Hétfőtől itt az azonnali fizetési rendszer

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A bankszektorban most minden az azonnali fizetési rendszerről szól, hiszen március 2-tól már így fognak teljesülni az átutalásaink. Nézzük meg, mit is jelent ez a gyakorlatban!

Hitel hétfő című videósorozatunk legújabb részéből megtudhatjátok, hogyan fog működni az azonnali fizetési rendszer a mindennapokban. Emellett bemutatunk még egy újdonságot, amivel még egyszerűbben lehet utalásokat indítani és fogadni. A videót a bejegyzés végén találjátok!

Most így működnek az átutalások

Ha utalást kezdeményezel a bankszámládról, akkor az összeg  - banki nyitvatartási időben - 4 órán belül kell hogy megérkezzen a kedvezményezett számlájára, függetlenül attól, hogy internetbankon, mobilbankon vagy bankfiókban adtad meg az utalási megbízást. Banki nyitvatartási időn túl, azaz hétvégén és munkaszüneti napokon ezek a megbízások csak a következő munkanapon teljesülnek.

Nézzük, hogy fog ez változni hétfőtől!

Azonnal teljesülő átutalások

A jövő héttől minden banknak biztosítania kell ügyfelei részére, hogy az átutalt pénz azonnal, egész pontosan 5 másodperc alatt megérkezzen a kedvezményezetthez. Ez az elektronikusan indított, 10 millió forint alatti utalási összegekre érvényes, azaz gyakorlatilag a hétköznapi átutalásaink mindegyike azonnal kell hogy teljesüljön a nap 24 órájában bármikor, hétvégén és ünnepnapokon is.

Ez óriási segítséget jelent, hiszen ha határidős fizetésed lenne, például hiteltörlesztés, akkor mostantól nem kell figyelned arra, hogy időben indítsd el a fizetést, hogy ne csússz ki a fizetési határidőből.

Trencsán Erika, a money.hu pénzügyi szakértője

Másodlagos azonosítók és az azonnali fizetési rendszer

Eddig, ha utalást indítottál, mindig tudnod kellett a kedvezményezett számlaszámát, azt a hosszú, nehezen megjegyezhető, 16 vagy 24 számjegyből álló számsort. Ezentúl már nem lesz akadály, ha nem tudod a számlaszámot, mert elegendő lesz a “címzett” telefonszáma, adóazonosítója, e-mail-címe is. Ezeket nevezzük másodlagos azonosítóknak. 

Van azonban egy fontos részlet ezzel kapcsolatban! Csak akkor tudsz a fenti azonosítókra utalást indítani, ha azokat már regisztrálta a banki rendszerben az, akinek utalni akarsz. Ha szeretnéd, hogy neked is utalhassanak mások ilyen módon, regisztráld te is bankodnál a saját másodlagos azonosítóidat.
Alábbi videónkban a jelenlegi és az új, azonnali fizetési rendszert hasonlítjuk össze, és kitérünk arra is, hogy miért lehet a készpénzes fizetés alternatívája az azonnali átutalás, egy jól megválasztott bankszámlával.

Ha szeretnél még hasonló videókat látni, kövesd te is Facebook-oldalunkat! Hitel hétfő című videósorozatunkban hétről hétre segítünk eligazodni a különböző banki termékek tengerében!

Ha tájékozódni szeretnél pénzügyi lehetőségeidről, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot!

Ez is érdekelhet