Visszatértek a babaváró hitelesek

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Az idén és jövőre is összesen több mint 300 milliárd forintot szán a költségvetés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető lakástámogatásokra és a babaváró hitelre, igaz, kicsit változik a mérleg. A money.hu megnézte, hogy mekkora a kereslet a támogatott hitelek iránt és érdekes eredmények jöttek ki. A babaváró és a csokos konstrukciók áttekintésének az is apropót ad, hogy könnyítettek a szabályokon, így a jövőben még többen vehetik igénybe ezeket a kedvezményes lehetőségeket. A pontos feltételekben, kritériumokban a money.hu szakértői személyre szabottan tudnak segíteni az érdeklődőknek.

A jövőben is jelentős összeg megy az államkasszából a támogatott hitelkonstrukciókra, köztük a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető lakáscélú hitelekre - áll a money.hu összeállításában, amely a jövő évi költségvetés benyújtása és a támogatottak körének bővítése apropóján készült. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt tizenkét hónapban az érdeklődők jelentős százaléka választotta a kedvezményes megoldásokat. 

Több 100 milliárdos keretek

Május végén jelent meg a jövő évi költségvetési tervezet, amely a tavaly bevezetett, szuperkedvezményes babaváró támogatásokra 67 milliárd forintot biztosít, lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szán, összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret. Az idei évben hasonló a nagyságrend, a 2020-as évre a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg esetlegesen változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt. Elképzelhető ugyanis, hogy a konstrukciók iránti kereslet valamivel visszafogottabb lesz. 

Bár a gyermekvállalást ösztönző babaváró hitelhez nem kell ingatlanfedezet, tapasztalatok alapján az igénylők egy része ezt a kedvezményes kölcsönt is lakáscélra fordítja, amelynek összege maximum 10 millió forint lehet, a futamidő pedig 20 év. Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a jövőben a korábbinál többen igényelhetik majd mind a babavárót, mind pedig a támogatott lakáshiteleket, előbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik.  

Miért jó a babaváró?
Szabad felhasználású kölcsön, amelynek összege maximum 10 millió forint, a futamidő pedig 20 év is lehet. Egy gyermek megszületése esetén a kölcsön kamatmentes lesz, két gyermeknél a tartozás 30 százalékát, három gyermeknél pedig a teljes adósságot elengedik. A törlesztés pedig szüneteltethető. (A pontos feltételekről a money.hu szakértői tudnak segítséget adni minden érdeklődőnek.)

Minden negyedik

A banki ajánlatokat naprakészen bemutató money.hu-nál az elmúlt tizenkét hónapban népszerűek voltak a támogatott konstrukciók. Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések. 

A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban kevesebben érdeklődtek a babaváró iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések. A money.hu összeállításából kiderül az is, hogy az utóbbi 12 hónapban az érintettek többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghitel iránt érdeklődött. 

A money.hu szakértői szerint, bár a támogatott konstrukciók igénylése szigorú feltételekhez kötött, a bankok belső szabályai között mégis lehetnek eltérések. Bizonytalanság esetén érdemes szakértők segítségét kérni, egy csokos hitel esetében éppúgy, mint egy piaci lakáshitelnél. 

Ez is érdekelhet
chatsimple