Az átutalás olyan elektronikus (készpénz nélküli) fizetési mód, mely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével. Azt, akinek küldjük a pénzt, kedvezményezettnek nevezzük. Az utaláshoz minden esetben meg kell adnunk a kedvezményezett nevét, számlaszámát és a küldeni kívánt összeget.

Általában 3 féle utalási mód van, amelynek költségei is különbözőek. A legdrágább a fióki utalás, amikor a bankfiókban kitöltjük az átutalási megbízást tollal és benyújtjuk a banknak. Ez esetben 1 munkanapon belül jut el a pénz, ha azt belföldre utaljuk.

Ennél olcsóbb és gyorsabb módszer, ha telebankon, vagyis a bank telefonos ügyintézőjének segítségével utalunk. A legkényelmesebb és legkedvezőbb díjszabású utalás a netbankon, vagyis a bankok internetbankos felületéről indítható.

Ha telebankon és internetbankon keresztül utalunk, akkor belföldi utalásnál 2019-ben már akár 1 óra alatt is megkaphatja a kedvezményezett az összeget. A legújabb hírek szerint 2020. március 2-ától elérhető lesz Magyarországon az azonnali fizetés, ami azt jelenti, hogy a belföldön utalt összegnek maximum 5 másodpercen belül meg kell jelennie az átutalás összegének kedvezményezett számláján.

Tájékozódj az aktuális átutalási díjakról a bankszámla-kalkulátorunkban!