A babaváró hitel közös döntés!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Óriási az érdeklődés a babaváró hitel iránt, de a házastársaknak közösen, tudatosan és hosszú távra kell dönteniük!

A babaváró hitel a legújabb állami támogatás, de még mielőtt igényelni szeretnénk, alaposan gondoljuk át a hosszú távú terveinket! A hitel felvétele ugyanis a gyermekvállalás, ami egy házaspár tagjainak közös döntése és hosszú távú elköteleződést jelent.

Át kell néznünk a családi kasszát!

Megfontoltan döntsünk a gyermekvállalásról és ezen keresztül a babaváró hitel felvételéről is! Előzetesen érdemes a bevételeket és a kiadásokat számba venni. Bár minden családnál eltérően alakulhatnak a kiadások, nézzük meg a hivatalos statisztikákat, hogy mégis mire számíthatunk, ha családot alapítunk.

A hivatalos adatok szerint az egygyermekes családoknál a havi átlagos kiadás 260 ezer forint, míg a kétgyermekes családoknál 296 ezer forint. Ezek a nagyságrendek tartalmazzák többek között az élelmiszer-vásárlást, a rezsit, a ruhavásárlást, a közlekedést és még sorolhatnánk.

Közösen és tudatosan kell döntenünk!

„Azt is figyelembe kell venni, hogy a gyermekkel otthonmaradó szülő addigi jövedelme helyett a gyermeknevelésre adott állami támogatás lép be, amely kevesebb lehet a korábbi fizetésnél. Ahhoz, hogy a család anyagi helyzete biztonságos maradjon, a gyermekvállalásról és a babaváró hitel felvételéről a családnak közösen és tudatosan kell döntenie” – hangsúlyozza Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Ez a babaváró hitel lényege!

Bár a babaváró hitel feltételei adottak, a bankok hitelelbírálási gyakorlata eltérhet egymástól, ezért érdemes hitelszakértő segítségét kérni. Most előzetesen a teljesség igénye nélkül lássuk a babaváró legfontosabb részleteit:

  • öt éven belül meg kell születnie az első gyermeknek;
  • ha öt éven belül megérkezik az első baba, akkor a családnak 3 évig nem kell fizetnie a törlesztéseket és a hitel kamatmentessé válik;
  • ha a második gyermek is megszületik, akkor további 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, valamint a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam;
  • a harmadik baba megérkezésénél pedig az állam a teljes tartozást átvállalja;
  • a hitel törlesztő részlete havonta maximum 50 ezer forint lehet, a futamidő pedig legfeljebb 20 év.
chatsimple