Bankszámlaszám jelentése

A bank által kiadott ügyfél azonosító szám, hivatalosan pénzforgalmi jelzőszám. Minden banknak egyedi a bankszámlaszám első 3 számjegye, vagyis hozzáértők már csak ez alapján is meg tudják mondani, hogy melyik pénzintézetnél vezetsz számlát.

A bankszámlához Magyarországon 3x8 számjegyű bankszámlaszám tartozik, mint egyedi azonosító. (Sok bank csak 16 szájegyet ad meg, de hivatalosan ekkor az utolsó 8 számjegy 0)

 Ha valakitől pénzt, vagyis utalást vársz, akkor ezt a 3*8 karaktert kell megadnod. Céges bankszámlához is rendelhetsz úgynevezett másodlagos azonosítót. Ez mobilszám, email cím, vagy adószám lehet. Ha másodlagos azonosítót állítasz be, akkor partnereidnek nem kell a számlaszámot megadnod, ők a másodlagos azonosító magadásával tudnak neked utalni.

Ha nemzetközi utalásokat indítasz/fogadsz, akkor a nemzetközi, IBAN (International Bank Account Number) számlaszámra is szükséged lesz.  Az IBAN számot az Európai Unióban és Európa más államaiban vezették be, használata elősegíti az Európán belüli nemzetközi fizetési ügyletek pontosabb, gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb lebonyolítását. 

Az IBAN számot minden számlanyitáskor automatikusan generál neked a bankod, s azt a szerződésen fel is tünteti. Az IBAN országonként eltérő tartalmú és hosszúságú. Magyarországon 28 karakterből áll. Ennek első két karaktere kötelezően a HU-jelzés, amit két számjegyből álló ellenőrző kód követ. Az utolsó 24 karakter pedig a magyar számlaszámod 24 számjegye. 

Bizonyos esetekben szükség lehet egy harmadik számla azonosítási megoldásra, a SWIFT kód használatára. A SWIFT kód egy standard formátumú Üzleti Azonosító Kód (Business Identifier Code, BIC), melyet bankok beazonosítására használnak világszerte. Ezeket a kódokat a bankok a nemzetközi utalások során használják. 

A SWIFT kód elemei 

A bank nemzetközi neve: 4 betű

Ország kód: 2 betű

Helység kódja 2 betű

Bankfiók szonosító: 3 számjegy, ha csak a központot jelöli az azonosító, erre a helyre XXX kerül.

A SWIFT számlaszám összetétele:

SWIFT kód + IBAN számlaszám