Árfolyam jelentése

Pénznemek közötti átváltásra szolgáló mérték (egység)/arány, amely többféle lehet (pl. referencia árfolyam, pénztári, deviza, vételi, eladási, számlakonverziós, stb.). A bank az általa alkalmazott árfolyamot attól függően állapítja meg, hogy milyen fizetési művelethez alkalmazza (pl. bankszámlák közötti átvezetések, bankkártyával végzett tranzakciók, készpénzfelvétel, stb.).

A deviza árfolyama például annak másik devizában kifejezett ára. A devizák árfolyama nem naponta egyszer változik, mint ahogy sokan hiszik, hanem szinte másodpercenként. A Magyar Nemzeti Bank naponta egyszer közli a hivatalos devizaárfolyamait, a bankok és pénzváltók ugyanakkor akár napon belül is más deviza és valuta árfolyamokat alkalmaznak, így könnyen lehet, hogy reggel még más árfolyamon tudjunk pénzünket átváltani, mint pár órával később. 

Ha nagyobb összeget akarunk átváltani, akkor érdemes az interneten élő árfolyamokat nézni, hogy tudjuk, hogy mennyire reális a felkínált árfolyam. A pénzváltók nagyobb összeg váltása esetén egyedi árfolyamot alkalmaznak – ekkor a meghirdetettnél kedvezőbb árfolyamot kaphatunk.