Pénzügyek, játékosan!

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Van még hova fejlődnünk a pénzügyi tudatosság terén egy friss kutatás szerint: évek óta kevesebb magyar készít például házi költségvetést vagy követi nyomon a kiadásait. Éppen ezért egyre több vetélkedő, innovatív játék és okostelefonos applikáció készül kifejezetten a fiataloknak, hogy minél korábban megismerkedjenek az alapvető pénzügyi fogalmakkal. 

Elcsépeltnek tűnik, de a pénz a mindennapjaink része, akkor is pénzügyekkel foglalkozunk, amikor kártyával fizetünk a boltban, spórolunk például egy mobiltelefonra, bankszámlát választunk vagy éppen hitelt szeretnénk felvenni. A pénzügyi tudatosság fontos ahhoz, hogy megfontolt döntéseket tudjunk hozni a mindennapokban, ráadásul, minél korábban kezdünk el ismerkedni a témával, annál könnyebb dolgunk lesz a későbbiekben.

Éppen ezért egyre több kezdeményezés indul, amely kifejezetten a fiatal korosztályt célozza meg és próbálja játékos formában megismertetni velük az alapvető tudnivalókat. Nézzük, hol tanulhatnak a pénzügyekről játékos formában a fiatalok! 

Van még tér a fejlődésre

A pénzügyi tudatosság terén ugyanis bőven van még tér a fejlődésre. A Pénziránytű Alapítvány közreműködésével Magyarország harmadszor vett részt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi kutatásában, amely 26 országban vizsgálta a pénzügyi tudatosságának szintjét.  A felmérés szerint valamennyi résztvevő országban elmondható, hogy a lakosság jelentős része nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi műveltséggel ahhoz, hogy kellő eredményességgel foglalkozzon a mindennapi pénzügyeivel. Magyarországon a pénzügyi műveltséget mérő mutató értéke az OECD-átlagához erősen közelít, ezzel pedig a középmezőnyben foglal helyet. A felnőtt magyar lakosság pénzügyekhez való hozzáállását és pénzügyi döntéseit nézve viszont alulteljesít. Ez pedig arra utal, hogy az elméleti gazdasági tudás gyakorlati alkalmazását még fejleszteni kell.  Egyre kevesebben készítenek például házi költségvetést, és nálunk követik a legkevesebben nyomon a kiadásaikat.

Digitális “széf”, tematikus hét és edukatív társasjátékok

A Magyar Nemzeti Bank ezért a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen például az általános iskolásoknak egy applikációt is fejlesztett. Az MNB Digitális Diákszéffel a diákok játékos, pénzügyi és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolhatnak, sőt digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek és cserélhetnek, ezeket pedig akár tárgyi ajándékokra is beválthatják. 

Szintén a játékos tanulást segíti az idén hatodik alkalommal megrendezett PÉNZ7 program, amely általános iskolásoknak és középiskolás diákoknak szól. A tanórai programok több játékos, interaktív kísérőprogrammal egészülnek ki, a diákok részt vehetnek például online kvízjátékokban is. A programhoz önkénteseket is várnak, akik a diákok oktatásában vehetnek részt. A PontVelem program pénzügyi tudatosságra és környezetvédelemre egyaránt ösztönzi a diákokat, a tanárok és a szülők bevonásával. A kezdeményezésnek több eleme van, a résztvevők különböző tevékenységekkel pontokat gyűjthetnek, amiket utána különböző tárgyi ajándékokra vagy élményekre válthatnak be, illetve jótékony célra is felajánlhatnak. Pontot pedig többek között szelektív hulladékgyűjtéssel, illetve a BankVelem pénzügyi oktató programban való részvétellel lehet gyűjteni. 

A tudáspróbák mellett számtalan társasjáték is alkalmas arra, hogy a pénzzel, kiadásokkal, bevételekkel ismerkedjenek a gyerekek. Az örök klasszikus Gazdálkodj okosan! társasjáték mellett a Monopoly is izgalmas formában nyújt betekintést a pénzügyek világába, ráadásul többféle Junior változata is van. A teljesség igénye nélkül ilyen még például az Ésszel, pénzzel, szerencsével vagy a Hotel társasjáték is. 

Zsebpénzt a bankszámlára!

Ha az elméletben megszerzett tudást a gyakorlatban is szeretnénk átültetni, akkor érdemes például a gyerek zsebpénzét bankszámlára utalni. Így már egészen fiatalon megtanulhatja, hogyan kell kezelni a pénzét, jobban beosztani a rendelkezésre álló összeget, legyen szó zsebpénzről, vagy később diákmunkával szerzett keresetről, ösztöndíjról. Nyomon lehet követni pontosan, hogy mire megy el leginkább a pénz, mi jelenti a legnagyobb kiadást.

A piacon pedig számos kifejezetten fiataloknak, diákoknak szánt bankszámla létezik, amelyek kedvezményeket nyújtanak és általában sokkal olcsóbbak, mint a “hagyományos társaik”.  Ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/18-ev-alatt"]Megnézem a diákszámlákat![/button]

Ugyanakkor a diákszámlák között is jelentős különbségek lehetnek. A fiataloknak szánt bankszámlák közül vannak olyanok, amelyek teljesen ingyenesek, éveken át költségmentesen használhatóak. Ugyanakkor vannak olyan diákszámlák is, amelyeknél a számla kezdetben ugyan ingyenes, de az éves költség később emelkedhet. Ezért mindenképpen érdemes a választás előtt több bank ajánlatát összehasonlítani, és az igényeknek leginkább megfelelőt kiválasztani.