 millió forintos Babavárós önrésszel vághattok bele a lakásvásárlásba.

  Mire kell nagyon figyelni a Babaváró esetében? 

  A Babavárónál a jogszabályok szigorúan körülhatárolják a feltételeket, vagyis állami támogatás feltételei adottak, de a hitelképességi vizsgálat bankonként eltérő lehet. Hiába számítható be akár 100 százalékban is önerőként a Babaváró a lakáshitel felvételekor, egyes bankok például elvárhatják, hogy a vásárláshoz 10-20 százaléknyi valódi önerőt is fel tudjatok mutatni. Az egyéni hitelképességi vizsgálat bankonként más és más, de a money.hu szakértői díjmentesen segíteni tudnak abban, hogy megtaláljátok a számotokra legjobb babavárós lehetőséget. 

  A Babaváró tehát egy rendkívül kedvező feltételekkel igényelhető kölcsön, amely a gyermekvállalásotokat ösztönzi. Figyelni kell azonban arra, hogy teljesítsétek a kötelezettségeiteket. Ha a szerződésben vállalt feltételeket nem teljesítitek, például 5 éven belül nem születik meg az első baba, akkor a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetnetek, és a hitel az 5. évtől piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át. Ugyanez a szabály válás esetén is, ha nem született meg addig az első gyermek. 

  Azoknak a pároknak, akiknek felvették a Babaváró hitelt, és még nem született gyermekük, pedig hamarosan lejár a szerződésben foglalt határidő, legfeljebb kétéves hosszabbítási időszakot biztosítanak. Ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között igényelték a kölcsönt. Számukra 2026. július elsejéig hosszabbodik meg a gyermekvállalási határidő.

  Amennyiben született gyermek, akkor a támogatást nem kell visszafizetni, viszont a válás után piaci kamatozású lesz a hitel. Ha a válást követően az egyik fél újraházasodik és az új pár megfelel az igénylés feltételeinek, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újra kezdődik, a Babaváró kedvezményei pedig igénybe vehetők.

  Ha a gyermekvállalás egészségügyi okok vagy megváltozott munkaképesség miatt hiúsul meg, akkor a kamattámogatás megszűnése és/vagy visszafizetése alól az illetékes járási hivatal méltányossági felmentést adhat. 

  Összegzés

  A fenti útmutatók a legfontosabbakat tartalmazzák a támogatásokról, amelyekről további részleteket a money.hu szakértőitől kérhetsz, akik díjmentesen segítenek a támogatások és a támogatott hitelek igénylésében is. Lakáscélod megvalósításához az önerőd és a neked járó állami támogatások ismeretében még az optimális finanszírozási megoldás megtalálásában is számíthatsz a segítségükre, és élethelyzetedhez igazodó, bankspecifikus szakértelmükre.

  Borítókép: Getty Images

  chatsimple