Családtámogatások: fontos határidőket hosszabbítottak!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Változások jönnek a csoknál és a babavárónál: a veszélyhelyzet miatt kitolnak egyes határidőket és életkori határokat.

Veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatások lehetőségétől, ezt Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be szerdán. A koronavírus-járvány miatt több határidőt is meghosszabbítanak és életkori határokat is kitolnak a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. 

Mit jelent ez pontosan? 

  • Azoknál a támogatásoknál, amelyeknél meghatározott határidő van az igénylésre, március 10-ig lesz lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. 
  • Ha valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első, tavaszi veszélyhelyzet alatt töltötte be a csok igényléséhez - az előre vállalt gyermekek esetében - a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, akkor jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.
  • Meghosszabbodik a különböző okiratok, például a tb-jogviszonyról szóló igazolás 30 napos felhasználhatósága is. 
  • A veszélyhelyzet ideje alatt a babaváró támogatást igénylők közül a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést-
  • A hitelmoratórium a március 18-a előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsönre is vonatkozik. A moratórium ideje alatt nem kell kezességvállalási díjat fizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével.

A változások a tb-jogviszonyt is érintik

Fontos az is, hogy az sem esik el a családtámogatások igénybevételének a lehetőségétől, akik a veszélyhelyzet ideje alatt veszíti  el a munkáját, ugyanis a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Akkor is folyamatosnak tekintik a jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását. 

A részletes szabályok és változások itt olvashatóak

A családtámogatásokra való jogosultságodat a money.hu csok vagy a babaváró-kalkulárorával tudod ellenőrizni!

chatsimple