Fizetés kontra hiteltörlesztés – mennyi az annyi?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • A legkedvezőbb 1,5 millió forintos személyi kölcsön havi törlesztése az országos átlagfizetés 12 százalékát viszi el, egy 3 millió forintos kölcsön esetében pedig 22 százalékos lesz a “terhelés”.
  • Az országon belül viszont jelentős eltérések vannak a fizetésekben, a fővárosi nettó átlagbér 9 és 18 százaléka elég a szóban forgó - legolcsóbb - személyi kölcsönök törlesztésére, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már a fizetés 17 és 33 százaléka kellene a törlesztésre.
  • A money.hu szerint ráadásul a 3 millió forintos kölcsönnél a legdrágább banki ajánlatok a szabolcsi átlagfizetés több mint 40 százalékát emésztenék fel, ez pedig már jóval közelebb van a adósságfék-szabályokban megszabott 50 százalékos limithez.

Emelkedésben maradtak idén is az adókedvezmények nélkül számolt nettó fizetések a KSH hivatalos adatai szerint. A növekedés részben a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhető. A nettó átlagfizetések ugyanakkor az országon belül jelentős eltérést mutatnak, miközben egy-egy hitel, például a személyi kölcsönök kamatai országszerte egyformák. A bankok ajánlatai között van csak különbség, utóbbiak között pedig akár tetemes eltérés lehet - áll a money.hu legfrissebb összefoglalójában, amely bemutatja, hogy az országon belüli nettó átlagfizetéseknek mekkora részét kell kifizetni a legkedvezőbb, illetve legdrágább kölcsönökre.

Jelentős régiós különbségek a fizetésekben

A kedvezmények nélkül számolt országos nettó átlagfizetés a hivatalos adatok szerint az első félévben havi 263 ezer forint volt, ez 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Budapest áll az élen, a fővárosban a nettó bérek átlaga meghaladta a 328 ezer forintot, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 272 ezer forintot tett ki. A többi megyében viszont az országos átlag alatt maradtak a nettó fizetések, a legalacsonyabb összeg Szabolcs-Szatmár-Beregé, a megyében 181 ezer forint volt az átlagkereset. A fizetések tehát nagyban eltérnek, miközben a bankok személyihitel-ajánlatai nem tesznek különbséget az országrészek között.

„Egy-egy hitelkérelem elbírálásánál, különösen a személyi kölcsönöknél elsősorban a fizetés alapján döntenek a bankok. Minél magasabb a fizetés, annál engedékenyebbek a pénzintézetek, és ez fordítva is igaz. A koronavírus-járvány miatti kedvezőtlen helyzetben azonban több bank szigorúbb lett a korábbiakhoz képest. Nagyobb jövedelmet kérnek ugyanakkora hitelhez vagy kisebb hitelösszeget adnak ugyanakkora jövedelemre” - emelte ki Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Fizetések, százalékok, fékek

A money.hu összeállítása szerint az 1,5 és a 3 millió forintos, ötéves futamidőre szóló személyi kölcsönök közül a legkedvezőbb ajánlatok havi törlesztőrészlete 30 ezer, illetve 59 ezer forint. Vagyis például a budapesti átlagos nettó fizetés 9 és 18 százalékát viszi el a törlesztés. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már a 17 és 33 százalékát.

A bankok személyikölcsön-feltételei közötti különbséget mutatja, hogy a legdrágább 3 millió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsönök törlesztőrészlete havonta 75-77 ezer forint lehet, ami pedig a szabolcsi átlagfizetéseknek a több mint 40 százalékát jelenti. Ez pedig már közelebb van az adósságfék-szabályban meghatározott 50 vagy 60 százalékos limitekhez, azaz jövedelemarányos törlesztési mutatóhoz.

Németh-Simkó Judit azt is elmondta, hogy jövőre megjelennek az úgynevezett fogyasztóbarát személyi kölcsönök. A minősítési rendszer indulása áttekinthetőbbé teheti majd a kínálatot a hiteligénylők számára. Fontos, hogy már eddig is több olyan személyikölcsön-konstrukció volt a banki kínálatban, amelyek megfelelnek a fogyasztóbarát kritériumoknak. Ettől még a bankok előjönnek majd a fogyasztóbarát személyi kölcsöneikkel, már van is pénzintézet, ahol elérhető ilyen konstrukció.

Ilyenek lesznek a fogyasztóbarát személyi hitelek

A fogyasztóbarát személyi kölcsönnek számos feltételt szabott a rendszert kidolgozó jegybank. A legfontosabb kritériumok a következők: 

  • Szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra lehet nyújtani ezeket a konstrukciókat.
  • A futamidő legfeljebb hét év lehet.
  • A folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap.
  • Kamatplafon vonatkozik rájuk: 500 ezer forintos hitelösszegig a kamatfelár maximum 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciakamatot, félmillió forintnál nagyobb összeg esetén pedig 10 százalékponttal múlhatja felül.
  • Nem lehetnek rejtett költségek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél, ez azt jelenti, hogy a papíralapú szerződésnél a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet a folyósítási díj, online szerződéskötésnél pedig ingyenesnek kell lennie.
chatsimple