Így érdemes bankolni a kijárási korlátozások alatt

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Most elektronikusan érdemes bankolni, a legtöbb banknál a neten keresztül lehet nyilatkozni arról, ha valaki nem szeretne élni a fizetési moratórium adta lehetőséggel. Ha pedig valaki úgy dönt, hogy szükséges lenne hitelre és a jövedelmi helyzete ezt hosszú távon megengedi, annak érdemes a money.hu szakértőinek segítségével áttekinteniük a bankok kínálatát. 

A legtöbben ma már a netbankokon, mobilbankokon keresztül tudnak bankolni és a járványhelyzetben ezeket érdemes használni.  Ezt ma már a számlatulajdonosok túlnyomó része megteheti, az elmúlt években ugyanis a magyar bankoknál vezetett számlák egyre nagyobb része vált elérhetővé elektronikusan, elsősorban interneten keresztül. Az arányuk 2010-ben még alig több mint 60 százalék volt, 2015-ben meghaladta a 73 százalékot, mára pedig átlépte a 80 százalékos szintet.

60-ról 80-ra

A legtöbb bankszámla ma már elérhető elektronikus úton, az elmúlt években jelentősen növekedett az ilyen számlák aránya. 

"Manapság a magyar bankok összesen több mint 10 millió - céges és magánszemélyekhez köthető - számlát vezetnek, ezekből 10-ből 8 pedig elérhető az interneten vagy szoftveres megoldáson keresztül.  Tehát az elektronikusan elérhető számlák részesedése a teljes állományhoz képest képest 80 százalék feletti. Az arány 2015 végén még alig több mint 73 százalékos volt, 2010 végén pedig valamivel 60 százalék felett járt.”

mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője

Bankkártya, fiókok, internet

Nem kell aggódniuk azoknak sem, akiknek folyamatban van a hiteligénylésük és még nem történt meg a folyósítás, ezeket a folyamatokat is kezelik a bankok.

Fontos az is, hogy a március közepén életbe lépett egyik adósvédelmi intézkedés, a fizetési moratóriumot minden hiteles automatikusan megkapja, akinek viszont a jövedelmi helyzete megengedi és úgy dönt, hogy továbbra is fizetné a hitelét, az elektronikus úton tehet nyilatkozatot erről a legtöbb banknál. 

A mindennapi bankolásnak ma már a része a vásárlás és fizetés is, érdemes bankkártyával fizetni, amit csak lehet a készpénzhasználat helyett. A banktermináloknál is változás lesz, eddig 5 ezer forint feletti vásárlásoknál kellett megadni a kódot, ám napokon belül változhat a helyzet, mert a járvány megfékezését célzó intézkedések egyikének köszönhetően 15 ezer forintra emelkedik az érintéses fizetések korlátja. 

Vannak bankfiókok, melyek nyitvatartása a szokásosnál rövidebb, illetve pár fiók már bezárásra is került. Ezek miatt is érdemes elektronikus csatornákat igénybevenni. A nyitvatartó fiókoknál viszont fokozott higiéniai előírások vannak, tehát ezekben is biztonságban vannak az ügyfelek.

Különbségek, tanácsok

A money.hu szakértői szerint a bankszámlák és a bankkártyák díjai között is jelentős különbségek lehetnek. Ez pedig fokozottan igaz a hitelekre. Érdemes emiatt nem csak a saját, hanem a többi bank díjait, hitelfeltételeit áttekinteni.

Ha valakinek a jövedelmi helyzete hosszú távon megengedi, hogy hitelt igényeljen és alapos mérlegelés után így dönt, annak érdemes áttekintenie a money.hu kalkulátoraival és a money.hu szakértőinek a segítségével a kínálatot. Mert egy lakáshitel esetében például a visszafizetendő összegben milliós eltérések is lehetnek.