Számlavezetés, bankszámla számlavezetési díj jelentése

Folyószámla működtetése, azaz a pénzforgalmi tranzakciók nyilvántartása: kifizetések (terhelés) teljesítése és befizetések (jóváírás) fogadása.

Általában a bank a számlavezetésért havi díjat számol fel. A számlavezetési díj általában egy fix összeg, amely mellett az igénybevett szolgáltatásokat tranzakció alapon, egyedi díjért biztosítja a bank.  A legtöbb banknál ugyanazokat a számlavezetési és bankszámlához, bankkártyához kapcsolódó szolgáltatásokat, kényelmi funkciókat (pl. telebank, netbank) kapjuk, viszont nem mindegy, hogy mennyiért.

A bankok különböző ügyfélcsoportok részére, a bankszámlához kapcsolódó különböző pénzforgalmi és egyéb banki szolgáltatásokat számlacsomagban nyújtják. Ezekben az esetekben a bank a szolgáltatást a standardtól eltérő díjazás ellenében nyújtja. 

A számlacsomagok között egyre gyakrabban találkozunk úgynevezett csomagárazással. Ebben az esetben a bank egy fix díjért a szolgáltatási körébe eső bankszámlához (és bankkártyához) kapcsolt szolgáltatást ingyen nyújtja, függetlenül attól, hányszor vesszük azokat igénybe.