Devizakonverzió jelentése

Egy deviza másik devizára való átváltása. Általában akkor történik ha különböző devizanemű számlák között pénzmozgás van, például egy eurós számláról utalunk egy forintos számlára. Ez akár történhet különböző bankok és számlatulajdonosok között is, de akár egy bankon belül is, ha többféle devizanemű számlánk van. 

Az átvezetésnek és a nemzetközi utalásnak díja lehet, erre érdemes odafigyelni. A bankok a devizajóváírásért és a konverzióért is felszámíthatnak díjat. Az átváltási (devizakonverziós) díjakat a bankok minden munkanap közzéteszik a weboldalukon.

A tranzakció típusa szerint lehet azonnali konverziós, amikor az átváltás napján érvényes árfolyamon kerül sor az átváltásra. Az átváltások legtöbb esetben ugyanakkor spot értéknappal számolják el, ami az üzletkötés utáni második munkanap (T+2). Tehát, ha a devizát vásárolsz spot értéknapra, az ellenértéket aznap elkülönítik, míg a vásárolt deviza az üzletkötést követő második munkanapon kerül jóváírásra számlán (Ezt a tranzakció végrehajtásának időigénye és a nemzetközileg elfogadott szabályok indokolják). Spot értéknaptól eltérő konverzió esetén a tényleges terhelés, illetve jóváírás a megállapodott értéknapon történik. 

A konverzió minden, a bank által jegyzett minden deviza-forint párra, illetve a  jegyzett devizák közül bármely kettő között.