NFC? Érintéses mobilfizetés? Mit jelentenek ezek? Sok tudnivalót és érdekességet szedtünk össze neked erről a témáról.

Az NFC (Near Field Communication) egy olyan technológia, amely gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 4 cm-en belül, mobiltelefonnal történő fizetés esetén.

Napjainkban már szinte mindenki okostelefont használ, így adott esetben a kártyás fizetéssel sem kell bajlódni, elég, ha nálad van a mobilod és máris fizethetsz vele.

Mi szükséges az érinteses mobilfizetéshez?

  • legalább 4.4-es verziószámú Androidos operációs rendszerrel rendelkező NFC chipes mobiltelefon
  • mobiltárca alkalmazás applikáció
  • Mastercard bankkártya
  • azonosító kód (PIN-kód)
  • Magyarországon jelenleg öt kereskedelmi banknál érhető el újgenerációs mobiltárca alkalmazás.
  • internetes elérhetőség (Internetes kapcsolat nélkül egymást követő 10 fizetésre van lehetőség)

Mire jó az NFC?

Az NFC gyorsabb, mint a hagyományos, bankkártyás fizetés, hiszen nem kell várni a POS terminál jóváhagyására, nem kapsz bizonylatot és nem kell aláírni. A technikai könnyedség mellett a törzsvásárlói kártyákat, hűségpontokat is tárolhatjuk a mobilon. Kuponokat, kedvezményeket is könnyebb mobilon keresztül elérni, nem hagyod otthon, ráadásul azonnal hozzájuk tudsz férni.

Biztonságos ez?

Igen! A telefon nem tárolja a bankkártya adatait, a kártyán levő kártyaszám helyett csak virtuális kártyaszámot használ, így történik a fizetés. Ezért sokkal nehezebb dolguk van a tolvajoknak, hiszen a mobiltelefonnak lehet zárolni a képernyőjét, ehhez PIN-kód vagy újabb készülékek esetén ujjlenyomat szükséges. A telefont különböző applikációkkal nyomon is lehet követni, így ha elveszítenéd vagy rosszabb esetben ellopják, könnyebb megtalálni, mint egy bankkártyát.

Az applikáció első bejelentkezésénél regisztrálni kell a fizikai hitelkártyát, így a mobiltelefon már csak egy virtuális kártyaszámot használ. A telefon elvesztésekor, vagy ellopásakor a bankot kell hívni, hogy letiltsák a virtuális kártyát, vagy az applikációban kell törölni a megadott kártyaszámot, így már a szóban forgó mobiltelefonnal semmi esetre sem tudnak fizetni. Fontos megjegyezni, hogy a virtuális kártya letiltása nincs hatással a fizikai kártyára. Ha a mobiltelefon előkerül, akkor lehet kérni az elveszett kártya újravirtualizálását a bank szerződése szerint.

A mobilérintéses fizetés azért is biztonságosabb, mert általában a banki adatokat csak egyszer kell megadni, amikor regisztrálunk, utána már csak az ügyfél által megadott PIN-kódot kell használni.

Mi történik, ha lejár a bankkártya?

Az alkalmazásban rögzített bankkártyákra ugyanaz vonatkozik, mint a fizikai bankkártyára. Ha lejár a kártyánk, akkor a rögzített kártya is érvénytelen lesz. Amint megkapod az új kártyádat, újból beregisztrálod az applikációba és máris használhatod a mobilfizetés.

Milyen beállítások érvényesek a mobilkártyára?

Ugyanazok a beállítások vannak érvényben, mint a konkrét bankkártyánál. Ha pl 300 ezer forintos napi limit van beállítva, akkor a mobil kártyánál is ez érhető el.

Mi az NFC hátránya?

Jelenlegi tudásunk szerint az egyetlen hátrány az, ha lemerül a telefon. Ebben az esetben nem tudod fizetésre, vásárlásra használni.