Már május közepén lehetett hallani arról, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, mindezt csak a legutóbbi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A hitelmoratóriumot a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani augusztus 31-ig. Mi várható? Mutatjuk!

A hitelmoratórium újbóli meghosszabbítása két hónappal tolta el a törlesztés megkezdését, az adósoknak 2021. június 30. helyett augusztus 31-ig nem kell befizetniük hitelük havi törlesztőrészletét. Fontos tudni, hogy ez a halasztás sem jelent elengedést, csak szüneteltetést, azaz a havi részleteket később meg kell majd fizetniük az érintetteknek.

Újbóli hosszabbítás

A hitelmoratóriumot, mint adósvédő intézkedést a koronavírus-járvány kezdeti időszakában, 2020 márciusában vezették be, eredetileg 2020. december 31-ig. Azonban már tavaly ősszel a hosszabbításról döntött a kormány, azonban csak egy szűkebb körnek, magánszemélyek és vállalkozások esetén is. Viszont az év végén mégiscsak minden érintett számára meghosszabbították a moratórium lehetőségét.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hitelmoratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek a hitelüket 2020. március 19-ét megelőzően folyósították. Ez most sem lesz másképp. A moratórium lehetősége a következő, augusztus 31-ig történő meghosszabbítása során is csak azoknak áll fenn, akik a 2020. március 19-i időpontnál korábban folyósított hitellel rendelkeznek.

Mi a teendője az érintetteknek?

Mivel a hitelmoratórium a jelenlegi formájában hosszabbodik meg augusztus 31-ig, így a jelenlegi szabályok érvényesek rá. Azaz, akinek a hitele moratóriumban van, az automatikusan benne is marad. Feltéve, ha az adós nem kíván ezen változtatni. Ugyanis a hitelmoratórium igénybevétele vagy a törlesztés folytatása bármikor változtatható, a változtatást pedig jelezni kell a hitelt nyújtó bank felé.

Az átmeneti könnyítés sokaknak segítség lehet a mindennapokban, azonban arra számítani kell, hogy később az eredetinél hosszabb lehet a futamidő, és a moratórium alatt meg nem fizetett kamatokat is meg kell fizetni. A money.hu szakértői szerint akinek az anyagi helyzete ezt megengedi, annak érdemes folytatni a hitelének törlesztését.

Kiknek jelenthet segítséget a hiteltörlesztés átmeneti halasztása?  Jól teszi, aki él vele? Mit tegyen, aki időközben szeretne élni vele? És aki ki akar szállni?

megválaszoltuk kérdéseidet korábbi cikkünkben.  

Mi várható később?

Egyelőre az augusztus 31-i dátumot vehetjük biztosnak a hitelmoratórium kapcsán, a továbbiakkal kapcsolatban még nagy a bizonytalanság. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ezt követően egy hosszabb átmeneti időszakban gondolkodnak, illetve tárgyalnak a Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal. A miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában megerősítette az augusztus végéig tartó hosszabbítást, de további részletekről nem beszélt. Annyit elmondott, hogy a moratórium kivezetése komoly szakmai kérdés. Azért adtak plusz két hónapot, hogy a kormánynak és a bankoknak legyen ideje ezt kidolgozni.

Mi, a money.hu szakértői folyamatosan követjük a hitelmoratóriummal kapcsolatos híreket, és a megjelenő rendeleteket. A jövőbeni változásokat is közzétesszük oldalunkon. Azonban fontos megemlíteni a későbbiekre vonatkozóan, hogy az érintett adósok készüljenek arra az időszakra, amikor újra meg kell kezdeniük majd a hiteltörlesztést. Már most próbálják úgy tervezni a költségeiket, hogy ne okozzanak majd gondot a havi törlesztőrészletek.


Benned is felmerült, hogy miért nem csak a moratóriumban töltött hónapok számával hosszabbodhat a futamidő, hanem annál többel is? – Korábbi cikkünkben elmagyaráztuk, miért van ez így.