Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2023-ban

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 23 perc

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023-ban egyes támogatások megszűnnek, viszont újak is kerülnek bevezetésre.

Összefoglalónkban tehát azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket vesszük sorra, amelyeket 2023-ban is igénybe vehetnek majd a magyar családok. Cikkünkben az otthonteremtési támogatásokon túl a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, valamint a gyermekek után járó juttatásokról is áttekintést nyújtunk.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. 

Ebbe a körbe tartozik a CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne, illetve a Falusi CSOK és az Otthonfelújítási támogatás is. A Falusi CSOK 2024. december 31-ig igényelhető, az Otthonfelújítási támogatás viszont csak 2022. december 31-ig. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31- ig:

 • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
 • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Az 2023. április 19-én megjelent kormányrendeletben szereplő, otthonfelújítási támogatással kapcsolatos módosítások új esélyt jelenthetnek azoknak, akiknek a kérelmét már elutasították, az alábbi okokból:

 • Ha az adott család azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
 • Szintén mentőövet nyújthat a változtatás azoknak, akik azért nem kapták meg a támogatást, mert köztartozásuk volt. Amennyiben azóta rendezték, és ezt igazolják, akkor jogosultak lehetnek ők is az igényelt összegre.

Az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

Ugyanakkor, mivel az elmúlt időszakban - kiváltképp a rezsitámogatás változásai miatt - az ingatlanok energetikai korszerűsítése iránt megnövekedtek az igények, a money.hu szakértői szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár a felújítási/korszerűsítési vonalon jelentkezik valamilyen új támogatási lehetőséggel a Kormány a jövőben.

CSOK 2023 - Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Minden bizonnyal a legszélesebb körben ismert vissza nem térítendő állami támogatás a CSOK, amelyet azok a párok igényelhetnek, akiknek van már gyermekük/gyermekeik, vagy gyermeket terveznek. Korábban is létezett vissza nem térítendő állami támogatás, szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) néven, ugyanakkor a CSOK ennek hasonló, feltételeiben és összegeiben is megújult formája.

A CSOK feltételei 2023-ban sem változnak az előző évhez képest, de tekintsük át, mik is azok pontosan.

Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennétek igénybe a CSOK-ot, akkor feltétel, hogy házasnak kell lennetek, és az egyikőtöknek legalább 40 év alattinak. A gyermekvállalás teljesítésének határideje:

 • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
 • két gyermek vállalása esetén 8 év,
 • három gyermek vállalása esetén 10 év a támogatási szerződés megkötésének napjától.

Ha már meglévő gyermek(ek)re tekintettel történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A CSOK összege a következők szerint alakul gyermekszámtól és lakáscéltől függően:

Új ház építés, vásárlásÚj lakás építés, vásárlásHasznált ház építés, vásárlásHasznált lakás építés, vásárlásBővítés
1 gyermek600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft
2 gyermek2.600.000 Ft2.600.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft
3 gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft

A CSOK igénylése feltételekhez kötött, azaz meg kell felelni:

 • az igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételeknek,
 • a gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárásoknak,
 • az ingatlannal összefüggő követelményeknek.

A CSOK feltételeit részletesen megtalálod CSOK oldalunkon, ahol le is ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra.

A CSOK mellé kedvezményes kamattámogatott hitelt is lehet igényelni, ez a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne, azaz a CSOK-hitel.

Kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek

A kamattámogatott hitelt a CSOK támogatás mellé azok vehetik igénybe, akiknek legalább 2 gyermekük van (vagy annyit vállalnak), és a bank hitelbírálati feltételeinek is megfelelnek. Ezt a hitelt új lakás építéséhez vagy vásárlásához, illetve használt lakás vásárlásához lehet igénybe venni. A kedvezményes hitel kamata maximum 3 százalék lehet, az otthonteremtési kamattámogatás a kölcsön meghatározott ügyleti kamatának 3 százalékponttal csökkentett mértéke. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére (legfeljebb 25 évre) nyújtja.

Ingatlancéltól és gyermekszámtól függően az alábbi táblázatban foglaltuk össze a kedvezményes CSOK-hitel összegét:

Új lakás/ház eseténHasznált lakás/ház esetén
1 gyerek
2 gyerek10.000.00010.000.000
3 gyerek15.000.00015.000.000
4 vagy több gyerek15.000.00015.000.000

Falusi CSOK

A Magyar Falu Program keretében a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és felújításához családi otthonteremtési kedvezményt (Falusi CSOK-ot) vehetsz igénybe:

 • használt lakás vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére,
 • meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére.

A támogatás az  úgynevezett preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet felsorol. A Falusi CSOK-ot a lakóház besorolású külterületi ingatlanokra, illetve tanya, birtokközpont területén lévő megfelelő lakóingatlanokra is igényelheted.

A Falusi CSOK összege egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, három vagy több gyermekre 10 millió forint. A támogatási összeg maximum felét költheted az ingatlan megvásárlására, a többi részét a felújításra. Ugyanakkor nem veheted igénybe a Falusi CSOK-ot arra, hogy az általad 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát visszavásárold.

Ha a meglévő ingatlanodat újítanád fel, a támogatási összeg felét kaphatod támogatásként. A Falusi CSOK mellé felvehetsz kamattámogatott CSOK-hitelt is (ha két vagy több gyermeked van).

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2024. december 31-ig, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-el kivezették. Ugyanakkor akik már benyújtották a kérelmüket, és megállapították a jogosultságukat az autóra, azoknak hat hónap helyett egy évük lesz arra, hogy megvegyék az autót, azaz adásvételi szerződést vagy pénzügyi lízingszerződést kössenek az autókereskedéssel.

Babaváró - egy speciális gyermekvállalási támogatás

A Babaváró hitel - a CSOK-hoz hasonlóan - nagyon népszerű, mivel az arra jogosultak akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A családalapítás előtt álló vagy további gyermeke(ke)t tervező házaspároknak ez jó lehetőség arra, hogy a hitel kamatmentes maradjon, ehhez vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A második gyermek - Babaváró felvételét követő- születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik. 

Fontos, hogy a Babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. A Babaváró hitel gyermekvállalási feltételének nem teljesülése esetén az addig igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. A Babaváró hitel csak akkor igényelhető, ha a feleség életkora 18 és 40 év között van. A további jogosultsági feltételeket a Babaváró oldalunkon ellenőrizhetitek, és a jogosultsági kalkulátorral megnézhetitek, hogy megfeleltek-e az alapfeltételeknek. A Babaváró hitel felvételéhez a jogszabályi feltételek teljesítésén túl az is kell, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelezési szabályai szerint hitelképesnek minősítsen benneteket.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású hiteltermék, ami azt jelenti, hogy bármire költhetitek. Egyik legjellemzőbb, hogy az igénylők a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Itt figyelni kell arra, hogy a bankok a Babavárót eltérő mértékben számítják be önerőként egy esetleges lakáshitel-igénylés során.

Négytahú család, anya otthon mesét olvas a két gyerekének.

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Jelzáloghitel-tartozás csökkentés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Ha van Diákhiteled, érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén (Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése). Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek (ha ő veszi igénybe az ellátást). 

A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után, továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.

A Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermeke születik. Ez utóbbi rendelkezés 2023. január 1-jétől érvényes.

Adó- és illetékkedvezmények

Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények

ÁFA-visszatérítés

Új lakás építése vagy vásárlása esetén, ha a CSOK-ot is igénybe veszitek hozzá, akkor visszaigényelhetitek az ÁFA összegét. Ez akár milliós tétel is lehet. Bővebben írtunk az ÁFA-visszatérítés szabályairól a 2022-es támogatásokról szóló cikkünkben, és CSOK oldalunkon is megismerheted az ÁFA-visszaigénylés részleteit.

Fontos tudni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát két évvel meghosszabbították, így az 2024 végéig fennmarad. Az ÁFA összegének visszaigénylése - mint a CSOK egyik eleme - , is elérhető továbbra is.

Illetékkedvezmény

A CSOK-kal vásárolt lakásokra vonatkozik az illetékmentesség is, hiszen ha CSOK igénybevételével vásárolsz új vagy használt lakást, a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetned. A vagyonszerzési illeték általános mértéke az ingatlan értékének 4 százalék, így a lakásvásárlás során ez a pénz a zsebed maradhat.

Közjegyzői díj csökkentés

A kamattámogatott lakáscélú hitelek, mint a CSOK-hitel) felvételéhez kapcsolódó közjegyzői eljárás díja csökkentett mértékű, ügyértéktől függően, de összességében 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű lehet.

Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

Első házasok kedvezménye

Ezt az adókedvezményt azok a házaspárok érvényesíthetik, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havi összege 5.000 forint. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig vehető igénybe. Megosztható a kedvezmény a házastársak között, de akár az egyikőtök is igényelheti, vagy havonta, vagy egyösszegben az éves adóbevalláskor. 

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a születésig). Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő)Adóalap kedvezmény/hó (Ft)A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
166.67010.000
2266.66020.000
3660.00099.000
4880.000132.000
51.100.000165.000

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, ezt írásbeli nyilatkozatban kell jelezni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni egyösszegben. 

2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azok az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. A 30 év alatti anyák SZJA-mentessége 2023. január 1-től igényelhető.

anyuka és lánya kézben fogja a kisbabát

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Összege egyszeri 64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám vagy az örökbefogadó szülő is. Az anya halála esetén a vér szerinti apa, vagy az, aki a gyermeket ténylegesen gondozza.

Életkezdési támogatás - Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult. A támogatást életkezdési letéti számlára helyezik, és magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcímmel kérelmezni kell a számla megnyitását. A támogatás összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Ennek az életkornak a betöltése után az összeg felett a fiatal felnőtt maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam további támogatásként a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, de legfeljebb 12.000 Ft-ot ír jóvá. A Start- számla Babakötvényben kamatozik. 

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. Ugyanakkor azoknak is fennáll ez a lehetőség, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és az első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik. A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2022-ben 50.000 forint). A nyelvvizsgadíj visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak is lehetőségük van.

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások 

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. Ezt a rendszert a következő táblázatban foglaljuk össze:

Ellátás megnevezéseEllátás hivatalos neveKi igényelheti?Mikor igényelheti?Összege
CSEDCsecsemő-gondozási díjAnya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (Vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel)A gyermek születésétől, vagy a kiírt időpontnál 28 nappal korábban. 168 napra jár (szülési szabadság)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
GYEDGyermek-gondozási díjAki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves korukig (ikrek 3 éves koráig)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, ez a GYED Extra.
- nagyszülői GYEDA gyermek még dolgozó nagyszülője.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
-diplomás GYEDFőiskolán vagy egyetemen alap-vagy mesterképzésben tanuló kismamák.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves korukig)A minimálbér vagy a garantált bérminimum 70%-a.
-nevelőszülői GYEDNevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
GYESGyermek-gondozást segítő ellátásSzülő, gyám, nagyszülő.A gyermek 3 éves koráig. Ha CSED és GYED folyósítás történt, annak lejártától, ha nem, a gyermek születésétől kezdve.28.800 Ft/hó
GYETGyermeknevelési támogatásAz a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel.A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig.28.500 Ft/hó
GYODGyermekek otthongondozási díjaAz a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy sólyosan fogyatékos gyermekét.A gyermek életkorától függetlenül.bruttó 232.000 Ft/hó
CSPCsaládi pótlékSzülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve.Még nem tanköteles korú gyermek esetén, továbbá a tankötelezettség időtartamára, tovább pedig a köznevelésben vagy szakképzésben tanuló gyermekre, annak 20 éves koráig. SNI tanulók 23 éves koráig.)1 gyermek után, 12.200 Ft/hó, 2 gyermek után 13.300 Ft/gyermek/hó, 3 gyermek után 16.000 Ft/gyermek/hó. Egyszülősként vagy tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermekre a CSP összege kicsit magasabb.
ÖFD és örökbefogadói GYESÖrökbefogadói díj és örökbefogadói gyermek-gondozást segítő ellátás2évesnél (ikrek esetén 3 évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő, aki a nevelésbe vétel napját megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket az örökbefogadás előtt kevesebb mint egy évig nevelte saját háztartásában.A nevelésbe vételtől számított 168 napra jár.
Ha a 3 évesnél nagyobb gyermeket örökbefogadó szülő nem jogosult ÖFD-ra, akkor örökbefogadói GYES-t vehet igénybe.
Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).

Természetbeni ellátások

Gyermekétkeztetési kedvezmény

A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételeknek megfelelés esetén akár ingyenesen vehető igénybe.

Ezek a feltételek a bölcsődébe, mini bölcsődébe, óvodába járó gyermekek számára a következők:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • tartósan beteg, fogyatékos, vagy olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
 • három- vagy többgyermekes családban él
 • a család havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és TB-járulékkal csökkentett összegének 130 százalékát
 • nevelésbe vették. 

1-8. évfolyamon:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • nevelésbe vették
 • ugyanilyen életkorú, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő olyan gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeznek el.

1-8. évfolyamon felüli, nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulókra vonatkozóan:

 • nevelésbe vették
 • utógondozói ellátásban részesül.

Ezekben az esetekben az intézményi gyermekétkeztetés ingyenesen biztosított.

50 százalékos normatív kedvezmény biztosított azoknak, akik

 •  1-8. vagy azon felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és olyan családban élnek, ahol három vagy több gyermek van,
 •  1-8. felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint
 • 1-8. vagy azon felüli évfolyamon a  tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára.

Ingyenes tankönyv

A köznevelésben és a nappali tagozatos szakképzésben tanulók számára a tankönyveket az iskolában ingyenesen biztosítják.

anyuka és kisfia az asztalnál leckét írnak

Összefoglalás

Számos támogatás és kedvezmény elérhető tehát ma Magyarországon a családok számára, melyeket ha nem ismertek,, akkor komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.