Nagycsaládosként vennél új autót? Akkor most figyelj!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Júliustól az állam támogatja a nagycsaládososok hétüléses, új autójának vásárlását. De mennyit tegyünk hozzá? És mit kapunk érte? Ennek járt utána a money.hu.

Kedvező feltételekkel cserélhetik le a meglévő autójukat vagy vásárolhatnak új, hétüléses autót az állami támogatásra jogosult nagycsaládosok. Az állam ugyanis az autó vételárának legfeljebb felét, maximum 2,5 millió forintot ad vissza nem térítendő támogatásként az érintett nagycsaládosoknak júliustól. 

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu összeállítása szerint az állami támogatás mellett az új autó megvásárlásához szükséges további összeget akár személyi kölcsönből is finanszírozni lehet majd. De csak azoknak érdemes ezzel számolniuk, akik a jövedelmi helyzetükből adódóan 3-5 évre tudják vállalni a törlesztő részleteket, tette hozzá Trencsán Erika, a money.hu szakértője

Akár 1 millióval drágább lehet

Bár a támogatást csak júliustól lehet igényelni, a money.hu már kiszámolta, hogy a legkedvezőbb személyi kölcsönök mekkora kiadást jelentenének. Trencsán Erika hangsúlyozta, hogy a személyi kölcsön felvétele előtt érdemes a money.hu szakértőjével átnézni a lehetőségeket, mert a banki ajánlatok között jelentős különbségek lehetnek.

De mekkora különbségről beszélhetünk? Az 5 éves futamidejű, 3 millió forintos személyi kölcsönök közül a legolcsóbbaknál most havonta fixen 58-62 ezer forint a törlesztés. De vannak jóval drágább, 70-78 ezer forintból törleszthető konstrukciók is, amelyeknél a teljes visszafizetendő összeg akár 1 millió forinttal is több lehet. Mindemellett a 3 éves futamidejű 3 millió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb kölcsönnél 91-97 ezer forintos törlesztő részlet jön ki. 

Mennyiért vehetünk magunknak új, hétüléses autót?

Végül nézzük meg azt is, hogy egyáltalán mennyiért vásárolhatunk új autót? A kocsi.hu autóhirdetési portál szerint a hétüléses modellek között az árak jelentős szórást mutatnak. A kocsi.hu gyűjtése szerint a legolcsóbbak – például Dacia vagy Fiat – 4-5 millió forint alatti listaáron elérhetők, de sok modellt megvásárolhatunk 5-10 millió forint között is.

(money.hu elemzés)
Fotó: Shutterstock
Infografika: kocsi.hu

chatsimple