Többgyermekeseknek áll a lakáshitelpiac

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A gyermekvállalást tervező családok több 10 millió forintot fordíthatnak lakásvásárlásra támogatások segítségével

A család- és lakástámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően még több lehetőség nyílik lakásvásárlásra azoknak a családoknak, amelyek gyermekvállalást terveznek - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Támogatások használt és új lakásra

Lássunk néhány példát! Ha július után egy kétgyermekes családba egy harmadik gyermek érkezik, akkor a feltételek teljesülése esetén maximum 10 millió forintos babaváró hitelt kaphatnak, amit a harmadik gyermek érkezése után kamatmentesen törleszthetnek. 

Ha pedig ezt a 10 millió forintot és a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) keretében elérhető további támogatásokat használt lakás vásárlására fordítják, akkor 6,2 millió forint vissza nem térítendő összeget, és 11 millió forint szintén kedvezményes lakáshitelt kaphatnak. Ez még plusz 27,2 millió forint

Ha pedig a harmadik gyerek érkezésekor inkább új lakásba vagy házba költöznének, akkor ugyanez a család 35 millió forintot kaphat, amiből csak 21 milliót kell visszafizetni. Előzetesen azonban a lehetőségek maximális kihasználása érdekében forduljunk a money.hu szakértőihez, hiszen az egyes banki ajánlatok között jelentős eltérések lehetnek!

Új szabály az alapokra

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője további jó hírrel is szolgált, hiszen a csok-szabályozás egyik új eleme szerint a már meglévő alapra is fel lehet húzni az új lakóingatlant, amennyiben az a szakértői vélemény szerint megfelelő az építkezésre. Vagyis, hogy érthetően fogalmazzunk, egy elbontandó romos ház vagy nyaraló helyére – ha az alapok megfelelők – a csok segítségével is építhetünk házat.

Mennyibe kerülnek a családi házak és lakások?

Balogh László felhívta a figyelmet arra is, hogy az új támogatások élénkítik majd a lakáspiaci forgalmat, amelyek hatása várhatóan az árakban is megjelenik a második félévtől.

Tájékoztatásul nézzük meg a márciusi ingatlanárakat az ingatlan.com elemzésében, hogy mégis mire fordíthatjuk a korábban felsorolt támogatásokat! Budapesten a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 47 millió forint volt, a 80-100 négyzetméteres lakásoké pedig 65 millió forintot tett ki. 

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 39-46 millió forintnál járt, míg a 80-100 négyzetméteres lakásokért 34-42 millió forintot kellett adni. Szegeden a szóban forgó családi házak átlagosan 45 millió forintba kerültek, a lakások esetében 29-37 millió forint között szóródtak az árak. Győrben a 100-120 négyzetméteres családi házaknál 35-42 millió forint, a 80-100 négyzetméteres lakásoknál pedig 31-39 millió forint volt az átlag.

(ingatlan.com elemzés)

Fotók: Shutterstock

chatsimple