Befellegzett a csekkeknek? Itt vannak a fizetési kérelmek

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az azonnali fizetési rendszer elindulásával számos új szolgáltatás is megérkezett, amelyek egyszerűbbé és gyorsabbá tehetik a pénzügyek intézését. Először megmutatjuk, mit kell tudni a fizetési kérelmekről! 

A március elején elindult azonnali fizetési rendszer alapjaiban változtatta meg a mindennapi bankolást. A legfontosabb változás, hogy a maximum 10 millió forintos, belföldi lakossági forintátutalások 5 másodpercen belül megérkeznek, ezek a tranzakciók ugyanis automatikusan az azonnali rendszeren keresztül bonyolódnak. Azaz, ha elutaljuk valakinek a közös vacsora ránk eső részének árát vagy egy színházjegy árát, akkor a pénz 5 másodpercen belül megjelenik annál, akinek utaltunk. 

Könnyebb az utalás

Ráadásul már nem feltétlenül kell hosszú bankszámlaszámokat tudnunk az utaláshoz. Ha a bankunknál regisztráltuk úgynevezett másodlagos azonosítót, ami lehet telefonszám, e-mail cím vagy  éppen adószám, akkor ezek megadásával is tudunk utalni. Feltéve természetesen, ha a “címzett”, vagyis akinek utalni szeretnénk, regisztrált másodlagos azonosítót a saját bankjánál. Ugyanez igaz fordítva. Ha mi is megadtuk a bankunknak a másodlagos azonosítók egyikét, akkor a jövőben elég csak ezeket megadni azoknak, akik utalni szeretnének nekünk.

A már említett azonnali fizetési rendszerre számos olyan újdonság épül, amely könnyebbé és gyorsabbá teszi a mindennapi pénzügyek intézését. Az egyik ilyen például a fizetési kérelem.

Mit tud a fizetési kérelem? 

Nézzük, mit jelent pontosan a fizetési kérelem egy egyszerű példán keresztül bemutatva. Tegyük fel, hogy két barát közösen moziba ment, és a mozijegyeket egyikük vette meg. Ebben az esetben ő fizetési kérelmet küldhet a másiknak arról, hogy mekkora összeget vár tőle, azaz mennyibe került a mozijegy. Amennyiben a fizetési kérelem címzettje úgy dönt, hogy helyes az összeg, akkor egyetlen jóváhagyással kifizetheti ezt.

Hasonlóképpen működhet majd a jövőben a fizetési kérelem akkor is, ha például egy háztartásnak az áramszolgáltató küld egy értesítést az áramfogyasztás összegéről. Természetesen nagyon fontos - mint minden fizetés előtt -, hogy az összeg jóváhagyása előtt alaposan ellenőrizzük, pontosan kitől és milyen összegben érkezett a kérelem, és csak akkor hagyjuk jóvá, ha minden stimmel. A tranzakciót igazoló bizonylat pedig elektronikusan tárolódik. 

Meddig érvényesek a kérelmek? 

A fizetési kérelmek előnye, hogy a hagyományos sárga csekkekhez hasonlóan nem járnak le rövid idő alatt, maximum két hónapig, azaz 60 napig érvényesek. Ez azt jelenti, hogy nem muszáj rögtön befizetni ezeket, ahogy megérkeznek. Egy sárga csekkel sem rohanunk azonnal a postára. A fizetési kérelmek  sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszik a folyamatot, hiszen nem kell külön elmenni, sorban állni, hanem pár kattintással rendezni lehet a tartozást. 

A fizetési kérelmek bevezetése egyelőre nem kötelező a bankoknak, így még csak három banknál, az Ersténél, a Gránit Banknál és a Raiffeisennél érhető el. Ez azért fontos, mert a fizetési kérelem akkor tud működni, ha a partner bankjánál is elérhető a szolgáltatás. 

Mennyibe kerül?

A fizetési kérelem indítása egyelőre ingyenes, ahogyan ennek a fogadása is. Ha egy fizetési kérelmet elfogadva elutaljuk a kért összeget, akkor az egy sima utalásnak felel meg és annyiba kerül nekünk, amennyit a bankunk kér a hagyományos utalásokért. Az utalások, így a fizetési kérelmek teljesítése 20 ezer forintig pedig mentes a tranzakciós adótól. Ahogy említettük, a fizetési kérelmet másodlagos azonosítóra is tudjuk indítani, ezeknek a másodlagos azonosítóknak a regisztrációja szintén ingyenes egyelőre, ám ezeket évente meg kell újítani, így elképzelhető, hogy a későbbiekben ezért pénzt kérnek esetleg a bankok. 

Fókuszban a bankszámlák

Ha már a költségeknél tartunk, akkor érdemes a bankszámlánk költségeit is bizonyos időközönként átnézni, ugyanis a bankszámlák és a hozzájuk tartozó bankkártyák díja is nagyon eltérő lehet. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

Ehhez fontos azzal is tisztában lenni, hogy milyen bankolási szokásaink vannak, például érdemes tisztázni, 

  • hányszor veszünk fel készpénzt,
  • hányszor indítunk átutalást, 
  • milyen típusú bankkártyát használunk? 

A különböző pénzintézetek ajánlatait össze tudjuk vetni a money.hu bankszámla-kalkulátorával. Vannak ugyanis olyan bankszámlacsomagok, amelyek különböző feltételek – például minimális jövedelem beérkezése – teljesítése esetén akár ingyenesek is lehetnek vagy évente pár ezer forintba kerülnek, de vannak 20-30 ezer forintos számlák is.