Lakossági folyószámla jelentése

Bank által a lakossági ügyfélkörbe tartozó természetes személy(ek) részére megnyitott és vezetett bankszámla. Pénzintézeti szolgáltatás, amely bankszámla szerződéssel vehető igénybe. 

Pénz elhelyezésére, felvételére, lekötésére és utalására alkalmas számla. Itt írja a bank jóvá a beérkezett összegeket és teljesíti az általad adott fizetési megbízásokat (átutalásokat). 

Egyenlege negatív is lehet, tehát automatikusan (kényszer)hitelhez juthatsz, ha a számlanyitáskor erre – folyószámlahitel-keret megnyitására - megállapodás történt. Az ehhez szükséges feltételeket a bank hitelbírálat során ellenőrzi. 

A számla nyitásakor szükséges a személyi azonosság igazolása, az adószám bemutatása, valamint az adott folyószámlához kötött minimum tőke elhelyezése, amely később részt vesz a számlaforgalomban.

A számlanyitáskor egyszeri számlanyitási díjat számolhatnak fel a bankok, illetve a számla vezetéséért havi rendszeres díjat (számlavezetési díj) kerül kivetésre. A számlán lebonyolított pénzforgalom után - általában a számlaművelet összegével arányos - tranzakciós díjat és tranzakciós illetéket számolhat fel a bank. A számlavezetési és tranzakciós díjak bankonként és bankon belül számlánkét eltérőek lehetnek, ezért érdemes azokat időről-időre átnézni. A megfelelő számla kiválasztását nagyban segítheti, ha előzetesen átnézzük saját banki szokásainkat: hányszor és milyen csatornán utalunk, adunk-e csoportos beszedési megbízást közüzemi szolgáltatónak számlafizetésre, mennyit költünk, milyen gyakran vásárolunk bankkártyával, milyen gyakran, milyen összegben veszünk fel pénzt a számlánkról. Ezen szokások összegzése alapján választhatjuk ki a számunkra legoptimálisabb bankszámlát.

Az elmúlt időben újra terjedni kezdett a bankoknál az úgynevezett csomagáras számla. Ilyenkor a bank csak havi egyszeri számlavezetési díjat számít fel, s a tranzakciókat nem terhelik külön díjak (a tranzakciós illeték kiterhelésére ugyanakkor sor kerülhet).