Itt az újabb bejelentés: jön a támogatás a többgenerációs otthonokhoz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

További elemmel bővül az állami lakástámogatási rendszer: 2021 januárjától akár a csok teljes összege is igénybe vehető a családi házak tetőtér-beépítéséhez.

Fokozatosan, újabb elemekkel bővül januártól az állami lakástámogatási rendszer, ahogy már írtunk róla, illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok, a csok segítségével ingatlant vásárlók visszaigényelhetik az áfát, valamint a gyermeket nevelő háztartások a felújításához is támogatást kaphatnak.

Szerdán pedig újabb bejelentés érkezett: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy 2021. január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak az új többgenerációs otthont létrehozó gyermekvállalás előtt állók vagy már gyermeket nevelők.

Támogatás a tetőtér-beépítéshez

Az új bejelentés értelmében januártól a CSOK teljes összegét fel lehet majd használni többgenerációs családi házak kialakítására, azaz a családi házak tetőtér-beépítéséhez három gyermek esetén akár 10 millió forint támogatást is kaphatnak az érintettek.

Novák Katalin szerint egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forint, két gyermek esetében 2,6 millió forint, három gyermek esetén pedig már 10 millió forint vehető igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő a KSH adatai alapján.

Az ingatlan.com adatai szerint pedig a beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon. A megyei jogú városokban 360 ezer forintos árszint a jellemző, míg a kisebb vidéki városokban ugyanezeket 354 ezer forintért hirdették a tulajdonosok. A községekben lévő tetőtér-beépítésre alkalmas házak pedig 254 ezer forintos négyzetméteráron kerültek a piacra.

Jelentős kiadás lehet a felújítás

Egy korszerűsítés, bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés, jelentős kiadással járhat, de a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint. Amennyiben életbe lép a most bejelentett program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

chatsimple