Falusi CSOK – hol a legdrágább és a legolcsóbb?

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A falusi csok részletes szabályozása a héten jelent meg, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken májusban milyen árakkal találkozhatunk.

Minőségi javulást hozhat a felkapott településeken a CSOK

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) segítségével közel 2500 településen lehet használt lakást venni, majd korszerűsíteni vagy bővíteni. Azonban a támogatások maximum felét lehet vásárlásra költeni, a többit korszerűsítésre vagy bővítésre kell felhasználni.

A falusi CSOK várhatóan a családi- és ikerház vásárlásoknak, építéseknek és korszerűsítésnek adhat lendületet, így a népszerű kistelepülések ingatlanállományának minősége jelentősen javulhat. 

Százszoros különbség is lehet az árakban

Az ingatlan.com elemzése szerint az érintett településeken május közepén 14.639 lakóingatlant kínáltak eladásra. A szóban forgó 2500 település ingatlanárai között azonban hatalmas, akár százszoros különbség is megfigyelhető. Ez nem csoda, hiszen az ország felkapott régióiban jóval magasabbak az árak.

A Balaton a legdrágább

Természetesen a Balaton vonzáskörzetében a legdrágábbak a települések. Közülük Balatonakali viszi a prímet, ahol összesen 17 lakóingatlan vár gazdára átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron. A második helyen található a Művészetek Völgye fesztiválhoz köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat.

A harmadik helyen áll Tihany, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért. A legdrágább falusi CSOK-os települések közé tartozik még Szentbékkálla, Dörgicse és Kékkút, ahol 483-500 ezer forintra jön ki a négyzetméterár.

Ezek a legolcsóbb falusi CSOK települések

A legolcsóbb települések között van a Vas megyei Halastó, ahol 8 ezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan. Az olcsó települések között található még a Borsod megyei Felsővadász, a Békés megyei Pusztaottlaka, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainoka, ahol már négyzetméterenként 12-13 ezer forintért is lehet ingatlant vásárolni, és itt a házak teljes vételára is csupán 390 ezer-1,2 millió forint között mozog.

(ingatlan.com elemzés)

Fotók: Shutterstock

chatsimple