Ezeket a családtámogatásokat vehetitek igénybe 2023-ban

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 21 perc

Magyarországon ma elég sokrétű a családtámogatások rendszere. Változó mértékben ugyan, de mindegyik támogatási elem a családok életét hivatott segíteni. Ugyanakkor a különböző élethelyzetekben más és más az igénybe vehető támogatások köre. 2023-ban egyes támogatások megszűnnek, viszont újak is kerülnek bevezetésre.

Összefoglalónkban tehát azokat az állami támogatásokat, kedvezményeket vesszük sorra, amelyeket 2023-ban is igénybe vehetnek majd a magyar családok. Cikkünkben az otthonteremtési támogatásokon túl a hiteltartozást csökkentő támogatásokról, adó- és illetékkedvezményekről, valamint a gyermekek után járó juttatásokról is áttekintést nyújtunk.

Otthonteremtési támogatások

Az otthonteremtési támogatások arra hivatottak, hogy a családok saját otthonhoz jutását, illetve annak korszerűsítését, felújítását segítsék. 

Ebbe a körbe tartozik a CSOK támogatás és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne, illetve a Falusi CSOK és az Otthonfelújítási támogatás is. A Falusi CSOK 2024. december 31-ig igényelhető, az Otthonfelújítási támogatás viszont csak 2022. december 31-ig. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

 • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
 • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Ugyanakkor, mivel az elmúlt időszakban - kiváltképp a rezsitámogatás változásai miatt - az ingatlanok energetikai korszerűsítése iránt megnövekedtek az igények, a money.hu szakértői szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár a felújítási/korszerűsítési vonalon jelentkezik valamilyen új támogatási lehetőséggel a Kormány a jövőben.

CSOK 2023 - Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Minden bizonnyal a legszélesebb körben ismert vissza nem térítendő állami támogatás a CSOK, amelyet azok a párok igényelhetnek, akiknek van már gyermekük/gyermekeik, vagy gyermeket terveznek.

A feltételei 2023-ban sem változnak, de tekintsük át, mik is azok pontosan.

Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennétek igénybe a CSOK-ot, akkor feltétel, hogy házasnak kell lennetek, és az egyikőtöknek legalább 40 év alattinak. A gyermekvállalás teljesítésének határideje:

 • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
 • két gyermeknél 8 év,
 • három gyermeknél 10 év a támogatási szerződés megkötésének napjától.

Ha már meglévő gyermek(ek)re tekintettel történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A CSOK összege a következők szerint alakul gyermekszámtól és lakáscéltől függően:

Új ház építés, vásárlásÚj lakás építés, vásárlásHasznált ház építés, vásárlásHasznált lakás építés, vásárlásBővítés
1 gyermek600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft
2 gyermek2.600.000 Ft2.600.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft1.430.000 Ft
3 gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek10.000.000 Ft10.000.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft2.750.000 Ft

A CSOK igénylése feltételekhez kötött, azaz meg kell felelni:

 • az igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételeknek,
 • a gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárásoknak,
 • az ingatlannal összefüggő követelményeknek.

A CSOK feltételeit részletesen megtalálod CSOK oldalunkon, ahol le is ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra.

A CSOK mellé kedvezményes kamattámogatott hitelt is lehet igényelni, ez a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne, azaz a CSOK-hitel.

Kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek

A kamattámogatott hitelt a CSOK támogatás mellé azok vehetik igénybe, akiknek legalább 2 gyermekük van (vagy annyit vállalnak), és a bank hitelbírálati feltételeinek is megfelelnek. Ezt a hitelt új lakás építéséhez vagy vásárlásához, illetve használt lakás vásárlásához lehet igénybe venni. A kedvezményes hitel kamata maximum 3 százalék lehet, az otthonteremtési kamattámogatás a kölcsön meghatározott ügyleti kamatának 3 százalékponttal csökkentett mértéke. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére (legfeljebb 25 évre) nyújtja.

Ingatlancéltól és gyermekszámtól függően az alábbi táblázatban foglaltuk össze a kedvezményes CSOK-hitel összegét:

Új lakás/ház eseténHasznált lakás/ház esetén
1 gyerek
2 gyerek10.000.00010.000.000
3 gyerek15.000.00015.000.000
4 vagy több gyerek15.000.00015.000.000

Falusi CSOK

A Magyar Falu Program keretében a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és felújításához családi otthonteremtési kedvezményt (Falusi CSOK-ot) vehetsz igénybe:

 • használt lakás vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére,
 • meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére.

A támogatás az  úgynevezett preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet felsorol. A Falusi CSOK-ot a lakóház besorolású külterületi ingatlanokra, illetve tanya, birtokközpont területén lévő megfelelő lakóingatlanokra is igényelheted.

A Falusi CSOK összege egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, három vagy több gyermekre 10 millió forint. A támogatási összeg maximum felét költheted az ingatlan megvásárlására, a többi részét a felújításra. Ugyanakkor nem veheted igénybe a Falusi CSOK-ot arra, hogy az általad 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát visszavásárold.

Ha a meglévő ingatlanodat újítanád fel, a támogatási összeg felét kaphatod támogatásként. A Falusi CSOK mellé felvehetsz kamattámogatott CSOK-hitelt is (ha két vagy több gyermeked van).

Nem lakáscélú támogatások

A nem lakáscélú támogatások közül a Babaváró folytatódik 2024. december 31-ig, azonban a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-el kivezették. Ugyanakkor akik már benyújtották a kérelmüket, és megállapították a jogosultságukat az autóra, azoknak hat hónap helyett egy évük lesz arra, hogy megvegyék az autót, azaz adásvételi szerződést vagy pénzügyi lízingszerződést kössenek az autókereskedéssel.

Babaváró - egy speciális gyermekvállalási támogatás

A Babaváró hitel - a CSOK-hoz hasonlóan - nagyon népszerű, mivel az arra jogosultak akár 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A családalapítás előtt álló vagy további gyermeke(ke)t tervező házaspároknak ez jó lehetőség arra, hogy a hitel kamatmentes maradjon, ehhez vállalni kell, hogy 5 éven belül gyermeke születik a párnak. A második gyermek - Babaváró felvételét követő- születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik. 

Fontos, hogy a Babavárónál gyermekvállalás szempontjából csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. A Babaváró hitel gyermekvállalási feltételének nem teljesülése esetén az addig igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. A Babaváró hitel csak akkor igényelhető, ha a feleség életkora 18 és 40 év között van. A további jogosultsági feltételeket a Babaváró oldalunkon ellenőrizhetitek, és a jogosultsági kalkulátorral megnézhetitek, hogy megfeleltek-e az alapfeltételeknek. A Babaváró hitel felvételéhez a jogszabályi feltételek teljesítésén túl az is kell, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelezési szabályai szerint hitelképesnek minősítsen benneteket.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású hiteltermék, ami azt jelenti, hogy bármire költhetitek. Egyik legjellemzőbb, hogy az igénylők a lakáscéljuk megvalósítására fordítják. Itt figyelni kell arra, hogy a bankok a Babavárót eltérő mértékben számítják be önerőként egy esetleges lakáshitel-igénylés során.

Négytahú család, anya otthon mesét olvas a két gyerekének.

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Jelzáloghitel-tartozás csökkentés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés

Ha van Diákhiteled, érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos esetekben mód van a törlesztés felfüggesztésére, illetve a tartozás csökkentésére vagy elengedésére.

A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. A törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén (Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltetése). Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek (ha ő veszi igénybe az ellátást). 

A Diákhitellel rendelkező anya tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után, továbbá a harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.

A Diákhitellel rendelkező anya teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötte be a 30. életévét, és felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermeke születik. Ez utóbbi rendelkezés 2023. január 1-jétől érvényes.

Adó- és illetékkedvezmények

Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények

ÁFA-visszatérítés

Új lakás építése vagy vásárlása esetén, ha a CSOK-ot is igénybe veszitek hozzá, akkor visszaigényelhetitek az ÁFA összegét. Ez akár milliós tétel is lehet. Bővebben írtunk az ÁFA-visszatérítés szabályairól a 2022-es támogatásokról szóló cikkünkben, és CSOK oldalunkon is megismerheted az ÁFA-visszaigénylés részleteit.

Fontos tudni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát két évvel meghosszabbították, így az 2024 végéig fennmarad. Az ÁFA összegének visszaigénylése - mint a CSOK egyik eleme - , is elérhető továbbra is.

Illetékkedvezmény

A CSOK-kal vásárolt lakásokra vonatkozik az illetékmentesség is, hiszen ha CSOK igénybevételével vásárolsz új vagy használt lakást, a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetned. A vagyonszerzési illeték általános mértéke az ingatlan értékének 4 százalék, így a lakásvásárlás során ez a pénz a zsebed maradhat.

Közjegyzői díj csökkentés

A kamattámogatott lakáscélú hitelek, mint a CSOK-hitel) felvételéhez kapcsolódó közjegyzői eljárás díja csökkentett mértékű, ügyértéktől függően, de összességében 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű lehet.

Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények

Első házasok kedvezménye

Ezt az adókedvezményt azok a házaspárok érvényesíthetik, akiknél legalább az egyik fél az első házasságát köti. A kedvezmény havi összege 5.000 forint. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig vehető igénybe. Megosztható a kedvezmény a házastársak között, de akár az egyikőtök is igényelheti, vagy havonta, vagy egyösszegben az éves adóbevalláskor. 

Családi adó- és járulékkedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki elsősorban a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a születésig). Kedvezményezett eltartott lehet még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Kedvezményezett eltartottak száma (fő)Adóalap kedvezmény/hó (Ft)A kedvezmény adóba átszámítva/hó (Ft)
166.67010.000
2266.66020.000
3660.00099.000
4880.000132.000
51.100.000165.000

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, ezt írásbeli nyilatkozatban kell jelezni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni egyösszegben. 

2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól életük végéig. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A kedvezmény munkaviszonyból származó jövedelemre vehető igénybe.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azok az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezmény a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthető. A 30 év alatti anyák SZJA-mentessége 2023. január 1-től igényelhető.

Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. A támogatás a gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Összege egyszeri 64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám vagy az örökbefogadó szülő is. Az anya halála esetén a vér szerinti apa, vagy az, aki a gyermeket ténylegesen gondozza.

Életkezdési támogatás - Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult. A támogatást életkezdési letéti számlára helyezik, és magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcímmel kérelmezni kell a számla megnyitását. A támogatás összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. Ennek az életkornak a betöltése után az összeg felett a fiatal felnőtt maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam további támogatásként a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, de legfeljebb 12.000 Ft-ot ír jóvá. A Start- számla Babakötvényben kamatozik. 

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. Ugyanakkor azoknak is fennáll ez a lehetőség, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és az első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik. A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2022-ben 50.000 forint). A nyelvvizsgadíj visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak is lehetőségük van.

Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások 

A gyermekek után járó rendszeres pénzbeli ellátások rendszere már évek, évtizedek óta állandó, kisebb-nagyobb módosításokkal, új jogszabályok érvényesítésével, de egységes rendszerben működik. Ezt a rendszert a következő táblázatban foglaljuk össze:

Ellátás megnevezéseEllátás hivatalos neveKi igényelheti?Mikor igényelheti?Összege
CSEDCsecsemő-gondozási díjAnya, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (Vér szerinti apa, örökbefogadók ugyanilyen feltételekkel)A gyermek születésétől, vagy a kiírt időpontnál 28 nappal korábban. 168 napra jár (szülési szabadság)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
GYEDGyermek-gondozási díjAki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves korukig (ikrek 3 éves koráig)Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). A GYED mellett dolgozók is megkapják a GYED összegét, ez a GYED Extra.
- nagyszülői GYEDA gyermek még dolgozó nagyszülője.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
-diplomás GYEDFőiskolán vagy egyetemen alap-vagy mesterképzésben tanuló kismamák.A szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig (ikrek 3 éves korukig)A minimálbér vagy a garantált bérminimum 70%-a.
-nevelőszülői GYEDNevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állók.A gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korukig).Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
GYESGyermek-gondozást segítő ellátásSzülő, gyám, nagyszülő.A gyermek 3 éves koráig. Ha CSED és GYED folyósítás történt, annak lejártától, ha nem, a gyermek születésétől kezdve.28.800 Ft/hó
GYETGyermeknevelési támogatásAz a szülő vagy gyám, aki saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermeket nevel.A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig.28.500 Ft/hó
GYODGyermekek otthongondozási díjaAz a szülő, aki otthon ápolja tartósan beteg vagy sólyosan fogyatékos gyermekét.A gyermek életkorától függetlenül.bruttó 232.000 Ft/hó
CSPCsaládi pótlékSzülő, nevelőszülő, gyám, vagy akinél a gyermek ideiglenes hatállyal el van helyezve.Még nem tanköteles korú gyermek esetén, továbbá a tankötelezettség időtartamára, tovább pedig a köznevelésben vagy szakképzésben tanuló gyermekre, annak 20 éves koráig. SNI tanulók 23 éves koráig.)1 gyermek után, 12.200 Ft/hó, 2 gyermek után 13.300 Ft/gyermek/hó, 3 gyermek után 16.000 Ft/gyermek/hó. Egyszülősként vagy tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermekre a CSP összege kicsit magasabb.
ÖFD és örökbefogadói GYESÖrökbefogadói díj és örökbefogadói gyermek-gondozást segítő ellátás2évesnél (ikrek esetén 3 évesnél) idősebb gyermeket örökbefogadó szülő, aki a nevelésbe vétel napját megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket az örökbefogadás előtt kevesebb mint egy évig nevelte saját háztartásában.A nevelésbe vételtől számított 168 napra jár.
Ha a 3 évesnél nagyobb gyermeket örökbefogadó szülő nem jogosult ÖFD-ra, akkor örökbefogadói GYES-t vehet igénybe.
Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).

Természetbeni ellátások

Gyermekétkeztetési kedvezmény

A gyermekétkeztetés olyan természetbeni ellátás, amely meghatározott feltételeknek megfelelés esetén akár ingyenesen vehető igénybe.

Ezek a feltételek a bölcsődébe, mini bölcsődébe, óvodába járó gyermekek számára a következők:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • tartósan beteg, fogyatékos, vagy olyan családban él, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
 • három- vagy többgyermekes családban él
 • a család havi egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és TB-járulékkal csökkentett összegének 130 százalékát
 • nevelésbe vették. 

1-8. évfolyamon:

 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
 • nevelésbe vették
 • ugyanilyen életkorú, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő olyan gyermek, akit fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézményben helyeznek el.

1-8. évfolyamon felüli, nappali rendszerű iskolai oktatásban tanulókra vonatkozóan:

 • nevelésbe vették
 • utógondozói ellátásban részesül.

Ezekben az esetekben az intézményi gyermekétkeztetés ingyenesen biztosított.

50 százalékos normatív kedvezmény biztosított azoknak, akik

 •  1-8. vagy azon felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és olyan családban élnek, ahol három vagy több gyermek van,
 •  1-8. felüli évfolyamra járnak nappali rendszerű iskolába, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, valamint
 • 1-8. vagy azon felüli évfolyamon a  tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára.

Ingyenes tankönyv

A köznevelésben és a nappali tagozatos szakképzésben tanulók számára a tankönyveket az iskolában ingyenesen biztosítják.

Összefoglalás

Számos támogatás és kedvezmény elérhető tehát ma Magyarországon a családok számára, melyeket ha nem ismertek,, akkor komoly támogatási összegektől eshettek el. Érdemes élethelyzethez és lehetőségekhez mérten kihasználni, amit az állam nyújt számotokra. Amennyiben hitel is képbe kerül, úgy a felvételéhez pedig mindenképp célszerű segítséget kérni, hiszen rengeteg utánajárást és adminisztrációt vehet le a vállatokról egy tapasztalt hitelszakértő.