Hitelkeret jelentése

A hitelszerződésben meghatározott pénzösszeg, amelyet a bank az adós rendelkezésére tart, illetve bocsát, a hitelszerződés feltételeinek megfelelően. Általában hitelkártyáknál és folyószámlahiteleknél használatos.

A felhasználható hitelkeret nagyságát a hitelbírálat eredményétől függően határozza meg a bank. A hitelkeret megállapításának legfontosabb eleme az adós jövedelme (a számlájára érkező forgalom). Ugyanakkor a hitelkeret kihasználtsága és a visszafizetési kötelezettségek teljesítése is sokat nyom a latban, a későbbiekben ezeknek legalább akkora szerepe van a hitelkeret méretének meghatározásában.

A hitelkeret mértéke az igénylő és a bank közötti alku eredménye lehet. A bank egyoldalúan emelheti a hitelkeretet, a hitelkeret esetleges csökkentéséről azonban előzetesen tájékoztatnia az ügyfelet.  

Amíg nem használja a hitelkeretet az ügyfél, addig a szolgáltatásért hitelkártyánál nem, folyószámlahitelnél általában nem kell fizetni. Előfordulhat, hogy a bank (hitelkeret) fenntartási díjat számol fel, ez azonban jellemzően csak céges hitel esetében történik meg. Hitelkártyánál a kártya éves díja az a fix költség, amit akkor is meg kell fizetni, ha nem használjuk a hitelkeretet. 

Ha használod a hitelkeretet, azaz költesz belőle, akkor folyószámlahitel esetében a felhasznált összeg után a felhasználás időtartamára kamatot és számlacsomagtól függően kezelési költséget vagy lehívási díjat is fizetned kell. Hitelkártya esetén a hitelkeret felhasználása után csak akkor kell kamatot fizetned, ha a türelmi idő lejártáig nem fizeted vissza az aktuális teljes tartozást, illetve abban az esetben, ha hitelkártyáddal készpénzt vettél fel. 

A felhasznált összeg automatikusan visszatöltődik, ha a fizetési vagy hitelkártya számlára jóváírás érkezik, például a következő havi fizetés.

A cégek számára is jól jöhet a hitelkeret. Ezt akkor célszerű igénybe venni, ha a vállalkozás átmeneti forráshiánnyal küzd, de árukészletet, anyagot kíván venni, vagy váratlan üzleti kiadása keletkezik. A hitelkeretet a vállalkozói hitelek esetében általában egy évig lehet használni, majd meg lehet újítani. A törlesztés a keret felhasználása után kezdődik. A visszafizetett összeg újra felhasználható.

chatsimple