Általában minimum 4 millió forint értékű ingatlant fogadnak el a bankok mint fedezet. A bevonandó ingatlan(ok) értékének nagyobbnak kell lennie, mint az igényelt hitelösszeg.

A fedezetként bevonandó ingatlan(ok) értékének nagyobbnak kell lennie, mint az igényelt hitelösszeg. A fedezetek értékét értékbecslő segítségével méri fel a bank, mely értéknek ezután a bank maximum 80%-ára adhat hitelt. Ez törvényben van szabályozva.

Ez tehát egy 10 millió forintra értékelt fedezet esetén: 10.000.000 Ft x 80% = 8.000.000 Ft. A fennmaradó összeget saját magadnak kell fizetned (a példában 2 millió forint, ez az önerő), vagy pótfedezetet kell bevonnod (azaz egy másik ingatlant, amit hasonló módon fognak “”beszámítani””).

A gyakorlatban a bankok a belső szabályaik alapján finanszírozzák az ingatlanvásárlás 80 százalékát, több bank is elmegy a finanszírozásban ezen értékhatárig. Van azonban, hogy a forgalmi érték 70, vagy bizonyos esetekben csak 50-60 százalékáig adnak kölcsönt.

Az, hogy e határokon belül mennyi hitelt kapsz az igazolt jövedelmed mellett, nagyrészt attól függ, hogy mit tartalmaz az értékbecslő szakvéleménye.

Az olyan ingatlan, ami
-ikerház, és a másik házrésznek omladozik a teteje, vagy egyéb problémát észlelt a szakértő,
– esetlegesen szolgalmi jog van érvényben rajta,
– temető, kocsma, templom vagy forgalmas vasút mellett fekszik,
– magasfeszültségű vezeték alatt helyezkedik el
– vegyes falazatú (pl. tégla és vályog)
– könnyűszerkezetes
– csak komfortos és nem összkomfortos
nyilván kevésbé forgalomképes, így a bank is kevesebb hitelt ad rá.

Tipp: Ingatlanvásárlásnál mielőtt leteszed a foglalót, érdemes előszűrést kérni, és akár előzetes értékbecslést kérni az adott banktól, vállalva az értékbecslés költségeit is, mert ez lényegesen kisebb veszteséget jelent, mintha utólag derül ki, hogy nem kapsz annyi hitelt, amiből a vételárat ki fogod tudni fizetni. “

Ha gyorsan és díjmentesen akarjátok megérteni az igénylés menetét, és nem szeretnétek elveszni a papírmunkában, akkor keressétek a money.hu szakértőit! Kapcsolatfelvétel az info@money.hu címen vagy a +36 70 464 8990-es telefonszámon. A tanácsadás ingyenes!