Átutalás jelentése

Az átutalás olyan elektronikus (készpénz nélküli) fizetési mód, mely során a bankot megbízzuk egy meghatározott összeg elküldésével. Azt, akinek küldjük a pénzt, kedvezményezettnek nevezzük.

Az utaláshoz általában meg kell adnunk a kedvezményezett nevét, számlaszámát és a küldeni kívánt összeget. 2020. márciusától  az azonnali átutalási rendszer indulásával lehetőség van másodlagos azonosító rögzítésére is, amely számlaszám helyett azonosítja be a számla címzettjét. 

Másodlagos azonosító lehet

  • mobiltelefonszám
  • e-mail cím
  • adószám
  • adóazonosító jel

A másodlagos azonosítók használatát minden évben meg kell erősítened a bankod felé.

A korábbi átutalási rendszert váltó azonnali fizetési rendszerben (afr) az átutalások már nem csak a banki munkaidőben, hanem a hét minden napján 24 órában teljesülnek, a címzett az összeget maximum 5 másodperc alatt megkapja. 

Az azonnali fizetési rendszerben maximum 10 millió forint utalható, csak belföldi átutalásra és csak forint átutalásra használható. Fontos, hogy afr átutalást csak a  netbankon vagy mobilbankon keresztül kell kezdeményezni. A lakossági átutalások automatikusan ebben a rendszerben bonyolódnak,  a cégeknek általában külön kérniük kell, hogy az átutalást az afr rendszerben teljesítse a bank. A 10 millió forint feletti és alapesetben a vállalati átutalások a hagyományos átutalási rendszerben, munkanapokon reggel 8 és délután 5 óra között 1-1,5 órás intervallumokban teljesülnek. 

Átutalást bankfiókban, telebankon, videobankon, valamint net- és mobilbankon keresztül is indíthatunk. Ezeknek eltérő költségei vannak - a legdrágább a fióki utalás díja. 

Az átutalásokat itthon ezen felül tranzakciós illeték terheli. Ennek mértéke 3 ezrelék, maximum 6000 forint. A 20 ezer forint alatti afr átutalások illetékmentesek. 

Tájékozódj az aktuális átutalási díjakról a bankszámla-kalkulátorunkban!